Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spřízněni zhnusením

Již několikrát jsem hovořil o tom, jak jsou v naší republice občané znechucení politikou. Všichni to kolem sebe vidí. To má několik aspektů s přesahy z minulosti do budoucnosti. A samozřejmě viníky, ovšem také řešitele problému, a tento stav bych rozhodně za problém označil. Je dobré si pojmenovat nejdříve samotné zhnusení. Myslím tím stav, ve kterém zájem o aktivní účast v politické práci na jakékoli úrovni stále klesá. Potvrzuje to i nedávno uvedený výzkum Hodnoty, postoje, chování, který prováděl v rámci European Social Survey Sociologický ústav Akademie věd. Antivýchodisko, čili to, co hraje proti zájmům občanů republiky, je pak stav, kdy jednotlivec jen mávne rukou, možná nadává někde mezi známými, ale nechá všechno v politické rovině běžet, ačkoli zná fakta. Já naprosto rozumím té znechucenosti, pocitu, že nelze nic změnit, ale pokaždé říkám, že to není tak úplně pravda, že bychom byli naprosto bezmocní.

Prvně je třeba říci, nezájem o politickou scénu postupně pomohla vytvářet jedna politická moc za druhou, zejména se jí to dařilo při různých nejenom korupčních kauzách, které následně pronikaly přes média na světlo světa. A těžko říci, co je ještě skryto pod povrchem. Je samozřejmě také opačnou otázkou, kolik mediálních kauz bylo nadhodnocených, co se týče obsahu i šíře prostoru v médiích, uměle vytvořených politickými protivníky, či jinými zadavateli, přičemž ani tyto pseoudoudálosti nepřidaly na důvěře v politiku jako takovou. Zásadní ovšem je, že základní kámen problému znechucení byl skutečně v politických silách.

Čím více běžných lidí, kteří na to neměli žaludek, vzdávalo svůj boj, náš boj, proti politice, které nejde o veřejné blaho, tím se vše v rozšiřující spirále více točilo právě směrem ke znechucení. Mnoho politiků vidělo, jak je snadné dosáhnout krátkodobých cílů, dlouhodobé nebyly tak zajímavé. Často pro své vlastní potřeby dokázali bořit i silné ideály. Člověka pak snadno napadá, zda snad dokonce to zhnusení politikou není náhodou dílem promyšleným a chtěným, ve kterém ve výsledku nikdo krom držitelů otěží nebude stát v cestě zaběhnutým kolečkům celého systému. Osobně tomu nevěřím, ale ať je pozadí jakékoli, ukazuje nám morální marasmus.

A teď k tomu, co dál, čili optimistický náhled. Nepomohou kvóty, nepomohou donucovací prostředky, lidé sami musí získat pocit, že pokud budou do něčeho zapojeni, má to rozhodně smysl. A ten smysl si musí najít v sobě, v tom, že pokud se nepokusí nikde fungovat, akorát zjednoduší cestu všem možným šíbrům a kmotrům. To přeci není, co chtějí. Opravdu také nepovažuji za širší politickou aktivitu, která nás ze zmíněného stavu vyvede, pokud někdo měsíc silně podporoval „svého“ určitého kandidáta na prezidenta. Politická aktivita může být menší, ale o to dlouhodobější. A zopakuji, co jsem již párkrát řekl. Dnes není doba desetitisíců straníků, nastane doba sympatizantů stran a hnutí. Lidí, kteří budou chtít pomoci, ale nechtějí být přímo formálními členy jednotlivých politických subjektů, tam je obrovský prostor. Musí též nastat doba, kdy se přestane řešit politikaření, ale nastanou politické diskuze s jasnými výstupy. Kdy tito sympatizanti budou pomáhat řešit problémy vesnic, měst, krajiny, státu. Být občany zhnusenými je negativní, ale občané tím mohou být spřízněni k budoucí činnosti, což je naopak velice pozitivní. Ne pro krátkodobé cíle, manifestní protesty, ale pro cílevědomou politickou práci tam, kde je člověčí zájem.

Vím, že je to neuvěřitelně těžké. Neříci si, že se na všechno můžeme vykašlat. Ale pracovat pro pozitivní cíl lepší země třeba právě politicky, to je přeci něco, pro co může dávat smysl fungovat alespoň malým kouskem své vlastní osoby.

Autor: Jiří Bejlovec | čtvrtek 26.6.2014 12:09 | karma článku: 6,90 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik