Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Au-pair - na potřetí u super rodiny

Na potřetí to klaplo. Přes dva roky jsem ´pracovala´u super rodiny. Můj obyt stoprocentně splňoval definici au-pair. Starala jsem se výhradně jen o děti. Mohla jsem chodit do školy, s rodicí jsem byla v přátelském vztahu, poznávala jsem místní kulturu, cestovala...

Rozhodně jsem se ale nenudila. Děti měly po škole tak našlapaný program, že bylo kolikrát těžké to časově zkloubit.

Ráno jsem vypravila děti do školy, zapla pračku, čapla školní tašky, věci na tělocvik a jelo se. Napřed jsem vysadila kluka na zastávce školního autobusu, a pak dovezla holku do školy opodál. V 9 hodin jsem měla padla a fištěla do školy. Chodila jsem na full-time kurz, 5x týdně.

 Ve 3 hodiny odpoledne jsem vyzvedla ze školy holku, a pak jela pro kluka. Chodil do soukromé školy vzdálené asi pul hodiny jízdy sutem. A pak začal maraton. Domů, svačina, věc na plavání a běžíme. V úterý to bylo matematické cvičení a hodina klavíru, ve středu fotbal, ve čtvrtek balet, v pátek kriket. S mírnými obměnami to takhle bzlo porád. Jedno pololetí něco přibylo a něco zase ubylo. Většinou jsme domů dorazili někly mezi půl šestou a půl sedmou večer. Děti pomohly prostřít stůl a já zatím dovaila večeři. Většinou jsem měla už něco předpřipraveného, zvlášgě ve dny, kdy jsme přicházeli dom§ později jako třeba v pondělí po plavání. To už dětí byly pěkně unavené, hladové a mrzuté. Vařím zdravě a rodiče vždycky ocenili, že vařím pořádná jídla a necpu děti nezdravými rychlovkami z mrazáku. Měla jsem extra ´shopping list´pro děti. Během týdne jsem vymyslela, co budu vařit příští týden, napsala seznam a domácí to zařadila do objednávky, když objednávala jídlo pro zbytek rodiny.

Během hodiny klavíru, kdy hrnce vesele klokotaly na plotně jsem stihla vyžehlit školní uniformy či rugbyový nebo fotbalový dres. 6ehlila jsem pouze na děti. V pondělí k nám chodila paní na uklízení, která obstarala i žehlení na rodiče.

Když paní domácí dorazila z práce, tak jsem měla padla, coz bylo někdy mezi 7 a půl 8 večerní. Poreferovala jsem, co den dal a šla si po svých do svého ´bytečku´ v prvním patře. Ubztování jsem měla nadstandardní. V porovnání s mými kamarádkami a hlavně v porovnání s tím, jak jsem bydlela v předchoyích dvou rodinách, zejména té druhé. Poslední dva týdny jsem s rodinou bydlela v kasárnách!! Všude po areálu kamery. Co vám budu povídat, bylo to peklo a spíše než kasárna to připomínalo vězení. Byt bzl tak maličkýa nemožně řešený, že pokoje připomínaly spíše cely. Prostě jedna dlouhá chodba podél jakoby pavlače a z ní všechny místnosti.

Ale to jsem trochu odběhla. Jen jsem chtěla říct, že můj ´byteček´byl úplně úžasný. Rodiče razili teorii, že mám právo na soukromí, že po pracovním dni mám právo na klid. Měla jsemsvůj obývák, malou ložničku s en suite koupelnou a v jedné vestavěné skříni kuchyňku s ledničkou, dřezem, mikrovlnkou a varnou konvicí. V obýváku jsem měla televizi s videem, počítač s boadbandem jsem mohla ve studovně používat kdykoliv.

Rodina mě vzala na týden na Isle of Wight (ostrov na jihu Británie). Původně to měl být pracovní týden, ale připomínalo to spíše placenou dovolenou. Pozvali i mou kamarádku, která shodou okolností bzla také na ostrově, aby pár nocí zůstala. k dispozici jsme mely kola, auto,..

Když rodina jela na dovolenou, já měla placené volno. Můj první rok, když odjeli na týden právě na Isle of Wight, tami mi nabídli, jestli nechci pozvat rodiče.

Večer jsem pravidelně hlídala jednou týdně, o víkendu velmi zřídka a když, tak jsem se dohodli hodne dopředu. Moje cestovatelké ambice podporovali. Sami rádi cestují tak měli pochopení a kolikrát i vyšli vstříc.

O víkendu uvařili i pro mě. Když jsem byla večer doma, děti mi přišly říct, že večeře je hotová. S rodiči jsem si dala sklennku červeného vína. A po dezertu jsme většinou zůstali v kuchyni a klábosili nad sklenkou druhou a třetí.... Pan domácí, který měl o víkendu na starosti vaření se pravidelně ptal, jestli budu na večeři doma, nebo jestli ji má nechat pod folií v kuchyni. Když se mě zeptal poprvé, tak jsem na něj jen vytřeštěně zírala. Vůbec jsem nechápala. Jen se zasmál a povídá, ´no co, ty vaříš celý týden. O víkendu máš volno, tak zase uvaříme my tobě. To je fér, ne?´

Auto, které jsme měla výhradně na rozvoz dětí jsem si prakticky mohla kdykoliv půjčit. Stačilo se jen zeptat. S kamarády jsme tak vyrazili na hodně výletů, a to nejen po okolí. Poprvé jsem jela sama, vyrazia ráo a vrátila se v noci. Když jsem pyšne sdělila, že jsem prozkoumala celý Kent, pan domácí byl tak nadšen, že i když bzlo asi 11 hodin v noci, tak jsem si musela sednou a všechno mu (u nezbytné sklenky červeného) povědět.

Neříkám, že všechno bylo vždy ideální. Občas nám to zaskřípalo, ale vždycky jsme si to vyříkali a vzduch se rázem vyčistil. V rodičích jsem měla plnou podporu. Děti byly dobře vychované. Samozřejmě že zlobily, ostatně jako všechny děti, ale vždycky to bylo takové normální neškodné uličnictví. Měly ke mně respekt. Věděly, že když zlobí, takže z toho kouká nějaký trest, a když udělají úkoly bez řečí a rychle, takže zbyde čas i na nějakou tu hru nebo fotbálek na zahradě. Důvěru jsem si rychle získala i u okolních rodičů, takže jsem si kolikrát vycházeli vstříc. jednou jsem jim pohlídala děti já, jindy oni zase mně. Vařit pro dva či čtyři ´hladové krky´už přece není takový rozdíl.

S rodinou jsem měla záměr zůstat asi rok, najednou z toho byly dva. Nicméně po několika úspěšně složených zkouškách jsem si říkala, že u hlídání dětí nechci zůstat napořád. Znala jsem několik au-pairek, které se rozhodly se ´zprofenalizovat´a začaly studovat různé kurzy. Taková live-out nannz, která má osvědčení si může příjít na velmi slušné peníze. Ale můj záměr to nebyl. Chtěla jsem zkusit najít si nějakou kancelářskou práci. S rodinou jsem se rozloučila po více jak dvou letech a odjela na dva měsíce do Austrálie. Všechny věci jsem naskládala do krabic, odnesla na půdu a s bathohem na zádech zamířila k protinožcům. Dohoda bzla taková, že až se vrátím, můžu zůstat do doby, než si najdu nové ubytování a postavím se na vlastní nohy. Do týdne jsme si s kamarádkou našly ubytování a stěhovaly se do bytu nedaleko wimbledonských tenisových kurtů.

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 29.6.2009 8:46 | karma článku: 13,68 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb ježíši, konečně Ježíš (4.díl)

Původní plán byl vydrápat se nahoru hory, ale po nepříliš příjemné epizodce s místním obyvatelstvem z předešlého dne, jsem změnila plán.

14.10.2016 v 7:30 | Karma: 10,93 | Přečteno: 300x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb jak jsem se drápala na Homoli cukru

Žádné tabule o toxické vodě tu nemají, tak snad ta občasná větší vlna, která mi smáčí nožky a před kterou musím popoběhnout, aby mě neohodila víc než by bylo zdrávo, mi je nesežere.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 231x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb místo Ježíše do Botanických zahrad (díl 2.)

Budím se po šesti hodinách, celá nedočkavá .... Sprcha, snídaně a hurá na Ježíše! No, ale asi budu muset počkat. Můj podrobný itinerář se bude muset trochu přeskládat. Za oknem bílo a padají kýble vody. Snad to nebude na dlouho....

19.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,09 | Přečteno: 147x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Jodlová

Týden v Riu, aneb za všechno může papoušek Blu (na pokračování)

Do sluchátek mi řve ́Ai, se eu te pego ́, šest let starý hit, který bodoval i u nás. Piluju naladění se na brazilskou notu. Před sebou mám skoro 12 hodin letu...

16.9.2016 v 13:20 | Karma: 11,60 | Přečteno: 176x | Diskuse| Cestování

Lenka Jodlová

Diwali, aneb indický svátek světel v Praze

́Já si říkala, že je tu nějak černo ́! Což byla reakce paní v autobuse, když jsem jí vysvětlila, že na množství lidí kolem nemá vliv Dopravní podnik a další výluka metra, nýbrž indický svátek Diwali, festival světla, jež se dnes koná v kulturáku na Novodvorský. Paní ́sjela ́ přítomné znechuceným pohledem – pány v oblecích, dámy v nádherných sárí v zářivých pastelových barvách a dětičky načinčané v pestrobarevných slušivých miniaturách oděvů dospěláků.

3.11.2014 v 7:30 | Karma: 12,41 | Přečteno: 395x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Drahý byt i kancelář. Bek účtuje dvakrát víc než kolegové. Nesrovnatelné, míní

26. června 2024  10:57,  aktualizováno  17:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

Uprostřed noci v domě vzplála nabíjená čelovka, rodinu zachránil požární hlásič

26. června 2024  17:24

O užitečnosti požárního hlásiče se jen krátce po jeho pořízení přesvědčili obyvatelé rodinného domu...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...