Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pes ve vodě

Hrdinské činy se mnohdy nevyplácí, tak jak by si zasloužily. Jednoho zimního večera jsem šel na noční do práce. Venku zima, sníh a mráz. Zimu mám rád, jenom nesmí být taková ta vlezlá, což toho večera zrovna byla. Procházím městem a scházím směrem k potoku, či říčce, to nikdy nerozeznám a z větší vzdálenosti sleduji, jak si u břehu hrají dva menší pejsci.

Takto by měl být ten pejsek příště oblečený :)

Jejich majitelé byli zabráni do nějaké debaty a tak si ti dva psí rarášci vesele hrají, tak jak to psi umí. Ještě ke všemu když jde o psa a fenku. Pes se tak trochu předváděl a lítal okolo jako neřízená střela, když tu najednou, situace jako v animovaném filmu, nesledoval, kam běží a ocitnul se ve vzduchu nad tou vodou a zahučel do ní. Ještě musím napsat, že ta voda měla svoji regulaci asi dvou a půl metrového břehu z kamene a vody bylo sotva třicet centimetrů.

Začala panika. Majitelka pejska nevěděla, co má dělat, když ještě ke všemu, byl břeh obtěžkán ledem a nedalo se na kraj ani stoupnout, jelikož hrozilo uklouznutí a tím se její panika ještě zvyšovala.  Druhý majitel pejska se rozběhnul se svou fenkou k asi padesát metrů vzdálenému mostu, za kterým byli schody vedoucí až k hladině toho potoka či říčky. Bylo ale vidět na obou přítomných, že si nevědí vůbec rady s nastalou situací. A pejsek byl stále v ledové vodě, kde ani světlo nedoléhalo.

V ten moment jsem zrovna dorazil na místo události. Cítil sem mít větší nadhled nad vzniklou situací, jelikož se mě tolik emocionálně nedotýkal. Mrknul sem hodně nakloněný přes ten kluzký břeh a viděl uprostřed koryta, asi v metr širokém nezamrzlém proudu vody, toho malého, teď už vystrašeného pejska jak stojí, nehýbe se a neví, co má dělat. Přes břeh bylo vidět, že těsně nad hladinou, podél toho kamenného valu, je jakási betonová římsa a dalo by se na ni seskočit z vrchu. No seskočit, spíše se svést po ledové krustě.

Odložil jsem batoh a položil se na ten břeh a svezl se na tu římsu. Docela jsem si oddychnul, že mi na ní neuklouzla noha, a že se nepropadla nebo jiná nehoda, která by mě poslala do ledových vod. Opatrným náklonem a předstrčením ruky jsem vyzval toho hafana, aby šel ke mně. Asi deset sekund váhal, ale asi pochopil, že je to nevyhnutelné mi věřit a probrodil se tou vodou až k mé ruce. Naštěstí vážil něco okolo pěti kilogramů a nebyl problém jej vyzvednout až nad hlavu a podat majitelce. Při tom na mě z jeho chlupatého kožíšku ztékala ledová voda, ale v ten moment mě to nijak nevadilo. Dobrý skutek byl na světě.

Tak tam stojím a zjišťuji, že teď bych potřeboval pomoci i já sám. Ledový břeh mi nedovolil, abych jej mohl vylézt, nikde žádná průrva nebo výstupek, za který bych se chytil a vyzvednul. Zavolal sem na tu paní a ono nic. Měla tak velkou starost o zdraví svého miláčka, že na mě jakoby dočista úplně zapomněla. I ten druhý majitel, který původně vypadal, že se snaží pomoci, taky zmizel. Na mé tváři se objevil úsměv, vlastně jsem se i hlasitě lehounce zasmál a prohodil ve své hlavě myšlenku „každý dobrý skutek je po zásluze potrestán“.

Rozhlédnul jsem se a už se rozhodoval, že dojdu pře tu vodu k těm schodům a zachráním se. Jediné co mi vadilo, že jsem neměl boty na přezutí a musel bych být v práci celou noc v těch promočených botách a koledoval bych si o nějaké nachlazení. Najednou mě před vykročením vyrušil hlas. Dodnes pro mě neznámý pán mi říká, že viděl, jak sem se tu obětoval a jestli nepotřebuji pomoci. Lehnul si na břicho na břeh a podal mi ruku. Upozornil jsem jej, že mám okolo sto kilogramů a že to bude záběr, ale řekl mi, že to zkusí a podařilo se mu mě vyzdvihnout, abych potom s pomocí i mé vlastní sily přešplhal na pevninu. Ještě když mě tahal, napadlo mě, zda mi ještě někdo nestihnul ukrást můj batoh s mobilem a penězi, to by byla potom fakt fajnová záchranná operace. Batoh tam ležel, osamělý, bez svého majitele.

Poděkoval jsem tomu muži, vzal si batoh a s mokrou bundou se vydal do práce. Zbývající část cesty jsem měl neustále přihlouplý usměv, možná mi tak zamrznul. Ale co, pejska jsem vysvobodil.

Kdyby se náhodou stalo, že si majitelka toho psa přečte někdy tento text, tak ji vzkazuji, že se na ni nezlobím. Mám také psa a dost často mám pocit, že bych pro něj udělal víc, než pro jiného člověka. Alespoň mám nevšední zážitek z jinak nechutně fádní cesty do práce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Michael | čtvrtek 29.3.2012 11:26 | karma článku: 17,96 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

, co Čech to znalec, co Čech to expert! No není tu nádherné žít? Každý u nás všemu rozumí, všechno by uřídil, všechno zkonstruoval, všechno dokázal vyhrát, všechno opravil, daně by každý taky uměl vyřešit, mezinárodní vztahy a

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

Rozděl a panuj!!! (divide et impera) Niccolo Machiavelli.. Touto zásadou se řídili zejména účastníci politického boje, kteří se snažili vyvolat mezi svými protivníky nesváry a rozbroje, aby je pak mohli jednotlivě snadněji

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

Nemá smysl se bránit, budete postiženým! Například: když v USA zastřelili policisté bezdomovce, který je ohrožoval nožem. Tak se po jeho smrti začala dožadovat, jeho jakože vzorná rodina odškodného. Přitom vůbec nikoho neštvalo,

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

V poslední době jsem slyšel tuto větu mnohokrát a mám pocit, že v dnešní sociálně síťové době, být single, je vlastně trendy. Mnoho lidí se věnuje milionu aktivit, z nich asi některým jen proto, aby zabil čas, když nabudou pocitu, že by je pevnější vztah okrádal o způsob života, který si vybrali.

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

O kolektivních sportech

Článek o hokeji a fotbalu u nás, o budoucnosti mladých, kde jde jen o peníze. A individuální sporty? Přístup k nim?, má smysl vychovávat bandu chovajících se jako dobytek, když je možnost řešit individuality?

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Putin se na okázalé inauguraci ujme dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11

Přímý přenos Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v...

Žákům v Berlíně se vymkla tiktoková výzva s dušením. Dívka upadla do bezvědomí

7. května 2024  10:03

Na berlínské základní škole Hunsrück ve čtvrti Kreuzberg dva žáci škrtili dívku tak dlouho, až...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1367x
Je těžké si mě získat, stejně jako si mě oblíbit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky