Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Washington, DC - průřez americkou historií (obrazem)

Památník vedle památníku a přesto Washington působí ne jako přehlídka nevzhledných kamenných ´hrůz´, ale jako světlé a vzdušné město plné zeleně, přesně tak, jak si to Thomas Jefferson přál. Upomínka americké historie kam oko dohlédne.

Dějepis mě vždycky bavil, ale nikdy jsem na něj neměla hlavu. Ale to, že je Washington třetím hlavním městem Spojených států, mi nějak utkvělo. No jo, ale on není! Pravda, prvním byla Philadelphia. Ale než se vesla ujal New York, Americe vládlo dalších šest měst. Za hlavní město se totiž (všeobecně) považuje každé město, které kdy sloužilo jako místo setkání Kongresu. V roce 1790 byl založen Washington a než byl v roce 1800 vyhlášen novým hlavním městem, vládu opět převzala Philadelhia.

A odkud se vzal název ´District of Columbia (DC)´? Město Washington (City of Washington) bylo původně součástí Kolumbijského Teritoria (Territory of Columbia). V kongresu se jednou usnesli, že se spojí City a Territory a vzniklo tak místo s názvem District of Columbia.

Washington je plánované město, z většiny postavené pod taktovkou francouzského architekta, jemuž dominuje míli dlouhá (1,6km) a 400 stop (120m) široká ´grand avenue´ známá pod názvem National Mall. A právě tady najdete to nejhlavnější.

Na jedné straně se vyjímá bělostná budova Capitolu, spolu s Nejvyšším soudem (US Supreme Court) a Knihovnou Kongresu.

Než dojdete k Washington Memorial, jukněte přes Tidal Basin na Jefferson Memorial.

Zhruba v polovině National Mall se tyčí Washington Memorial, přezdívaný ´Pencil - tužka/pastelka´.

 

O dalších ´pár´ kroků dál najdete National World War II Memorial (Památník Druhé světové války) s Freedom Wall (Zdí svobody), jež je poseta 4084 zlatými hvězdami, kdy každá reprezentuje sto Američanů, kteří během války padli.

Těšila jsem se na dokonalý odraz ´Pastelky´ v takzvaném ´Reflecting Pool´. Nepodařilo se. Nádrž byla vypuštěná a po několika málo zbylých loužích se prohánělo pár rozčepejřených kachen. Nicméně i tak jsem nějaký ten odraz na fotce vykouzlila....

Celá ta skoro dvou kilometrová túra od budovy Capitolu je zakončena Lincolnovým památníkem (Lincoln Memorial). Třicet šest sloupů reprezentuje 36 států, jež měla Unie v době, kdy Lincoln zemřel.

Vyšlápla jsem schodiště a v podloubí stanula před obrovskou sochou Abrahama Lincolna.

Než jsme se vydaly k Bílému domu, tak jsme ještě zaskočily ke dvěma dalším památníkům. Památníku veteránů Korejské války (Korean War Veterans Memorial), který je pojat velmi zajímavě, poněkud netradičně. Na záhoně s nízkými keříky je rozestavěno 19 vojáků v mírně nadživotní velikosti v různých ´bojových´ pozicích. Na přilehlé naleštěné stěně jsou vyobrazeny stovky nejrůznějších válečných výjevů.

Naproti přes ´vodu´ najdete Památník vietnamských veteránů (Vietnam Veterans Memorial), který má tři části, z nich je nejznámější Vietnam Veteras Memorial Wall (Zeď vietnamských veteránů). Na zdi je vyryto přes 58 tisíc jmen, ale přesný počet obětí války je nejasný.

Za zmínku stojí také Pensylvania Avenue, neboli Hlavní ulice Ameriky - America´s main street, která je dlouhá neuvěřitelných 9,3km, ale my si stejně jako většina prošly je ty ´necelé´ dva kilometry od Bílého domu ke Capitolu.

V čísle 1201 najdete budovu FBI. Chtěla jsem mít zvěčněné jejich (policejní) auto, ale jako na potvoru si všichni kriminálníci dali pohov. Logo a poměrně průměrně vypadající budova musí holt pro tentokrát postačit.

Mnohem zajímavější je budova staré pošty (Old Post Office Pavilion), před níž se vyjímá nadživotní socha pana Benjamina Franklina.

Nebo budova National Archives (Národního archivu), s tisíci listinami dokumentujícími pestrou americkou historii včetně Deklarace nezávislosti a Listiny práv. Má představa byla dosti naivní. Prostě jsem si myslela, že tam napochoduju, kouknu do vitríny a zase půjdu. Před vchodem se ale vlnila dlouhatánská fronta, a přestože byla sobota, polovinu poznání chtivých jedinců tvořily školní exkurze v podobě rozjařeného pubertálního davu. Tak jsem to vzdala...

Do části Georgetown s dobovými baráčky jsme se tentokrát nedostaly, stejně tak jako na Arlington hřbitov. A to vše díky naší (čínské, naprosto šílené) autobusové společnosti, ale o tom až někdy příště. Číňani si to u mě pěkně pošramotili, i když si to potom trochu vyžehlili úžasným krémovým frapučínem z ´čínského´ Starbucksu.

Washington byl po New Yorku příjemnou změnou. New York je v neustálém pohybu a člověk s ním. Naproti tomu Washington připomínal spíše výlet na venkov. Všude obrovská prostranství plná zeleně, stromy, rozlehlé trávníky. Člověk se mohl nadechnout, odpočinout si od ruchu velkoměsta a znovu načerpat energii.

Autor: Lenka Jodlová | pátek 25.6.2010 8:20 | karma článku: 27,18 | přečteno: 5201x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!