Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se 10.červen – datum vyvraždění Lidic.

Bylo by užitečné uveřejnit při této příležitosti Benešův projev v Lidicích na obrovském shromáždění lidí dne 10.června 1945 – mohl by přiblížit a podstatně osvětlit  tehdejší atmosféru. Nejlépe zde na blogu.

Já ho mám v balíčku starých zažloutlých novin, které mi zůstaly po rodičích. Ale nemám sílu ho přepisovat do klávesnice počítače – je dlouhý, vyšel tehdy drobným tiskem na celou novinovou stránku. Třeba je někde už publikován, nebo ho má nějaký historik a sdělí kde je k dohledání, nebo ho do blogu umístí.

Vyvraždění Lidic samozřejmě nebylo jediným takovým masakrem spáchaným henleinovci na českém území: zejména v posledních týdnech války byla na Moravě, v Beskydech vyvražděna a vypálena řada vesniček – což byly všechno akce henleinovců s účastí vojáků wehrmachtu. Ploština, Javoříčko a další. O něčem jsem už před lety psal v příspěvku „V jaké symbióze žili Češi a Němci v království českém, a později (za republiky).“ A o těch moravských masakrech zde psal autor Daniel Gargulák. No, moc velkou čtenost jeho příspěvky neměly. Koho by také dnes zajímaly zločiny henleinovců (tedy domácích Němců, dnes označovaných mlhavým pojmem jako tzv. sudetští Němci), to není dost módní téma. Módním tématem jsou teď zločiny páchané na henleinovcích až po válce zlými Čechy, když je posílali tam, kam henleinovci tak urputně chtěli, to jest domů do říše (heim ins Reich – to kdyby brňáci nevěděli, jak to bylo německy). A tak se tomuto tématu věnuje teď několik hošíčků, a jsou celí rozhorlení. (Ještě módnějším tématem je teď psát o tom, jak tady Rudá armáda ve II.polovině 1945 – a déle tady nebyla – řádila jako nacisté. Takže když jako nacisté, tak tedy jako nacisté: tj. nejspíš postřílela tisíce vlastenců na střelnici v Kobylisích, poslala desetitisíce občanů do plynových komor a vyvraždila a vypálila řadu českých a moravských vesnic. Kdo by to do ní řekl? Ještě že o tom teď jeden snaživý autor píše).

Ale vzpomínám, že Churchill někdy za války projevil názor, že po válce by mohlo dojít v Československu k občanské válce mezi Čechy a domácími Němci. To nakonec ten rozchod dopadl ještě poměrně humánním způsobem. Samozřejmě přitom docházelo k některým excesům, já se spíš divím, že jich bylo tak málo. Bohužel málokdo chápe, jaká byla u nás před válkou, za války a po válce atmosféra. Uveřejnění toho Benešova projevu by tomu mohlo napomoci (…všichni Němci jsou odpovědni za Lidice …musíme udělat všechno, aby se německé zběsilosti už nemohly opakovat…,…úkol nejpřednější: definitivně vyřešit německý problém této země…).

A byly další projevy: Clementis (14.6): Německá pátá kolona musí z ČSR… Beneš v Táboře (19.6): Republiku musíme odgermanizovat…

Protože to bylo tehdy rozhodující: jakého přesvědčení byl tehdy český národ, co zažil, co cítil, co hlásali jeho představitelé a co se skutečně stalo. Není rozhodující, co si o tom myslí pár pseudointelektuálů dnes, po 70 letech. Ti mohou vyprodukovat jen jalové tlachy. A henleinovci, tedy domácí Němci, za nejméně posledních 10 let života u nás přesvědčili národ, že soužití s nimi možné není. Proto se stalo to, co se stalo.

Samozřejmě Beneš oprávněně kladl vinu za nacistické zločiny na všechny domácí Němce – neboť bez hitlerovského nacismu by k těm zločinům nemohlo dojít. A byli to domácí Němci, kteří sem nacismus jako svou vůdčí ideologii zavlekli a horlivě ji podporovali. Takže módní odmítání tzv. kolektivní viny je nesmyslné. Obecnou politickou – a tedy kolektivní – odpovědnost za nacismus a všechny jeho zločiny domácí Němci nesli. Však také nebyli všichni popraveni za spáchané zločiny, nýbrž „jenom“ vyhnáni. (Zrovna tak obecnou kolektivní odpovědnost za hitlerismus neslo celé Německo. A „oprávněně“ vyřvával Rudolf Hess na jednom masovém shromáždění nacistů – to ještě byl v Německu – že: Deutschland ist Hitler und Hitler ist Deutschland. Nadšený řev mu byl odpovědí).

Nicméně nad překotným vyhnáním toho dvacetitisícového houfu brněnských Němců hned v květnu 45 se zrovna Moraváci dmout pýchou nemusí. Ale ta explodující zášť proti Němcům nebyla tak nepochopitelná. Byli to brněnští Němci, kteří tuším 17.3.1939 tak jásavě zdravili Hitlera při jeho „vítězném vjezdu“ do Brna. Mohli se tehdy „uhajlovat“! A přitom už tehdy bylo dostatečně známo, co představuje hitlerovský nacismus. A nebylo třeba nějak tápat: noc dlouhých nožů se odehrála v r. 1934, první koncentrák v Dachau 1933, protižidovské zákony 1935, Kristallnacht 1938. Takže kdo chtěl vidět, tak viděl (např. V+W).  Mohli se ovšem brněnští Němci odsunu vyhnout. Když tak jásavě zdravili Hitlera a když je pak Führer opustil, mohli ho následovat, tj. spáchat hromadnou sebevraždu (to někteří Japonci dělali, a samozřejmě Eva B. a Magda G., která ještě stačila povraždit své rozkošné dětičky. Tak mohli projevit oddanost k Führerovi!).

Nevidím nějaké důvody, proč by bylo potřeba nad vysídlením domácích Němců (kteří masově volili nacistickou henleinovskou Sudetendeutsche Partei) lamentovat, a dokonce se omlouvat. Ale jsou u nás „celebrity“, které tak činí. Např. jakýsi herec Vetchý před časem lamentoval před nějakou tou retardovanou novinářkou, jak jsme vyhnali tři a půl miliónu Němců. Z něj asi měli radost potomci henleinovců, neboť takové číslo neuvádějí ani dnešní německá média. Ta mluví jen o 3 miliónech. Ale i to číslo je přehnané.

Německý naučný slovník z roku 1938 uvádí počet Němců  v ČSR ve výši 3,3 miliónu. A kolik domácích Němců bylo po válce vysídleno?  A kolik jich tady vůbec v květnu 45 bylo?  Předválečný počet určitě ne!  Ono jich totiž už dost chybělo:

- především chyběli fanatičtí a brutální nacisté z řad henleinovců, kteří tady řádili jako příslušníci gestapa a správních úřadů, a těch bylo dost, a kteří zavčas utekli i s rodinami z protektorátu na západ. A utíkat začali domácí Němci z Moravy a Slezska už na jaře 45, když na Moravu pronikala Rudá armáda

- a pak chybělo velké množství mladých a dospělých německých mužů, které Hitler povolal do wehrmachtu. Ti byli na konci války buď mrtví (padli für Fuja und Vaterland – a zbytky jejich ostatků se ještě dodnes povalují na rozlehlých ruských stepích), anebo skončili v zajateckých lágrech na východě nebo na západě.

Takže, pokud odhaduji, v prvním tzv. divokém odsunu, který trval jen krátce do postupimské konference, bylo vysídleno několik desítek tisíc příslušníků bývalé německé menšiny. A pak, při organizovaném odsunu, který probíhal až po postupimské konferenci zhruba do podzimu 46, bylo odsunuto podle úředních údajů 2,165 mil. lidí. To už bylo evidenčně podchyceno. I tak tady zůstalo po válce několik set tisíc domácích Němců. Takže v r. 1950 bylo v severním českém pohraničí tolik Němců, že v krámu skoro nebyla slyšet čeština.

Ale to se v dějinách stává, že nějaký národ nebo skupinu zachvátí explose skupinové hlouposti (o tom píše Koukolík, název knihy už jsem bohužel zapomněl), vydá se špatným směrem, a pak to nějak schytá, nebo dokonce propadne zkáze. A Němci se holt masově chytili hitlerovského nacismu – takže se teď objevují pojmy jako „Hitlers betrogene Generation“ (Hitlerova podvedená generace), anebo také „Trümmerfrauen“ (ženy v troskách – to byly německé ženy, které udržely v ruinách za války a řadu let po válce rodiny při životě).  A teď se zase masově chytají multi-kulti ideologie. Mají k té masové disciplinovanosti prostě sklony.

Josef Komárek, červen 2015.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Komárek | pondělí 1.6.2015 13:35 | karma článku: 22,91 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Josef Komárek

Bez Stalinského teroru by v r. 45 nejspíš nebylo osvobozeného Československa.

Ze západních info- a doku-kanálů už mnoho let chodí historické reportáže z předválečného, válečného a poválečného SSSR i z novodobého Ruska.

15.5.2024 v 12:35 | Karma: 3,70 | Přečteno: 65x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 1536x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik