Zaručené agenturní informace, aneb to si snad děláte prču!

Každý den po ránu si zapínám počítač. Přečtu si nejdůležitější zprávy a jdu pryč. Dvacátého února, dnes: Běžné denní info, čekání na konferenci ministrů financí EU, kauza „Benešová“, napětí kolem Iránského jaderného programu, sportovní výsledky. Zdánlivě běžný den.

Stejné prohlášení, stejná agenturní informace, stejní lidé, jiný zpravodajský server, JINÝ ČLÁNEK. Komu tedy věřit? Vždy jsem si říkal, že budu věřit zlaté střední cestě, nebo že si udělám svůj názor, který najdu někde mezi „těma dvěma.“

Jednoduchý příklad. O hokejovém klubu HC Lev Poprad se toho už napsalo opravdu hodně. Dnes jsem se ale dozvěděl, že je reálná možnost, přestěhování klubu do Prahy, abych si zároveň přečetl, jak nepravděpodobné je jeho stěhování do našeho hlavního města.  Čemu bych měl tedy teoreticky věřit? Tady asi žádná střední cesta neexistuje… Snad jen stěhování do Brna. Ano, je těžké vyznat se v tak složité situaci. Český klub, hrající na Slovensku KHL, nebo-li ruskou (pro hnidopichy i lotyšskou, běloruskou a kazašskou) hokejovou ligu. Tak snad problém v komunikaci. Uklidňuji sám sebe.

Odpolední hlavní zpráva. Česko, Belgie a Nizozemsko zastavily dovoz ropy z Iránu. Matně vzpomínám, jak jsem před pár dny četl článek o tom, že Česko už delší dobu žádnou ropu z Iránu nedováží. Asi jen další živý sen. Tak ne. Kolegové z konkurenčního portálu přispěchali s glosou o tom, jak rychle na tuto nesrovnalost přišli. Nádherně napsaný komentář. Leč trochu „s křížkem po funuse.“ I oni pár hodin před tím, psali on-line o iránském ropném embargu. Čas 16:37, aktualizace. Trochu to musíme rozmělnit a zapracovat to české „Faux pas.“ Nabízí se otázka, kdo udělal chybu? Agentura Reuters nebo české servery? Každopádně ověřování zdrojů jaksi selhalo. Bohužel ne poprvé.

Nasnadě je tak další otázka: Funguje správně kodex novináře, novinářská etika? Ze zkušenosti vím, že jakýsi novinářský kodex funguje, ale jen na základě gentlemanské dohody. Prostě, jak se to hodí. Není to málo? Nechci být zbytečný moralista, ale začínáte v tom mít pěkný, s prominutím, „bordel.“

Nezbývá tak už nic jiného než čekat, jaké informace a zprávy nám servery nabídnou večer z bruselského jednání.

„Nabídnou“. Ano, to je možná ta současná podstata informace. Zákon nabídky a poptávky bude jistě fungovat i zde. V tomto duchu tedy poptávám přesnou agenturní informaci převzatou z několika ověřených zdrojů, bez zbytečných odkazů, s odborným komentářem a kvalitním, ne ilustračním, snímkem.

P.S. A prosím s dokonalostí křišťálové lupy v zádech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Svoboda | pondělí 20.2.2012 17:35 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1575x