Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach a dvojí metr

Poslední týdny se mimo jiné nesou ve znamení internetového aktivismu. Hackeři o sobě dávají znát a chtějí ukázat, že oni jsou ti, kteří chrání svobodu, kterou se nám snaží odebrat.

Začalo to americkými návrhy zákonů SOPA a PIPA a končilo to mezinárodním dokumentem ACTA. Nebudu zacházet úplně do detailů, vím jen, že chci svobodu ve světě reálném a stejnou svobodu i ve virtuálním. Ale o tom v podstatě vůbec mluvit nechci. Co však mi přijde zajímavé, je porovnání dvou situací.
Obraz první. Vláda v tichosti podepsala zmíněný dokument ACTA, který má pomoci bojovat proti padělkům věcným i proti falešným kopiím elektronických děl. Na tom asi není nic zvláštního, člověk nemůže sledovat všechno, co ČR schválí. Ovšem v tomto případě šlo o něco, co zejména internetové komunitě je proti srsti. A všimla si toho. Hackeři z hnutí Anonymous, které se jen těžko dá rozklíčovat a prakticky kdokoli, kdo se připojí, může být jeden z nich, napadli poté hned několik stránek. Útok byl veden na stránku sněmovny, útok byl veden na stránku parlamentní ODS. To jsou místa, která se rozhodně lidem z ODS, ale ani dalším z vládnoucích stran nemusí líbit. Upozornění na nesouhlas s podpisem ACTA dokumentu bylo masivní, možný strach z dalších podobných útoků silný. A nakonec, ratifikace byla pozastavena. ACTA se bude dále přezkoumávat a teprve v dalších dnech či týdnech můžeme očekávat, zdali se vláda postaví či nepostaví za svůj podpis.
Obraz druhý, která zdánlivě s nějakým SOPA, či ACTA vůbec nesouvisí. Tisíce protestujících studentů a vedení univerzit, které nesouhlasí se současnou podobou navrhované reformy vysokých škol. Když chtějí jednat, masivně na sebe upozorní. Jsou viděni a slyšeni médii a posléze občany, už však méně ministerstvem školství. Hackeři byli vyslyšeni bez složitých schůzek, stačilo párkrát ukázat moc a ihned se objevila zpětná vazba. Na druhou stranu, ministr školství se i přes schůzi nedostal nikam. Jeho vlastní přesvědčení v neomylnost narušilo dialog, který u zmiňovaných Anonymous ani nemusel nastat a stejně byli vysrozumněni. Protestující měli argumenty, měli teoreticky sílu, měli námitky a protestovali dlouhodobě. Výsledek je mizivý. Podobně bych mohl pokračovat u jiných ministerstev. Například zmíním současné nezvládnutí převodu správy vyplácení dávek na úřady práce, ale jistě by se našly i další ukázky nespokojenosti se současnou garniturou a jejím způsobem reformování. Jaký je ale vlastně rozdíl mezi tím, když fyzická masa nespokojených občanů začne hlasitě protestovat a mezi tím, když anonymní lidé hrozí napadením webů? Principiálně jde vždy o naštvané jedince, kterým se něco nelíbí. Proč tedy v jednu chvíli vláda reviduje to, k čemu se ČR připojila a v druhou chvíli u reforem, které se dotýkají velké části společnosti, nepřipouští kompromisy?
Vláda by měla být odpovědná občanům za svoje skutky, měla by taky určitým způsobem naslouchat. Ale na situaci posledních dnů je vidět něco jiného. Vláda se řídí strachem. Jakmile nemá strach, nepoleví v dělání čehokoli, ať je to dobré nebo špatné. Strach z toho, že se může stát něco osobám ve vládnutí zúčastněným, je jedinou hybnou silou, která může cokoli změnit. Strach ze studentů neexistuje. Strach z hackerů, které mohou najít citlivé informace, existuje. V principu nemohu souhlasit s něčím, co je založené na strachu a už vůbec ne, když je následkem dvojí metr. Proto jsem přesvědčen, že je celý systém uvažování nynější vládnoucí garnitury v tomto ohledu poněkud nešťastným.

Autor: Jiří Bejlovec | středa 8.2.2012 7:30 | karma článku: 7,51 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik