Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holandsko - co zažene hlad a přidá pár centimetrů kolem pasu

Vlaamse Frites Huis - vlámský hranolkový dům je pravděpodobně nejoblíbenějším místem všech Holanďanů. Stoupla jsem si do fronty a taky si dopřála obrovský kornout zlatavých křupavých hranolek. Nejpopulárnější majonézu by můj žaludek už asi nezvládl, a tak jsem si poručila pořádný nášup ´lehčí´ tatarské omáčky. Výběř omáček je veliký a každý ´Huis´ má v nabídce od základní majolky či kečupu po kari omáčku či takovou vychytávku jakou je třeba salátová omáčka z darů moře.

Rozhodně zaskočte na palačinku

Palačinkami josu proslulí spíše Francouzi, ale Holanďané se rozhodně nenechali zahanbit. Palačinkových domů jsem potkala hodně a seznam na menu byl opravdu dlouhý. Nejoblíbenější a nejtypičtější palačinkou je obrovská placka nasladko s plátky jablek. Je to pěkný tlouštík. Rozhodně to není žádná tenoučká ´crepe´, kterou vám naservírují právě ve Francii.

Dejte si kroketu

Rozhodně vás neposílám na jednu upečenou kuličku bramborového pyré. Holandská kroketa vypadá trochu jinak. Tak předně. Je to váleček. Je z masa a je obalený v trojobalu. Neměla jsem moc hlad, tak jsem si ji dala jen tak, samotnou. Normálně se servíruje jako hot dog, takže zpravidla skončí v nějakém rohlíku s kečupem. Je na každém kroku u stánku nebo si ji můžete koupit v automatu. Jiný kraj, jiný mrav. Někde mají automaty na pití či sušenky, v Holandsku mají automaty na hamburgery či práve na výše zmíněné krokety.

Opět je čas na něco sladkého - dopřejte si jablečný koláč

Jsem mlsná, a tak jsem se nenechala dlouho přemlouvat a po pochodu od kanálu ke kanálu se s radostí sesunula do proutěného křesílka a objednala si kafčo a profláklý ´Appeltaart´. Jak se zdá, Holanďané jsou na jabka ujetí. Palačinky s jabkama, koláč s jabkama, i v supermarketu je každá druhá sušenka s jablečnými kousky, jablečným pyré, jablečným......

Rybu syrovou či raději smaženou?

U mě je to jasný. Já radši tu smaženou. Kybbelingy jsou nejlepší. Jsou to (sice) jen obyčejné kousky tresky omatlané v jakémsi těstíčku, ale opravdu stojí za to. Tentokrát jsem si nechala do misky přihodit i pár, opět v těstíčku obalených, mušlí. Nevím, co mi chutnalo víc. Jestli osvědčené kybbelingy nebo právě mušlí ´nevábně´ vypadající spletenec. Jak jsem tak okouněla, najednou mi u pusy přistála kreveta. Krevety mám ráda, ale pečená mi moc nejela.

´Herring´ je místní pochoutka. Fascinovaně jsem koukala, jak je rybka promptně připravena ke konzumaci. Hlava pryč, pak podélně naříznout, vyndat vnitřek, lehce naříznout ´kůži´ tam, kde dříve bývala hlava, stáhnout, odkrojit ploutvičky a šup na tác. U stánku ´se netrhly dveře´. Neustále tam byli minimálně tři lidi, labužnicky máchající rybku v jakémsi sosíku s jemně nasekanou cibulkou a kyselou okurkou. Ryba se čapne za ocas, vymachá se v cibulovo-okurkové čalamádě, pak se zakloní hlava a rybka se nadvakrát slupne. Já si nechala místní specialitu s díky ujít, i když prodavač byl poměrně přesvědčivý a málem mě udolal. Možná se příště osmělím... Pečené rybí plody jsou k mání především na trzích, v supermarketu je nenajdete. V odpoledních hodinách kybbelingy prodávají i v prodejnách se syrovými rybami.

Něco na zahřátí - Erwtensoep

Normální hrachanda, ale opravdu výtečná. Ta poctivá je hustá tak, že v ní lžíce postojí.

Sýr - jak zabít dvě mouchy jednou ranou

Nejprofláklejší je Eidam a Gouda. A právě gouda se tu těší asi největší oblibě. Holandská tvořivost nezná mezí, a tak tu najdete sýr mnoha podivných příchutí. Tou nejpodivnější byla asi gouda s kopřivami, kterou jsem ochutnala právě v Goudě. Kromě typické (základní) žluté goudy si můžete koupit rudě červenou s pestem ze sušených rajčat či brčálově zelenou s pestem z bazalky, s chili, pepřem, bylinkami, česnekem,... Nejvíce prodávanou je gouda tříměsíční (středního věku). Nejmladší je pouze měsíční a je hodně měkká. Goudě ´pokročilého věku´ jsou tři roky. Je spíše okrové barvy, je drobivější a neuvěřitelně slaná.

A jak je to s těma mouchama? Kupte sýr ve tvaru typických holandských dřeváků!

Název článku je trochu zavádějící. Pokud toho ´naběháte´ tolik co já, nepřiberete ani deko a budete si moct trochu zahřešit. Přeji dobrou chuť.

Autor: Lenka Jodlová | středa 22.9.2010 8:20 | karma článku: 16,71 | přečteno: 2396x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Z novel o televizních poplatcích zmizí povinnost hlásit uživatele internetu

18. června 2024  9:25

Ministerstvo kultury odstraní z mediálních novel povinnost firem hlásit České televizi a Českému...

Požár stodoly na Rychnovsku přeskočil na sousední dům, při zásahu se zranil hasič

18. června 2024  9:15

Požár stodoly a střechy přilehlého obytného domu v Pěčíně na Rychnovsku v noci na pondělí způsobil...

Výborný: Jurečka by měl ministrem zůstat, v krajích i Senátu chceme posílit

18. června 2024

Premium Lidovci v eurovolbách své dva mandáty neobhájili. Pokud jejich předseda Marian Jurečka dodrží svůj...

Kadyrov má slabost pro školačky, malé konkubíny mu rodí děti

18. června 2024  8:54

Ramzan Kadyrov si udržuje rozsáhlý harém a milenky si často hledá i mezi školačkami a studentkami....

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...