Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodník je místo, na němž je člověk částečně izolovaný od lidské ..

Ano, chodník je místo, na němž je člověk částečně izolovaný od lidské hlouposti. Nadpis přesně odpovídá mé odpovědi na otázku, proč jsem prodal své auto a začal chodit pěšky.

Nejsem a nebyl jsem sváteční řidič. Auto bylo velkou součástí mého života a byla doba, kdy jsem vlastnil i tři vozy najednou. Míval jsem i období, kdy najet 10.000 kilometrů za měsíc nebylo nic nemožného a celkově bych odhadnul můj konečný výsledek najetých kilometrů přibližně na 800.000.

Čím delší dobu jsem jezdil, tím více jsem jízdu autem nenáviděl. Nejde jen o to projet dvakrát týdně dálnici z Brna do Prahy a několikrát v měsíci uvíznout v zácpě nejen kvůli nehodám, nebo kvůli nekonečným úpravám silnice na mnoha místech. I popojíždění ve větších městech a v nich nervózní řidiči, kteří ohrožují jeden druhého. Podjíždění, předbíhání, dokazování si větší dominance, když má někdo větší či silnější auto. Já věřím lidem, nevěřím ale ďáblu v nich. A co ten s lidmi dokáže udělat, když v rukách svírají volant, nedejbože s mnoha koňskou silou v pedále auta.

Mnohokrát se mi stalo, že mě někdo na dálnici tlačil, i když jsem jel i více než 130km povolené rychlosti, mnohokrát na mě někdo prudce gestikuloval, když se mu nelíbil můj styl jízdy. Ted si jistě někdo řekne, že jsem asi dost špatný řidič, což by tak i mohlo vypadat. Ale omyl, byl sem řidič, co se snažil dodržovat pravidla silničního provozu a proto sem byl pro ostatní dámským a pánským přirozením a bůhví co ještě. Ne, nejsem bez poskvrny, taky jsem porušil leckde kdejakou padesátku v obci a určitě jsem porušil spoustu jiných pravidel. Pracovalo i moje podvědomí, které mi hlásilo, že nic špatného nedělám, vždyť tak jezdí skoro každý. K tomu se hodí příměr, že nejrychlejším autem na našich silnicích je škoda 120 s řidičem v postarším věku, protože jede vždy na začátku kolony. A přitom si dovedu představit ta peprná slova od ostatních řidičů směrem k němu.

Jednou jsem si řekl dost, nějakou dobu nechci jezdit, nechám se vozit a ejhle, měl sem z první ruky, spoustu reakcí od mnoha řidičů, se kterými sem se svezl. Dozvěděl jsem se, že všichni ti co mě vezli, jsou perfektní řidiči a ti ostatní neumí ani zacouvat. Dozvěděl jsem se, že nejnebezpečnějším řidičem pro muže jsou samozřejmě ženy. Dozvěděl jsem se, že všichni chodci jsou sebevrazi skákajíce bezhlavě pod auta nejenom mimo přechod pro chodce, ale i na něm. Dozvěděl jsem se, že všichni motorkáři jsou dobrovolnými dárci orgánů. Dozvěděl jsem se, že většinu žen přítomnost muže na sedadle spolujezdce znervózňuje. Dozvěděl jsem se, že cyklisti jsou všichni idioti, co neznají pravidla silničního provozu a svou jízdou řidičům znepříjemňuji plynulost jízdy. Dozvěděl jsem se, že řidiči kamiónů schválně předjíždějí v místech, kde se jim zlíbí, hlavně tehdy, kdy mohou zpomalit co nejvíce osobních automobilů. A nakonec jsem si všimnul, že téměř každý řidič si za jízdy hraje s mobilním telefonem se slovy, já si to můžu dovolit, já stíhám všechno.

A z toho nakonec vyplynula má odpověď, která se nese názvem tohoto textu. Nechápu jednu věc, kráčejíce po chodníku. Mnoho řidičů vychvalovalo třeba němce jak jezdí ohleduplně, tak proč se tak nechováme taky. Je jednodušší říci, že oni jezdí kvalitněji, než se tak začít sami chovat? Nadáváme na silniční policejní hlídky, ale bez nich by český řidič úplně zvlčel a jezdilo by se tu po silnicích jako někde v Indonésii, v chaosu. Nezlobte se na mě vy, což jezdíte slušně, zamyslete se ti ostatní, co nerespektujete právo druhých na život. Ano na život, protože můžete být jakkoliv dobrý řidič, ten neohleduplný vás může třeba i zabít nebo někoho Vašeho blízkého.

Stejně vím, že se k řízení auta brzy vrátím, nemám k tomu žádný odpor. Šlo jen o to vyjádřit zamyšlení nad tím, jak se i ti umírnění v životě dokážou na silnicích chovat jako neskutečný hovada. A přesto všem přeji mnoho šťastných a beznehodových kilometrů, co nejméně nucených návštěv servisů, levnější palivo a povinné ručení a kvalitní požitek z jízdy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Michael | úterý 27.3.2012 8:00 | karma článku: 10,68 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

, co Čech to znalec, co Čech to expert! No není tu nádherné žít? Každý u nás všemu rozumí, všechno by uřídil, všechno zkonstruoval, všechno dokázal vyhrát, všechno opravil, daně by každý taky uměl vyřešit, mezinárodní vztahy a

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

Rozděl a panuj!!! (divide et impera) Niccolo Machiavelli.. Touto zásadou se řídili zejména účastníci politického boje, kteří se snažili vyvolat mezi svými protivníky nesváry a rozbroje, aby je pak mohli jednotlivě snadněji

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

Nemá smysl se bránit, budete postiženým! Například: když v USA zastřelili policisté bezdomovce, který je ohrožoval nožem. Tak se po jeho smrti začala dožadovat, jeho jakože vzorná rodina odškodného. Přitom vůbec nikoho neštvalo,

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

V poslední době jsem slyšel tuto větu mnohokrát a mám pocit, že v dnešní sociálně síťové době, být single, je vlastně trendy. Mnoho lidí se věnuje milionu aktivit, z nich asi některým jen proto, aby zabil čas, když nabudou pocitu, že by je pevnější vztah okrádal o způsob života, který si vybrali.

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

O kolektivních sportech

Článek o hokeji a fotbalu u nás, o budoucnosti mladých, kde jde jen o peníze. A individuální sporty? Přístup k nim?, má smysl vychovávat bandu chovajících se jako dobytek, když je možnost řešit individuality?

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1367x
Je těžké si mě získat, stejně jako si mě oblíbit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky