Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fackována slovně - doslovně

Jdeme z hospůdky. Lehce ´ovíněni´, dobře naladěni. Procházíme ´dobrou´ čtvrtí naditou obrovskými, několika milionovými nemovitostmi. Čtvrtí, kde se člověk nemusí bát. Míjíme ne zas až tak podivně vyhlížející osobu. Tedy alespoň na první pohled.

Osoba zahalená do jakéhosi umudlaného vaťáku nabrala kamaráda ramenem. Ten se otočil a jen tak utrousil něco ve smyslu ´hej, co blbneš?´ Jen tato nevinná poznámka ovšem onu osobu rozlítila natolik, že se chlápek obrátil, vycenil zuby a začal startovat. Do toho jsem se vložila já se slovy, ať se uklidní, že se vlastně nic nestalo. Doslova ´hrabal´ kopýtkem, z nozder mu vycházela pára a hlučně funěl. ´Holku snad neuhodíš, nebo jo?´ A v tom se jeho pravačka vymrštila směrem k mému obličeji. Mám rychlé reflexy, prostě rychle reaguji a to mě zachránilo od pořádné facky. Uhnula jsem do strany a ruka svištící kolem mě minula. To ovšem dotyčného vytočilo ještě víc, a tak svůj máchanec rukou zopakoval. Tentokrát jen lehce zavadil konečky prstů o mou bradu. To už kamaráda dovádělo k nepříčetnosti a poskakoval za mnou, že mu dá pořádně do nosu. Nedal, neb jsem ho odtáhla pryč.

Nebudu přece v neděli večer někde po chodníku sbírat zuby a trávit dlouhé hodiny na pohotovosti.

Co tomu člověku ale dává právo se do někoho bezdůvodně navážet? Možná pomyšlení, že my večer zaplujeme čistí do peřin a on si ustele na mokré trávě v parku. V lepším případě na rozložené papírové krabici u vchodu nějakého obchodu, kde je o poznání tepleji.

I takové potkávám. Denně, před samoobsluhou, kam chodím nakupovat. Střídají se tam tři. Dva mladí kluci, kteří prodávají časopis ´Issue´ a jeden pán ve středních letech, který nedělá ani to. Prostě žebrá. Oba kluci vypadají úplně normálně. Mladí, zdraví, v relativně pěkném oblečení akorát špinavém. A tak si říkám, co se stalo - má dvě ruce a dvě nohy, tak proč nepracuje? Mě taky nikdo nic zadarmo nedá. Ale jak říkám, alespoň prodávají onen zmíněný časopis, čímž si vydělají pár liber na jídlo. Třeba je to pro ně opravdu začátek, jak se vymanit ze spárů ulice. Občas si ho koupím. Moc nepřemýšlím, co si za ´vydělané´ peníze koupí, jen doufám, že něco potřebného. Na druhé straně je tam chlápek, který tam jen tak sedí, zabalen do deky bloumá do prostoru a před sebou má pletenou čepici s pár mincemi. I jemu občas někdo něco přihodí. Tuhle jsem šla okolo a chlápek, opět zabalen do deky, na rozložené papírové krabici, karbanil s kamarádem. Mezi jednotlivými ´líznutími´ si přihnul z láhve australského červeného. Z láhve, jejíž etiketa hlásala ´jihoaustralský Shiraz´, jež se běžně prodává za něco kolem osmi liber. Byl mírně ´líznutý´ a vypadal spokojeně.

Když jsem šla zpátky, tak mě požádal o drobné. Dělá si legraci? Mám podporovat jeho zlozvyk? Kdybych věděla, že si koupí něco k jídlu, něco teplého, co ho zahřeje, polévku, kafe nebo čaj, tak mu možná taky něco přispěju. Ale takhle? Odmítla jsem a slízla posměšek a poměrně nelichotivý komentář.

Na BBC nedávno dávali zajímavý dokument. Známé osobnosti se převlékly za bezdomovce a vyrazily okusit život na ulici. Celá akce byla zorganizována vlastníkem již zmíněného časopisu ´Issue´, který pomáhá lidem bez práce a domova postavit se zpět na vlastní nohy. Všichni aktéři (dvě ženy a dva muži) se bez výjimky snažili pochopit, proč a jak lidi takhle můžou žít. Na ulici, kde je jim často zima, mají hlad, kde i to málo co mají a co je pro ně nějcennější, jako třeba deka, je jim často v noci zcizeno. Překvapivě nikdo z nich se z ulice dostat nechtěl. Všichni aktéři se se zlou potázali, vše se obrátilo proti nim. A to se jim jen snažili nastínit možnosti jaké mají, o nichž oni sami do té doby neměli ani tušení.

Je mi jasné, že pokud se někdo ocitne bez prostředků a nemá kam hlavu složit, že z takové situace se člověk jen těžko dostává. Ale jsem přesvědčena, že kromě pomoci ostatních lidí musí člověk hlavně CHTÍT.

Proč bych měla zažívat pošťuchování s nějakým pobudou ve šlušné čtvrti (některé oblasti Londýna jsou opravdu velmi divoké), kde si člověk ´viditelně´ nekoleduje o potíže, nebo snášet úšklebky nějakého násosky nad obsahem mé nadité tašky s týdenním nákupem? Od někoho, kdo žádnou pomocnou ruku nechce? Býti fackována slovně (to se ti to kráčí, když máš plnou tašku jídla!) a doslovně, kdyby člověk včas neuhnul.

 

Autor: Lenka Jodlová | středa 14.10.2009 8:00 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 175x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...