Házet rozpad koloniální soustavy na krk SSSR…

…může jen nevzdělanec. Ta historie je daleko starší. A nejvíc se rozpad urychlil po 2.sv.válce. Ale už za války měla Británie s Indií velké problémy.

Ghándí v Indii usiloval o vytlačení britského kolonialismu už před válkou. Válka to jenom urychlila. Kongresová strana v Indii vyvíjela za války takové akce, že její předáky Britové na čas uvrhli do vězení, včetně Ghándího. Také Japonci podporovali indickou vzpouru proti Britům a indický kolaborant Bose vytvořil pod patronací Japonců dokonce indickou protibritskou legii. A tak Britové odtáhli z Indie už v r. 1947.

Britský kolonialismus lezl krkem i Rooseveltovi, nemínil Brity v této věci podporovat, zatímco Churchill jak mohl, tak atakoval francouzskou přítomnost na blízkém východě, podporoval panarabské hnutí, a např. britské jednotky podpořily arabskou vzpouru proti Francouzům v Sýrii. Proto samozřejmě De Gaulle tak nesnášel Churchilla.

A pak už to jelo. Osvobozenecká válka proti Francouzům v Alžíru, v Indočíně, a posléze i ve střední Africe. To byly všechno převážně francouzské nebo belgické državy. Všude byli domácí předáci, kteří chtěli ke korytům. To už se zastavit nedalo. Ty krvavé konflikty v Africe se vlečou vlastně do dneška.

Pokud si matně pamatuji, tak SSSR získal vliv jen v Egyptě a v Sýrii, takže nic moc.

Ale to je dnes problém: na netu se publikují jak kvalitní příspěvky, tak i bláboly všelijakých fanatiků. A mimochodem: právo na sebeurčení národů hlásal Woodrow Wilson. Na základě toho vznikla ČSR. (To už se přihodilo v r. 1918 – to kdyby pan Z. nevěděl).

Josef Komárek, červen 2015.

Autor: Josef Komárek | středa 17.6.2015 14:26 | karma článku: 30,54 | přečteno: 1161x