Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mami, já chci psa, kočku,... Můžu mít aspoň křečka?

Morče? Papouška,....?? Škemrala jsem doma pokaždé, když mi bylo smutno. Touha po domácím zvířeti se stupňovala, když jsem byla nemocná, a to přímou úměrou se stoupající teplotou. Bylo-li to jen běžné nachlažení, většinou jsem se nechala uchlácholit pouhou domluvou. Měla-li jsem ovšem nějakou zákeřnou chřipku, moje lítostivost se stupňovala a většinou vyústila v srdceryvný brekot, přoč taky nemůžu mít nějaké domácí zvíře jako všichni ostatní.

Měli jsme ovšem malý byt a i kdybychom se tam nějak všichni vmáčkli, pes by byl chudák. Pes do bytu nepatří. Maximálně nějaká kapesní variace na psa typu Jorkšír nebo nějaký Krysařík. Cokoliv větší než přerostlý hlodavec v bytě nemá co dělat. Ale to jsem pochopila až mnohem později.

Jediné, co mi rodiče v útlém dětství dopřáli, byly rybičky. Kulaté akvárko stálo v pokoji na peřiňáku. Rybky jsem zaujatě pozorovala, jak se proplétají vodním žabincem a pravidelně jsem přisypávala krmivo z bílomodré trojhránkové krabičky. To aby holky neměly hlad. Po nějaké době jsem opět podřepla, abych zkontrolovala, jak se rybkám vede. Hm, je jich tam nějak málo? Že by se mnou hrály na schovku? Nijak jsem to neřešila, nasypala z krabičky a šla si po svých. Rybky mě omrzely, nic s nima nebylo. Raději jsem šla do parku s kamarádkou venčit jejího psa.

Po pár týdnech jsem zjistila, že krmím prázdné akvárko. Záhada! Kam se ty rybky poděly? Že by tam byl nějaký rybí predátor, který se přimotal do pytlíku ve Zverimexu? Všechny rybky snědl, a pak sám pošel na přežrání? Dále jsem to neřešila a prostě jsme si užívali pohledu na zelené rostlinky v naší skleněné kouli. Když jsme o Vánocích stěhovali peřiňák, abychom mohli ke zdi plácnout stromeček, byly rybky, jedna vedle druhé, vyrovnány podél pokojové zdi. Asi chudinky z toho plavání kolem dokola zblbly a vyskákaly ven.

Nové rybky jsem nepořídili ze strachu, že by dopadly stejně a investovat do obdélníkového akvárka se našim evidentně nechtělo. Ale jak jsem říkala, rybky byly stejně nudný, takže jsem se jejich obnovu ani nesnažila protlačit.

Když mně bylo asi deset, táta z papírové krabičky vysypal na koberec v předsíni cosi malého, hnědě flekatého, cosi, co se nehýbalo. ´Co to je?´, optala jsem se. ´To je želva. Suchozemská želva´, odvětil táta s vítězoslavným úsměvem na tváři. ´A to je živý? Vypadá jak kdyby byla gumová...´ V tom se to malé pískově zbarvené stvoření s pravidelnou hnědou mozaikou na krunýřku probudilo. Vystrčilo hlavu, natáhlo krejzlem obehnaný svraštělý krk a jalo se bez jakýchkoli skrupulí, že je v novém neznámém prostředí, prozkoumat naši předsíň. Do naší domácnosti tak přibyl další člen, naše želva Boženka.

Naše Božka s námi byla po celý rok. Někde v nějakém pořadu lehce poinformovali o pěstování želv a jejich zazimování. Ovšem také zmínili, že někdy se taková želva ze zimního spánku ve sklepě či v lednici neprobudí, že vyschne, ...prostě samé katastrofické scénáře. O Božku jsme nechtěli přijít. Spala kdy chtěla, jedla, kdy chtěla... a byla součástí naší rodiny po dlouhá léta. Byl to nespoutaný živel. Na trávníku na naší chatě jí táta udělal takový výběh. Ohrádku řekněme metr na metr. Vyrobila jsem jí domeček (ptačí budku, jejíž výrobu jsem se naučila v rámci předmětu ´dílny´), kterou jsem zkušeně upravila potřebám takové želvy. Naše Božka ráda spala ve sklonu 45 stupňů, tak jsem jí tam udělala nakloněné zdi.

Výběh o rozloze metr čtvereční ale naší Božku neuspokojoval. Ač měřila asi 10cm a plochu měla tedy dostatečnou, usilovně se snažila překonat zdi ohrádky a mít tak možnost prozkoumat nekonečnou divočinu, která se dozajista nacházela za ní. Tak jsme Božku občas pustili. Seděla jsem na lavičce a hlídala našeho malého bezbedníka. Na svých vratkých nožkách totiž běhala neuvěřitelně rychle. ´Dobrý den´, pozdravila jsem souseda. ´Ahoj´, ozvalo se zpátky. ´Na prázdninách?...A jedeš letos zase na tábor?...´Pár minut uběhlo a já s hrůzou zjistila, že jsem úplně zapomněla na naší Boženu. Hrůza, kde může být? Nastal problém. Na psa zavoláte a je šance, že přiběhne. Na želvu můžete volat celý den a odpovědi se samozřejmě nedočkáte. Navíc je malá, takže není vidět a její ochranné zbarvení taky zrovna nepomáhá. Hlavně jsme měli strach, jestli se neprotáhla okem našeho pletivového plotu a neprozkoumává sousedovic zahradu. Už jsme málem naši Božku obrečeli, když ji táta objevil spící v našem rybízovém keříku.

Naše Božka měla ráda ovoce. Na krunýř jí tuhle spladla ze stromu velká třešeň. Tak ji potrestala a celou, až na pecku ji spořádala. Švestka měla podobný osud. Po melounu se mohla utlouct. Měla hrozně ráda jetelové kvítky a ze salátu nejvíc holdovala šťavnatým řapíkům. V televizi říkali, že taková želva nepohrdne ani vajíčkem na tvrdo. Naší Božence náramně chutnalo. Ale takový zápach, jaký vyprodukovalo to naše malé stvoření.... to by člověk nezvládl ani po konzumaci tří plechovek fazolí. Ač Božce chutnalo, raději jsme jí ho už nedali, abychom jí ješte nepřivodili nějaké zažívací problémy. I když Božka vypadala docela normálně, až na obrovskou smrdutou světle žlutou pěnu u ocásku.

Někdy jsem jí krmila. Tenoučký plátky okurky jí člověk musel přidržet, sama by to zvládala hůř. Kolikrát se stalo, že poslední kousíček, který si Božka rozhodně nehodlala nechat ujít, ať to už šlo o okurku či salát, měla i s notnou dávkou proteinu v podobě kusu masa z mého prstu. Teď jsem to trochu přikrášlila, ale řeknu vám, že zrohovatělé dásničky naší Boženky měly pořádný stisk a zarudlý trojúhelník na mém prstu šeredně bolel a blednul několik dní.

Autor: Lenka Jodlová | čtvrtek 6.8.2009 8:00 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...