Dopravní stavby - nová trasa metra, možná O,E,S

Co nového by z hlediska metra mohlo vziknout, co má smysl dnes budovat a co by mělo mít z mého pohledu v dopravě prioritu.

Volební rok, obzvlášť v Praze, bývá dobou nápadů, co všechno v Praze postavit. Tedy v dalekém budoucnu. Sleduji se zájmem, jak cca od dubna 2022 vzniká v pražké koalici se zástupci některých odborníků pracovní skupina, která by ráda vytvořila koncept tkzv. okružního metra. Podobné studie se tvoří, co já pamatuji od 90.let minulého století, ale určitě i mnohem dříve. Je to prezentace, respektive vytvoření další studie, jejíž průběžné "výsledky" jsou prezentovány a po volbách zmizí někde v šuplíčku. Vždyť možnost realizace je  tak po roce 2050. V tu dobu tam asi nikdo z pracovní skupiny nebude.
Pokusme si shrnout, co je nyní před výstavbou metra. Opomíjím rekonstrukce stanic a technologií ve stanicích, které stojí velké prostředky. Buduje se úsek trasy D Pankrác - Olbrachtova, soutěží se návazný úsek na Nové Dvory. Vydáno je územní rozhodnutí na úseky Nové Dvory - depo Písnice a Pankrác - Náměstí Míru. To jsme reálně kolem roku 2040. Zastupitelsvo několikrát odsouhlasilo pokračování metra za stanicí Náměstí Míru směrem na nákladové nádraží Žižkov. Zde je zatím nakreslena jen čára na mapě.
Metro D se staví, je nutné opravovat mosty, ale co dopravě v Praze jednoznačně chybí jsou obchvaty . Pražský okruh jde za státem, ale dokončení vnitřního okruhu je věcí hlavního města Prahy. Je dobře, že tady Praha již dva roky pracuje na dokumentaci pro územní rozhodnutí a na geologickém průzkumu.

Trochu z politiky

Ona i  ta horní část je trochu o politice, ale budu se to snažit odlišit. Nyní v září se bude zahajovat stavba Dvoreckého mostu, který spojí pěší a tramvajovou dopravou Prahy 4 a 5. Uvidíme, zda je to zahájení předvolební, nebo zda se bude intenzivně pracovat. Poznámku k rekonstrukci Barandovského mostu. Oprava je nutná, ale nahlásit po 2 měsících od zahájení prací 27 dní zpoždění, to se asi někde stale chyba. Neznám podrobnosti. Zhotovitel to asi nebude. Tady musela bý jasná chyba u projektanta, u průzkumu, v zadání. Nepředvídatelné skutečnosti! Kdo vyvodí odpovědnost. Asi se město jen omluví. Škoda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kutil | pondělí 5.9.2022 8:59 | karma článku: 7,65 | přečteno: 253x