Dopravní stavby - Most u stanice metra Zličín

Pozemky pro stavby se nyní vykupují za vysokou cenu, ale i před 30 lety byly ceny vysoké. Mnohé peníze změnili, některé ne. Nyní stojí most už 28 let a potřebuje rekonstrukci. Co dál dopravně nejen s mostem, ale s celým územím?

Před dokončením metra trasy B do stanice Zličín (otevřeno v listopadu 1994), bylo potřeba postavit i přemostění Radlické radiály a dopravně napojit nově vznikající komunikace, P+R, autobusové nádraží na Radlickou radiálu. Tedy na její hotovou část od Jinonic směrem na D5. Dnes je v celém prostoru kolem stanice metra a kolem tohoto mostu obrovské množství obchodů (obchodních domů) jako jsou Globus, IKEA, Metropole Zličín a mnohé další, včetně bydlení. Před 30 lety tam byla obrovská hala ČKD, vlastně už Siemens a pak už jen pole, pole a pole. V roce 1991 vyšel restituční zákon a dost rychle byla pole navrácena původním vlastníkům, nebo dědicům. Pozemky pro stavbu měly jediného vlastníka. Jednání nebyla jednoduchá, ale cena těchto pozemků byla dost vysoká, navíc budoucí most umožnil vstup na pozemky vlastníka dalším investorům. Vlastník jim pak prodal další pozemky. Jeho tvrzení, že pole dále od metra nechá jako pole, platí i dnes. Pole nejen prodával, ale taky obdělává a někdy i on sám. Most bude muset projít už celkovou rekonstrukcí. Myslím, že nejen most, ale je nutné vyřešit i ve spolupráci s investory v dané oblasti, dopravně celé území. Dnešní situace je tristní, investoři by se rádi rozšířili, staví se byty a ještě se stavět bude. To všechno je nutné vzít v úvahu. Jeden zajímavý projekt řešení mostu a všech vazeb včetně metra v tisku proběhl, ale asi zůstal u někoho v šuplíku.

 

Trochu politiky

Začalo astronomické jaro, ale také začal volební podzim. Volby komunální a jedné třetiny senátorů. Většina vesnic, některá menší i větší města si dokáží dohodnout koalice, hnutí, společenství a pomoci si. Stranické volby budou ve velkých městech a nejdůležitější asi určitě v Praze. Vypadá to z mého hlediska, že bude z čeho vybírat, že neskončí volby trochu patem, jako posledně. Že bude koho vybírat a to včetně programu. Nejhorší je, když je člověk bezradný a pak i v Praze volí Hnutí pro něco. Volit Hnutí pro..... v Praze mi připadá jako útěk z rozhodnutí. Bohužel nevím pořádně co volím, většinou ani neznám program, nebo ani není. Věřím, že letos na podzim si bude mít volič z čeho vybrat a nejen utéct ke Hnutí pro něco.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kutil | neděle 27.3.2022 21:43 | karma článku: 7,13 | přečteno: 155x