Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Shovívavost k teroristům

Žijeme ve zvláštním světě. Často člověk může uvažovat o kriminalitě a násilí a v souvislosti s tím je tvrzení, že zločinci se spoléhají na to, že k nim bude společnost shovívavá, více než pravdivé.Bohužel to neplatí jen pro zločince, abych tak řekl, klasické, to znamená zloděje, násilníky a vrahy, ale též to platí pro činitele jakéhokoli terorismu. Teroristé, lidé, kteří bojují násilnými činy proti civilnímu obyvatelstvu za nějaký svůj cíl, jsou naprosto právem opovrhovanou skupinou. O to hůře pro naši společnost, že se terorista, stejně jako jakýkoli jiný kriminálník, řídí výše uvedenou větou o shovívavosti společnosti ke zločincům. Teroristé znají stavební prvky naší společnosti, znají její skulinky a nedá se od nich čekat, že budou respektovat nějaká pravidla. Jdou společnosti po krku a ti zadržení chtějí stejná práva, jako někdo, kdo je naopak utiskovaný. Zločinci se tím vysmívají celé společnosti. Na druhé straně jsou lidé, jako například pan Smetana, naprosto bezdůvodně stíhaní za projev názoru mírumilovnou cestou.

Podívejme se na konzervativního křesťana Breivika, který, přestože spáchal naprosto hrůzný čin, má být umístěn v nadstandardní třípokojové cele. Dokonce mnoho Norů říká, jak mohou být jako národ pyšní na vyspělost státu, který se chová takto důstojně dokonce i k vrahům. Vážení, důstojnost je jedna věc, rozhodně je nemístné nechat se strhnout emocemi a chtít vraha někde lámat na kole, ani já nesouhlasím například s trestem smrti, ale co Breivik provedl, je navýsost odporné a on si nezaslouží nic jiného, než obyčejnou celu. Výsměch by byl i umístění do psychiatrické léčebny, o co už se pokoušelo vícero zločinců. Je vidět, jak je norská justice víceméně bezradná proti podobným teroristům, se kterými je bohužel nutno v dnešním světě počítat. 21 let za Breivikův čin je opravdu jen smutným důkazem.
Podobným způsobem se můžeme dívat například na radikálního muslimského duchovního Abú Hamzu Masrího, který byl nedávného vydán z Velké Británie do USA. Pozornosti nesmí uniknout to, co tomuto vydání předcházelo. Ještě před finálním rozsudkem britského soudu byl Abú Hamza též u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, což je popravdě legrační, když někdo obviněný z terorismu, někdo, kdo má cosi společného s útoky na Londýnské metro v roce 2005, stane u soudu pro lidská práva. Nemusím snad ani dodávat, že série odvolání k různým soudům byla mnohem delší. Naštěstí, i přes snahu právníků, se není již kam odvolat. Problém je, že terorista, který je z podstaty proti našemu systému, může využívat každého slabého místa jeho fungování a navíc spoléhá na bezzubost a shovívavost celé společnosti. Bohužel , fanatik má stejné možnosti jako kdokoli jiný.
S teroristy se nevyjednává, ale nemělo by s nimi být ani zacházeno v rukavičkách, neměly by jim být dávány možnosti dlouho se odvolávat a dolovat ze společnosti, proti které stojí, další a další shovívavé ústupky. S tím tvrzením by jistě nesouhlasila řada pseudohumanistů a ochránců lidských práv, samozřejmě jen do chvíle, než by někdo sáhnul na ně, nebo na jejich bezprostřední milované okolí. Ale nemyslím si, že já jsem tímto tvrzením radikál, já pouze odsuzuji radikály. Osamocený humanista proti teroru nikdy nemůže vyhrát, i když je to hezká představa. Na druhou stranu, naivně přehnaný humanismus může celou vyspělou civilizaci dostat až k zániku, protože bojovníci proti naší společnosti přesně tohle čekají. Neobhajuji ani násilí, zbytečné násilí, kterým strádá civilní obyvatelstvo, ale v tom to přesně je. Jelikož nemám rád násilí proti obyčejným lidem, nemůžu s tichým souhlasem sledovat lidumilný přístup k těm, kteří toto násilí způsobují. Zločinci se nesmí moci spolehnout na shovívavost společnosti.

Autor: Jiří Bejlovec | neděle 21.10.2012 20:30 | karma článku: 15,67 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik