Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SN

:-)   Souhlas!  Zmíněný fanatik se většinou potýká s historickými skutečnostmi, hlavně do toho musí zamíchat Rusko od dob prvobytně pospolné společnosti !  A nejdou se diskutéři, kteří jeho blábolům fandí ! R^R^R^

2 1
možnosti
JR

J90a17r69a 66R56a34n86k

17. 6. 2015 19:10

Tady mate v kostce, jak to vlastne s bojem proti kolonilismu zacalo, v podstate uz v 19. stoleti, ale staci, kdyz zacnete od roku 1900, jiste - kazdy historik ma jine nazory, ale:

https://www.google.ca/?gws_rd=ssl#q=did+people+in+the+West+demonstrate+against+colonialism%3F

0 0
možnosti
MR

Problém je jinde, Rusko blokovalo řešení Syrské krize, má přeci právo veta. Důsledek je patrný dnes ... .

2 2
možnosti
RH

Rusko nemá s dekolonizací nic společného. Své kolonie stále pevně drží...

2 0
možnosti
JR

J90a79r27a 26R77a89n35k

17. 6. 2015 19:05

Naopak, Rusko se jiz v 60. letech v Africe angazovalo a budouci teroristy z Afriky jsme cvicili i u nas;-)

1 0
možnosti
MS

Za všechno může Kalousek a CCCP:-). Ti kdyby nebyli, tak by jsme si je museli vymyslet

0 2
možnosti
SB

Já osobně se domnívám, že mnohem častěji se podobné společenské systémy rozpadnou proto, že se přežily, než proto, že by byly vysloveně svrženy.

Ani jedno povstání otroků ve starém Římě neskončilo vítězstvím, avšak v posledních desítkách let, kdy po právní stránce ještě otrokářství existovalo, stejně už bohatí vlastníci půdy hospodařili bez otroků. Své zaměstnance nemohli tolik vykořisťovat, ale o to méně se o ně museli starat, nemuseli je hlídat, aby neutekli, zaměstnanci byli iniciativnější apod.

Stejně tak zrušení nevolnictví nebylo po žádném povstání, nýbrž shora jako příkaz doby, protože vznikající nastupující průmyslová revoluce potřebovala lidi ve městě, nikoli držené v nevolnictví na vesnici.

V roce 1989 jsme též bolševiky nesvrhli ozbrojeným povstáním, ale oni to odpískali sami, když viděli, že tak jako tak prohrávají na plné čáře.

A totéž i kolonialismus. Domnívám se, že koloniální velmoci to spíše vzdaly, než že by si to příslušné národy vybojovaly. Velmoci viděly, že v koloniích přibývá obyvatel tak rychle, že dříve či později by s koloniemi bylo více starostí než užitku. Ne z důvodů ozbrojených vzpour, ale z důvodů každodenních problémů.

Ozbrojená povstání nevedou k ničemu. Buď doba na změny není zralá a potom to povstání nemá naději na úspěch (Spartacus), nebo zralá je a potom to zákonitě přijde i bez povstání (zrušení nevolnictví v roce 1781, pád bolševiků v roce 1989 apod.).

To je můj názor.

3 0
možnosti
Foto

Tvrdit, že SSSR nemá svůj významný podíl na dekolonizaci může jen neznalec.

Ale v jednom máte pravdu: "Na netu jsou..... i bláboly všelijakých fanatiků."

5 3
možnosti
JB

J86i97ř66í 43B51o28č44e11k

17. 6. 2015 14:49

házet rozpad koloniaální soustavy na sověty jistě nelze, ale je fakt, že ho dovedli dobře využít. ono těch zemí, kde alespoň na čas získali vliv bylo více. Indonésie (než komunisty smetl Suharto), Ghana, Rovníková Guinea, Angola, Mosambik, Etiopie..... hlavně se snažli o bývalé Belgické Kongo kvůli zásobám uranu, ale Lumumbu jim popravili dřív než to stihli

2 0
možnosti
Foto

R^!!AnoR^ Bylo by toho daleko více. Vznik Izraele, za války podpora Arabů Němců, atd.,atd.

2 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik