Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vlastně bylo s Werichem o spartakiádě 1960?

V současné rušné atmosféře, plné afér korupčníků, mafiánů, politiků  a všelijakých dalších lumpů  je nešikovné přicházet s tématem jiným, a dokonce časově tak odlehlým. (A proč teď najednou tolik povyku, když korupce tady bují už přes 20 let a v daleko větších finančních objemech? A bude bujet dál, jen si budou zúčastnění dávat větší pozor. A budou třeba v těch vilách prošpikovaných odposlouchávací technikou raději diskutovat o Eliotově Pustině nebo o Stylech radikální vůle od Susan Sontagové, zcela po vzoru povídky W.Allena Děvka z menzy.)

Ale opakovaně se v propagandistických pořadech vyskytuje tvrzení, že Werichovi zakázali o spartakiádě 1960 hrát. Naposled počátkem března v pořadu o W + V na ČT. Také Halina P. se před časem do takové propagandy zapojila. Já si pamatuji ale něco jiného.

V roce 1960 jsem byl druhým rokem na vojně a právě do spartakiády nebo těsně před spartakiádu mě vyšla asi týdenní dovolená z vojny. Takže jsem jel domů do Prahy, Praha byla plná spartakiádních účastníků z venkova, tramvaje jezdily přecpané, pamatuji se na pěkné počasí, a samozřejmě první moje cesta vedla do divadla ABC pro lístek na Wericha a Horníčka – a to na bidýlko ke stání, jak jsem byl zvyklý z padesátých let. Ostatně jiné lístky ani nebyly. Nepamatuji se už, co to hráli, ale jednu z těch svých klasických her s těmi legendárními předscénami, kterou jsem už předtím viděl mnohokrát. 

Ona tehdy hrála mnohá pražská divadla,  kvůli spartakiádě měla prodlouženou sezónu. A distribuce lístků zřejmě směřovala ke spartakiádním návštěvníkům Prahy.

A právě v tom byl problém. A právě proto si to tak přesně pamatuji. To představení v ABC bylo sice vyprodané, ale nebylo moc vydařené – divadlo bylo plné spartakiádních návštěvníků z venkova, bylo tam mnoho mládeže, ale ti všichni prostě nebyli na tenhle styl hraní zvyklí, v podstatě příliš nevěděli o co jde. Samozřejmě jsem se pokoušel roztleskávat sál, jak jsem to rád dělal z bidýlka už před tím v padesátých letech, ale obecenstvo reagovalo líně. To v padesátých letech divadlo bouřilo okamžitě.

Nepamatuji se, zdali hráli W + H ještě další představení – po nevalném zážitku z tohoto představení jsem už o další představení v ABC ztratil zájem. A říkal jsem si, že počkám na podzim, až budou mít W + H v divadle zase „své“ obecenstvo.  Čehož jsem se už bohužel nedočkal. Na podzim, když jsem se vrátil z vojny, už Werich do nové sezony nenastoupil. Říkalo se tehdy, že má problémy se zdravím, něco mu našli, chodil pak na ozařování, a v divadle už nehrál, jen ve filmech a v TV. Což bylo mým největším zklamáním po návratu z vojny.

Ale s tím spartakiádním hraním či ne – hraním to není rozhodně tak jednoznačné: nějaké nebo nějaká představení byla.  A v padesátých letech tuhé diktatury byli W + H zářivými hvězdami na pražském divadelním nebi a nic lepšího v Praze už od té doby nebylo. A to do dneška. I když pak už v roce 60, pokud si matně pamatuji, už začala v Praze působit nějaká ta malá poetická divadélka, také Jiří Suchý už myslím začal.  A když dnes vyrážím se seniorkami na turistické trasy, závidí mi, že jsem ještě  dvojici W + H zažil.  (Samozřejmě nevím, jak moc tehdejší diktatura Wericha omezovala. Já jsem na něj chodil asi tak v letech 54 až 58. Tehdy byla historie Osvobozených ale dost živá. Holzknecht vydal tu pěknou knížku Jaroslav Ježek a Osvobozené divadlo, začaly vycházet knižně všechny jejich hry, byly pořady v Divadle hudby, kde přednášel Holzknecht a objevil se tam i Werich i Ježkova rodina. A matně si pamatuji, že někdy v těch letech měl Werich v literárkách celostránkovou stať, kde se trochu obhajoval – a to ne před komunistickou diktaturou – ale asi před nějakými intelektuály, kteří mu snad předhazovali, že to co si může dovolit na scéně on, to jiní nemohou).

A při té spartakiádě 1960 byly v Praze ale ještě jiné hity: a tak jsem hned potom vyrazil do kina Alfa na americký dvoudílný film Vojna a mír. Ten film mě tehdy okouzlil, a když jsem se vrátil z dovolené zpátky k útvaru, hned jsem si půjčil v knihovně celý Tolstého román, a pustil se do čtení.  Kluci mě napsali na směnu až za několik dní (v dobré víře, že si nějaký ten den dovolené přidám – což jsem neučinil, protože přelidněná Praha mi neseděla),  a tak jsem za 3 dny volna celý román přelouskal. Četl jsem v sedě, v leže i ve stoje, snad 10 hodin denně,  a zmáknul jsem ho tak říkajíc jedním dechem. A od té doby patří Tolstoj k mým nejoblíbenějším autorům.

Na tom románu Vojna a mír jsem pak postupem doby čím dál více oceňoval ne ty románové příběhy, ale Tolstého úvahy a výklady lidského chování, dějin a jejich výkladu.  To je tak úžasné pojetí, že by to mělo být dnes povinným čtením pro každého, kdo se chce nějak k něčemu vyjadřovat.

A když se o pár let později začalo v české inženýrské branži rozvíjet systémové inženýrství včetně nakonec i problematiky tzv. fuzzy systémů,  kolikrát jsem si pak říkal: sakra, vždyť toto ovládal Tolstoj už v 19. století. A kolik je dnes polovzdělaných nebo nevzdělaných politiků, kteří jedné nahodilé příčině přisuzují libovolně vybrané následky, obvykle podle momentálních propagandistických zájmů. To už Tolstoj věděl, a napsal (dovolte mi citovat): „Lidský rozum není sto chápat příčiny jevů v celé jejich složitosti. Přitom však je lidskému duchu vrozena potřeba domýšlet se příčin. A tak se lidský rozum – poněvadž nemůže proniknout do nekonečného počtu a složitosti podmínek jevů, z nichž každá může být sama o sobě příčinou – chápe nejbližší shody a říká: toto je příčina.“ K tomu není co dodat.

Josef Komárek, květen 2012.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Komárek | sobota 26.5.2012 18:30 | karma článku: 27,63 | přečteno: 2371x
  • Další články autora

Josef Komárek

Bez Stalinského teroru by v r. 45 nejspíš nebylo osvobozeného Československa.

Ze západních info- a doku-kanálů už mnoho let chodí historické reportáže z předválečného, válečného a poválečného SSSR i z novodobého Ruska.

15.5.2024 v 12:35 | Karma: 3,70 | Přečteno: 65x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik