Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

U protinožců - pět nej věcí z Austrálie

Austrálie mi jednoduše učarovala. Vždycky jsem chtěla zavítat k protinožcům, prozkoumat (sice) nejmenší kontinent, který je zároveň největším ostrovem světa a do kterého se rozlohou ´vleze´celá Evropa či USA. Na vlastní uši slyšet to jejich pověstné ´no worries, mate´.

Je to obrovská země, která se pyšní mnoha místy, která opravdu stojí za vidění. Takže pokud se rozhodnete Austrálii navštívit a možnosti jak časové tak finanční vám to dovolí, doporučuji jet na minimálně 3-4 týdny. Přece jen cena letenky bude pravděpodobně vaším největším nákladem, takže by nemělo cenu jet na dobu kratší. Také je nutno počítat s časovým posunem, který vás dozajista odrovná, nezvážíte-li takzvaný ´stop over´ v Kuala Lumpur, Bankoku či Singapuru. Nebudu zastírat, že je to dovolená finančně náročná, ale pokud se do toho rozhodnete investovat, bude to pro vás nepochybně nezapomentulený zážitek a dost možná jedna z nejlepších dovolených vůbec.

A co si zaslouží být položkou ve vašem itineráři?

 * Sydney je nutnost. Při pohledu na majestátní Opera House se vám zatají dech. Dokonalý obrázek dokresluje obrovský ´oblouk´Harbour Bridge. Po probuzení z transu, že se vám to opravdu jen nezdá a že tu opravdu jste a koukáte na tu krásu, až se vaše oči přizpůsobí té záři, která se odráží od hladiny modromodrého Pacifiku a bíle okachličkované Opery, vydejte se k ní. Z blízka zjistíte, ač z dálky se zdá, že je to jedna budova, jeden celek, tak je ve skutečnosti poskládána z více částí. Tento skvost dánského architekta se od roku 2007 vyjímá na seznamu UNESCO. Pokud nechtete šplhat na Harbour Bridge (zpoplatněno), který se pyšní hned několika světovými rekordy zaznamenanými v Guinnesově knize, tak alespoň projděte pod ním, jet to opravdu zážitek. Prozkoumejte The Rocks, historickou část Sydney, kde najdete stylové restaurace, kavárničky a v neposlední řadě masívní trh s pestrou nabídkou typických suvenýrů. Zbyde-li vám čas a budete se chtít zchladit ve vodách Pacifiku, zavítejte na Manly Beach. Dojedete tam lodí z Harbour Cove, který je hned vedle Opery. Další populární pláží je světoznámá Bondi Beach. Ja osobně preferuju Manly. Přijde mi útulnější, taková osobnější.

** Great Ocean Road. 243km dlouhá cesta vedoucí podél pobřeží. Modrozelenou vodu Pacifiku, liduprázdné maličké pláže, obrovské vlny tříštící se o útesy, skalní vápencové či pískovcové formace, to všechno uvidíte, pokud se rozhodnete navštívit jižní pobřeží. Na tento úsek budete ovšem muset zvážit půjčení auta, abyste mohli zajet tam kam budete chtít. I když na populární místa jako je Twelve Apostles - 12 Apoštolů nebo London Arch - Londýnský oblouk, můžete zavítat v rámci výletu pořádaného nějakou cestovní kanceláří.

*** Uluru - Kata Tjuta národní park (Northern Territory). Uluru je obrovská jakoby hora, která je pro původní obyvatele Aboridžince posvátná. Můžete na ni buď vylézt nebo ji obejít kolem dokola. Je to pěkná procházka (9.4km!!!), kdy budete moci pořádně docenit zajímavé skalní formace. Já ji obešla, neb jak jsem zmínila, hora je posvátná a Aboridžinci nejsou nadšení tím, že byla zpřístupněna (donutil je nedostatek financí). Pokud se přeci jen rozhodnete pro ´výšlap´, tak mějte pořádné pochodovací botky. Povrch je kluzký i za sucha a některé úseky jsou velmi strmé. Pokud budete moci zůstat déle a počkat do východu či západu slunce, tak tuto myšlenku nezatraťte. Uluru při různém osvětlení mění poměrně dramaticky barvy - například při východu je jasně červené. Stejně tak jako Opera House je na seznamu UNESCO. Nedaleko Uluru je Kata Tjuta - 36 pískovcových útvarů, které rozhodně stojí za vidění. Když už tam budete, proč nevidět oboji??

**** Great Barrier Reef. Pokud máte rádi šnorchlování či potápění, tak tohle pro vás bude ráj. Já nikdy na podmořský život nebyla, pod vodou nemám nejlepší pocit, ale i přesto jsem si to náramně užila. Nabídka organizovaných výletu je veliká, není problém si vybrat právě ten, který bude vyhovovat vám. Pořiďte si podvodní foťák. Stojí pár dolarů a dělá překvapivě velmi solidní fotky. Pak už jen budete muset přemluvit, aby ta pruhovaná ryba postála tady, ta zářivě modrá tamhle, a ty puntíkatá krasavice se zastav u těch nádherných korálů.

Jednodenní výlet vám bude úplně stačit. Většinou se staví na třech místech a já byla tak vyplivaná, že na cestě zpátky jsem zachrupla na přídi lodi, kde můžete nahazovat bronz. Společnosti také zajišťují občerstvení, které je v ceně. Zpravidla se jedná o vyhlášené australské barbeque a když budete mít ´štěstí´, tak vám naservírují i klokaní maso. Pokud se vám to z nějakého důvodu nepříčí, tak vřele doporučuji. Mně chutná ´klokouší´maso velice.

 ***** Fraser Island. (Queensland). Je považován za největší písečný ostrov na světě (1840km čtverečních) a je opět zapsán na seznamu Světového dědictví. Na ostrově nejsou klokani, ale za to určitě potkáte psa dingo, který je tu doma. Ostrov je přístupný z více míst. My jsme ostrov navštívily (z Hervey Bay) v rámci třídenního výletu organizovaného agenturou, která zapůjčila 4x4 WD auta, stany,.. Cestovaly jsme samy ve skupinkách po 7 lidech vyzbrojeni mapou a poučeni o záludnostech jízdy po písečné pláži, kdy jet můžete a kdy ne v závislosti na době přílivu a odlivu,... navštívily zářivě modré jezero McKenzie lemované bílou písečnou pláží, tzv. Champagne pools, kdy voda šumí tak, že si připadáte, že se koupete v šampaňském,....vrak lodi Maheno,...a další. Při jízdě po pláži vás může nachytat rychlostní kamera, musíte dodržovat (pomyslné) jízdní pruhy, neb proti vám jedou další nadšenci a pokud máte ´štestí´může vedle vás klidně přistát i malé letadlo. Ostrov lze opět navštívit s některou cestovkou, která pořádá autobusové zájezdy.

V noci se nezapomeňte podívat vzhůru, na černočerné nebe, kde místo Velkého vozu uvidíte Jižní kříž, konstalaci hvězd, která se stala symbolem Austrálie a je součástí národní vlajky. 

Fauna a Flora - bonus navíc. V divoké přírodě potkáte klokany, kteří většinou hopkají kolem 25km/h, rychlostí 40 km/h dokážou skákat až dvě hodiny, a když jde do tuhého, na krátkou vzdálenost jsou schopní dosáhnout až 70 km/h. Pokud budete mít štěstí, tak potkáte koaly ´zavěšené´ v koruně stromů, které celý život jenom jí a spí. Místy můžete vidět i klokaní menší příbuzné, tzv. ´Wallabies´. Někde můžete narazit i na psa dingo. Na severu se poflakují velbloudi. Všude kolem poletují různé druhy papoušků. V deštném pralese na severovýchodě země můžete vidět ptáka Cassovary, krokodýly, brčálově zelené žáby,... Někde jsou k vidění delfíni či tuleni. Pro téměř ´celý balíček´australské zvířeny doporučuju navštívit nějaký ´Wild life park´, kde si doslovně budete moci podrbat za uchem klokana či koalu. Budete mít také možnost vidět ty, na které možná v přírodě nenarazíte - Tasmánského čerta, Emu,...chechtajícího se ptáka kookaburra,... Roztodivné kvetoucí stromy a květiny vás budou provázet na každém kroku. Pokud zaběhnete na nějaký trh, tak za cenu lidovou budete mít šanci ochutnat nepřeberné množství úžasného ovoce. 

Internet je úžasná věc. Z tepla domova můžete ´serfovat´ jak diví a porovnat ceny, najít výlet, který vyhovuje právě vám, vlakové či autobusové jízdenky, ubytování,... Nebojte se hostelů. Jsou na velmi vysoké úrovni. 

Austrálie je výjimečná země, která kromě nekonečných pláží, více jak 340 slunečných dnů v roce a pohodových lidí má opravdu co nabídnout.

 

 

 

Autor: Lenka Jodlová | úterý 21.7.2009 8:00 | karma článku: 21,24 | přečteno: 4966x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...