(Po)vánoční Londýn – tentokrát už to konečně za něco stálo

Británie si na tradiční Vánoce moc nepotrpí. Tady se prožívá spíše ta komerční stránka věci. Vánoční přání se prodávají od konce srpna, v říjnu jsou ve slevě a v prosinci jsou už nezajímavým ležákem. Stromeček se v rodinách zdobí už začátkem prosince. Pokud není umělý, 25. prosince si tak děti rozbalují dárky pod seschlým koštětem.

Oxford Street a Regent Street jsou vyzdobené každý rok, ale ten zbytek většinou pokulhával. Na začátku prosince se pod tíhou obrovských vloček, obřích mašlí a závěsů zlatavých žároviček rozzářily i okolní ulice Westminsteru.

Vánoční trhy v Hyde Parku byly milým překvapením. Zhýčkaná francouzskými a rakouskými trhy jsem těmi londýnskými byla vždycky zklamaná.  Tentokrát ovšem musím vzdát vánočním trhům hold. Nevkusných stánků ubylo, hezky vyzdobených dřevěných chatiček s vkusným sortimentem přibylo.

Britskou typickou mňamku si tu sice nedáte, chutných - skutečně britských – jídel je tu poskrovnu, tedy snad s výjimkou ´fish & chips´, ale za to tu ochutnáte to nej ze zbytku Evropy. A kdo by se nechal zlákat poměrně slušně vypadající grilovanou klobásou, ať si nechá zajít chuť. Je neslaná a nemastná. Doslova!! Podivná růžová hmota bez chuti se nedá s naší výtečnou Václavskou klobásou, do které jsem se s chutí zakousla o Vánocích na Staromáku, ani srovnat.

Za to si tu ale dáte pravý bratwurst, španělské churros , francouzské crepes či maďarskou gulášandu, která byla naprosto úžasná.

Děti měly o zábavu postaráno ve strašidelných hradech a na poměrně drasticky vypadajících atrakcích. Ale vypadalo to, že si to užívají. Jen jedno vypadalo lehce zeleně. Asi není dobré na něco takového lézt s plným žaludkem…

Harrods

I po slevě více jak padesát procent pro vás bude většina sortimentu z tohoto ´rohového obchůdku´ nedosažitelná, ale i tak návštěva světoznámého Harrods  bude zážitkem.

Takže shrnuto potrženo, jestli se Londýn vytáhne stejně tak jako o Vánocích 2010, rozhodně návštěvu města na Temži zvažte. A když nic jiného, hned po svátcích (zpravidla již 27. prosince) začínají masívní výprodeje.

Autor: Lenka Jodlová | úterý 4.1.2011 8:00 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1650x