Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O rošťáckém kotěti, aneb jedno moje pracovní odpoledne

Z přepravky se ozývá rachtání kočkolitu a srdceryvný nářek nešťastného kotěte. Otevřela jsem dvířka a nic. Po kanceláři se rozhostilo hrobové ticho. Po kotěti ani stopy. Musela jsem sama na všechny čtyři, abych toho malého tvorečka v přepravce lokalizovala. Kotě úplně splývalo s bílými granulemi. Bylo namáčknuté na zadní stěně, podivně přikrčené a koukalo na mě výrazem, který odrážel směsici zvědavosti, strachu z neznámého a čehosi, co naznačovalo notnou dávku lumpačení.

Na vratkých nožkách se vypotácelo ven a keclo si na zem. Nad tlapkami, nyní ledabyle rozprostřenými na našem šedivém koberci, nemělo jak se zdá ještě úplnou kontrolu. Jako by se divilo, k čemu vlastně jsou.

Vešel klient. Koutkem oka jsem zahlédla jen šedavý stín - i přes neposlušné, motající se tlapky kotě vzalo neuvěřitelnou dráhu a schovalo se pod nejbližším stolem. Tak takhle to nepůjde. Příště by taky mohlo zatoužit po azylu na naší rušné ulici. Čapla jsem kotě, čímž jsem si vysloužila několik drápanců a jeden poměrně vydařený stisk malými ostrými zoubky.

Trochu jsem se s kotětem pomuckala, z pod drápků vyprostila pár vytažených ok z mé oblíbené vesty a s pozvdechem usoudila, že je čas jít něco dělat.

Kotě putovalo do krabice.

´Mně se ale v krabici nelíbí! Já chci prozkoumávat své nové teritorium. Je tu takové množství skvělých schovávaček.´ Kotě mě počastovalo ukřivděným pohledem, máchlo tlapkou a ladně vyskočilo z krabice. No tak jo, vzdávám se, práce počká. Koneckonců mám s roztomilým chlupáčem jen několik hodin, protože pak poputuje prozkoumávat své nové království.

´Co to je? Takový divný chumel? Dá se tím skvěle prolézat a nechutná to vůbec špatně. Jéé, a tady to končí....´ V tom se ozval kolega s tím, že má černý monitor. Kotě, nezbeda, zvládlo uvolnit kabel. Tak tohle taky nepůjde. Kotě jsem dostrkala doprostřed koberce, ale to se mu moc nezamlouvalo. Třemi ´přískoky v před´ se opět přesunulo do přítmí kolegova stolu. 

Úplně jako bych slyšela ´proč mě tu nenecháš? Tam u tebe nic není. Za to tady jsou ty ´úžasné pohyblivé provázky´, se kterými si můžu hrát´.

Pestrý život ulice, aneb lákavý svět za dveřmi

´Ten se taky musí pořádně prozkoumat. Ještě předtím si ale pohraju s mravencem na rohožce a zaskotačím s mouchou´. Kotě sotva chodí, ale skákat umí dokonale. Naše kotě právě levituje ve výšce nějakých dvaceti třiceti centimetrů s tlapkami vlajícími všemi směry.

Další klient. Mávám a gestikuluju, abych upozornila na našeho zvědavce zaparkovaného těsně za našimi dveřmi.

Kotě vrní v mé dlani a cumlá mi palec. Je čas oběda. Kotě přebírá kolega a já jdu pro proviant.

Po obědě naše kotě konečně odpadlo. Stočené v krabici na ručníku pěkně pochrupuje.

Asi po čtvrt hodině, kdy jsem se ani zdaleka nestačila prokousat hromadící se kupou lejster, se náš spáč probudil. A vše začalo nanovo.

Nespokojené mňoukání, uražený výraz ve tváři (říkajíc ´co zase dělám v tý krabici?´) se mísí s potutelným. ´Já vám ukážu! Já vám dám! Za všechna ta příkoří na mně napáchaných.´

Šikla by se nějaká hračka. Z šuplíku jsem vyhrabala starou myš (nebojte, neskladuji v zásuvce tlejícího hlodavce) a snažila se kotě trochu unavit. Myš měla úspěch. No, zhruba tak na pět minut.

Kamarádka vždycky svou kočku ´ukolíbala´ neustálým drbáním. I ve spánku se naučila hýbat prsty, aby kočka spokojeně předla a neskákala jí po hlavě (doslova) ve snaze vyburcovat ji k nočním hrátkám.

Za zkoušku nic nedám. Pravou rukou zvládnu kotě a pomocí levé aspoň zkouknu maily. Uvidíme, jak to půjde. Kotě tlapkou posouvá tubu s lepidlem, očuchává hrnek s kafem a ladně se proplétá mezi kytkou v květináči a telefonem.

´Čas na pomstu za ty krabicové útrapy´

Kotě se promenáduje po mé klávesnici. Nadšeně sleduju kotěcí výtvor. Na monitoru přibývá kotěcího textu ´kkkkkkkkkkkkkllllllllllmmmmmmmmmmm kkkllllmm....´Počítač kvičí, něco se mu nelíbí. Kotě uskočilo, čímž tlapkami rozhýbalo navršené papíry, které se teď houpavým pohybem snášejí k zemi. Zvuk ustál a kotě se bázlivě vrací zpět. Monitor se přepnul na můj Inbox. Nevím, jestli kotě prošlo nějakým počítačovým rychlokurzem, ale šlo zcela najisto a ´natlapkovalo´ kombinaci CTRL, klávesy ´a´ a ´delete´. Seznam mých emailů zmodral a zmizel. Ještě že jde všechno napřed do ´smazaných položek´, jinak by mých několik desítek emailů bylo nenávratně pryč.

Nakonec můj plán vyšel. Kotě uznalo, že čtvrthodina spánku po obědě opravdu nestačí. Poslušně se nechalo položit na ručník a s výhledem na mou myš, bohužel opět jen tu počítačovou, začalo spokojeně vrnět a po několika minutách upadlo do spokojeného kotěcího spánku.

Den je u konce, čas jít domů. Téměř se slzou v oku se loučím s plyšovým uličnickým klubíčkem, které stále pravidelně oddychuje na mém stole. Škoda, že si ho nemůžu vzít s sebou....

(fotky nejsou dokonalé, omluvou mi budiž jedno neposedné kotě a půjčený foťák)

 

Autor: Lenka Jodlová | středa 9.3.2011 8:30 | karma článku: 17,96 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Ceny ještě jdou, shodují se návštěvníci festivalu. Kartou ale všude nezaplatí

29. června 2024  8:39

Začal největší filmový svátek v Česku a lidé se houfně sjeli do Karlových Varů. Co letos říkají na...

V íránských prezidentských volbách zatím vede reformista Masúd Pezeškján

29. června 2024  7:23

Do čela průběžných výsledků pátečních prezidentských voleb v Íránu se dnes dostal poměrně málo...

Tři muži podezřelí z pokusu o vojenský převrat v Bolívii jsou ve vazbě

29. června 2024  7:04

Tři údajní strůjci středečního pokusu o vojenský převrat v Bolívii, včetně generála Juana Josého...

Startuje online stavební řízení. Úřady jsou však zahlcené žádostmi „postaru“

29. června 2024

Premium Místo cesty na úřad se složkou papírů postačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!