Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zasáhla nás krize,

aneb jak britské paničky šupajdí zpátky do pracovního procesu. Doba je nelehká...Tak si to tak jednou v neděli štráduju ulicí a hle, koho to nevidím.

Proti mně jde osoba obtěžkána nákupními taškami, ve které poznávám paní, které jsem před časem dost často hlídala děti. Je to máma od tří dětí ve věku od pěti do deseti let. Jsou to divoši a když se všichni sejdou pohromadě, dokážou člověka pěkně zapřáhnout. Máma nepracuje, je žena v domácnosti. Všechna dítka jsou ovšem školou povinná, takže jsou po většinu dne odklizená z cesty a mamka má tudíž čas na organizování svého bohatého kulturněsportovního vyžití. Taťka pracuje jako Tuček (´jako ďas, pane profesore´), po většinu času v Dubaji. Je na vysokém postu a vydělává jmění.

´Ahoj, jak se máš?´´Ále, jde to. Pracuju na půl úvazku v pojišťovně.´ Celá potěšená se rozzářím a gratuluju k nově získané práci. Jenže situace není tak růžová. Před časem jsem si říkala, že je docela divné, že pro tuhle rodinu v poslední době nehlídám. Říkala jsem si, že asi zvolili levnější variantu, studentku ze sousedství.

Realita je ale jiná.

Mamka nakvačila do práce z donucení. Manžel přišel o práci, je zpátky v Londýně a je v procesu hledání práce nové. Není to ale jednoduché. Manžel byl vysoce postaven v mezinárodní organizaci, hodně cestoval, dobře polovinu měsíce trávil v Dubaji. Domů létal dvakrát do měsíce na prodloužený víkend. Nechce se mu slevit z požadavků. Ale na podobnou pozici, za podobných platových podmínek dosáhnejen těžko. Posléze to asi bude muset přehodnotit. Už pár měsíců nepracuje a manželčin plat všechny náklady asi těžko pokryje. Přece jen mají hypotéku, všechny tři děti na soukromých školách,... (Roční školné jednoho dítěte na prestižní soukromé škole se rovná částce, kterou většina z nás nevydělá ani za rok. A také tu platí nepřímá úměra. Ve státních školách se školné neplatí a děti mají ´přiměřeně´ prázdnin. V soukromých platíte jak mourovatí a děti mjí o půlku prázdnin víc, s čímž jsou samozřejmě spojené další náklady na hlídání, zájmové kroužky,....)

Ta-tam jsou dýchánky v kavárničkách, ta-tam jsou seance u kadeřníka a nákupy na Oxford Street.

Zastávám názor, že obsah ledničky vyzradí, jak si lidi žijí. Dřív byla lednička našlapaná drahými dobrotami z italských a francouzských delicatessen, teď se tam krčí potraviny z obchodů, které jsou všeobecně považovány za ty levnější, ve kterých nakupují normální smrtelníci. Před časem by ji asi trefilo, kdyby ji někdo viděl, jak v neděli vláčí tašky z Tesca. Ještě před pár měsíci totiž objednávala každý týden hory jídla na internetu, z ´lepšího´ obchodu, který vám doručí celý nákup až do domu.

Po pár minutách se loučíme a já si uvědomuju, že vypadala nějak strhaně. Splihlé vlasy, kruhy pod očima...v džínách a svetru?!?!?! Vždycky jsem jí viděla pouze v nažehlených šatech, s parádním účesem, bezchybným make-upem,..

Ne že bych někomu přála finanční trable, ale možná je dobré si uvědomit, že může být i hůř a když je dobře, tak nebrat věci jako samozřejmost.

I ona teď pozná, že průměrná rodina se třemi dětmi asi nejezdí několikrát do roka na dovolenou do Spojených arabských emirátů, nepronajímá si na léto villu na jihu Francie, na Velikonoce nejezdí na dva týdny do Karibiku a nejezdí lyžovat do Švýcarských Alp. A že obyčejná mrkev z Tesca chutná stejně jako ´posh´organická z obchodu, kde stojí dvakrát tolik. Studentku ze sousedství to taky poznamená, příjmy z babysittingu asi tak pravidelné přece jen nebudou.

No co, všechno zlé je k něčemu dobré. Musíme hledat pozitiva. Aspoň si děti víc užijou obou rodičů a třeba se i po dlouhé době sesednou u rodinného stolu.

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 29.6.2009 8:55 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1631x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...