Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V lásce vždycky prohrává ten kdo má rád víc

Nedokážu si vysvětlit proč tomu tak je. Vidím to kolem sebe denně, tolik zklamání, tolik bolesti s lásky a následné nenávisti a obviňování jeden druhého z nepovedeného vztahu. Pokaždé když potkám někoho, kdo se právě nachází ve fázi rozpadu vztahu, tak se mi vybaví věta „v lásce vždycky prohrává, ten kdo má rád víc“.

Pokoušel jsem se mnohokrát analyzovat, proč tomu tak je. Proč ten, kdo dává do vztahu více, bývá často za hlupáka a není mu vráceno stejně, kolik do soužití dvou osob dává sám. Zkušenost mi ale dává za pravdu i z mého vlastního života, i když někdy ten kdo dává víc, může být naprosto nesnesitelný, dotěrný a nekontrolovatelně žárlivý. O tomto typu lásky teď nechci psát.

Chci pochopit, proč se tomu tak děje u dvou zcela normálních lidí, kteří si nenárokují jeden druhého jako svůj majetek. Pochopit, že když spolu začnou žít či jenom chodit dva zcela do té doby tolerantní lidé, proč časem dojde ke stavu, že jeden je stále bezhlavě zamilovaný a druhý toho začne pomalu využívat. Na rovinu musím napsat, že si sám v tomto ohledu sypu popel na hlavu.

Poznal jsem mnoho párů ve své životě a scénáře si byly naprosto podobné. Znal jsem dívku, která trpěla téměř v každém vztahu. Já jsem se jí snažil vysvětlit, že chyba není někoho milovat, ale že si vybírá pořád stejné, pro ni nevděčné druhy. Pokusil jsem se poukázat na to, že určitě existují muži, kteří by pro ni položili i život. Je to myšleno samozřejmě s nadsázkou. I když, kdo ví? A tak se stalo jednoho dne, že si vybrala podle rozumu a našla kluka, který byl ohleduplný a hlavně do ní bezmezně zamilovaný. A co se stalo dál? Role se obrátila. Ta dívka začala mít ve vztahu navrch a chovala se časem úplně stejně, jako předtím její druzi k ní.

Nebo jiný příběh o kamarádovi, který se choval ke svým holkám doslova jako dobytek. Býval na ně sprostý, někdy skoro až násilný a pokaždé když k tomu došlo, tak jsme se taky pohádali. Prostě na jeho vztahy se nedalo nezaujatě reagovat. A jednoho dne na něj taky došlo. Zamiloval se víc, než asi sám předpokládal. Změnil se v beránka a dělal všechno, co viděl na očích své partnerky, až se na to opět nedalo dívat. Asi se mu vrátilo vše, co předtím dělal svým holkám, protože to, jaké dostával kapky od té své, hraničilo s pozdějším odchodem do blázince.

Podobných příběhů by se dalo popsat spoustu. A já se na věci nechci dívat vědecky, psychologicky, ale lidsky. Nedává mi smyl ani to, že jsou lidé, kteří stále hledají svoji lásku a pokaždé když ji na čas najdou, dopadnou se svou láskou přesně, tak jak je popsáno v tématu. Vytratila se s dobou tolerance a ohleduplnost? Proč tedy platí to pravidlo, že kdo více miluje, tak prohrává. Nakonec je takový člověk tak otupělý, že pak zkouší všechno i navzdory tomu že ví sám, jak asi dopadne jeho další vztah.

Já osobně si myslím, že spousta lidí hledá štěstí u rozcestí. U rozcestí, kterou cestou se vydat dál a jakoby si hodili korunou, tou cestou se vydají. A pokaždé, když je ta cesta dovede k neštěstí a dojdou zpátky na rozcestí, vydají se stejnou cestou jako předtím. Je to asi proto, že tu cestu už dobře znají a mají obavy, že jiná cesta je stejně ke štěstí nepřivede.

Autor: Daniel Michael | pátek 2.7.2010 13:02 | karma článku: 18,36 | přečteno: 2868x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

, co Čech to znalec, co Čech to expert! No není tu nádherné žít? Každý u nás všemu rozumí, všechno by uřídil, všechno zkonstruoval, všechno dokázal vyhrát, všechno opravil, daně by každý taky uměl vyřešit, mezinárodní vztahy a

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

Rozděl a panuj!!! (divide et impera) Niccolo Machiavelli.. Touto zásadou se řídili zejména účastníci politického boje, kteří se snažili vyvolat mezi svými protivníky nesváry a rozbroje, aby je pak mohli jednotlivě snadněji

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

Nemá smysl se bránit, budete postiženým! Například: když v USA zastřelili policisté bezdomovce, který je ohrožoval nožem. Tak se po jeho smrti začala dožadovat, jeho jakože vzorná rodina odškodného. Přitom vůbec nikoho neštvalo,

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

V poslední době jsem slyšel tuto větu mnohokrát a mám pocit, že v dnešní sociálně síťové době, být single, je vlastně trendy. Mnoho lidí se věnuje milionu aktivit, z nich asi některým jen proto, aby zabil čas, když nabudou pocitu, že by je pevnější vztah okrádal o způsob života, který si vybrali.

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

O kolektivních sportech

Článek o hokeji a fotbalu u nás, o budoucnosti mladých, kde jde jen o peníze. A individuální sporty? Přístup k nim?, má smysl vychovávat bandu chovajících se jako dobytek, když je možnost řešit individuality?

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1367x
Je těžké si mě získat, stejně jako si mě oblíbit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky