Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas hrdinů, čas vlastenců

Nemáme bohužel mnoho hrdinů, o to více si jich musíme vážit. To jsou slova vzdálené příbuzné výsadkáře Jana Kubiše, který byl spoluaktérem atentátu na Heydricha. Slova o nedostatku hrdinů platí i pro dnešní dobu. Hrdinové, kteří dokázali a dokážou bojovat za vlast, si zasluhují úctu, protože právě díky podobným lidem český národ stále existuje.

Buďme ale trochu širší. Stejný nedostatek je dnes i vlastenců. Nedávný výzkum potvrdil, že národní hrdost Čechů je nejnižší za poslední dobu. Toto nízké národní sebeuvědomění je dáno několika faktory. Pokud se však člověk podívá, co se v zemi děje, nemůže se divit, že občané se za něco podobného stydí. Zároveň nastává nekonečná spirála, kdy každý další skandál ze strany politiků jen snižuje hrdost obyvatelstva na celý stát jako celek a chápání důležitosti vlastenectví nadále upadá. Naše země přitom má obrovský potenciál být silná a soběstačná a občané by mohli být na co hrdí. Bohužel, není tomu tak.
Proč si myslím, že vlastenectví hraje tak velkou roli? Zaprvé, rozhodně nechci směšovat nacionalismus a vlastenectví. Jak řekl T. G. Masaryk a nedávno zopakoval Miloš Zeman, vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k cizímu. Cítím to úplně stejně. Vlastenectví je důležitá složka v životě občana. Napomáhá morálce, odpovědnosti, sounáležitosti a dokáže být oporou pro smysl konání člověka. Vlastenectví napomáhá člověku vážit si něčeho.
A oproti tomu, vlastenectví je v tuto chvíli žalostně málo. Odrazem situace je dění v Poslanecké sněmovně a ve vládnutí celé zemi obecně. Nedostatek řečené přirozené lásky k národu napomáhá sobectví, které pak nebere ohledy na nikoho a na nic. V místech, kde společnost má být na prvním místě, je na prvním místě jedinec s politickou mocí. Což není ku prospěchu věci, ale přesně naopak. Pokud bych uvažoval trochu nadsazeně, pak sobec, který se v úřadě snaží činit jen pro svoje dobro, páchá zločin proti republice.
Pakliže vládnoucí lidé nejsou ve většině případů vlastenci, národ trpí a ztrácí sám v sebe víru. A tím se dostáváme do sestupující křivky, v níž standard politika je poněkud jinde, než kde by měl být, lidé ztrácí důvěru v politiky a politiku celkově a navíc tím ztrácí víru i v naši zemi, protože politikou je formovaná značná část všeobecného prostoru kolem nás. Tím nechci říci, že každý nemůže být svého štěstí strůjce, to nikoli, ale přeci jenom politika vytváří rámec mnoha našich možností a předpokladů.
Existovalo mnohokrát ohrožení našeho malého národa. Současný stav mi však připomíná jedno. Dnešní situace není tak rozdílná s dobou boje národa za svobodu a vlastní prostor v Rakouské monarchii. Tehdy jsme byli součástí velké říše a vládli nám nečeši. Dnes jsme součástí korupční a sobecké říše a vládnou nám mocenští sobci. Tehdy se v říši žít dalo, stejně jako dnes můžeme žít ve státu spolu s korupčníky a neseriózními politiky. Ani oni nejsou součástí národa ve vlasteneckém vnímání, stejně jako Rakušané nebyli čeští vlastenci. Možná je české vlastenectví, a tudíž také stát, i dnes ohrožen, ačkoli v trochu jiném smyslu než kdysi. Možná je třeba nového národního obrození. Ale v jednom jsem přesvědčen. Pro vývoj situace v lepší je potřeba nových vlastenců a nových hrdinů.

Autor: Jiří Bejlovec | neděle 3.6.2012 20:30 | karma článku: 11,77 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Jiří Bejlovec

Pan europoslanec Ransdorf je nevinen!

Exkluzivně přináším e-mail, který celou kauzu kolem europoslance Ransdorfa odstartoval. Dopátral jsem se tak díky pečlivé detektivní práci k prapůvodu celého problému a musím říci: Pan Ransdorf je nevinen!

8.12.2015 v 11:08 | Karma: 24,22 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Voda v ČR by měla být strategickou surovinou

Na Slovensku se před dvěma týdny zachovali inteligentně a označili vodu za strategickou surovinu. Kéž bychom měli i u nás zákonodárce, kteří dokážou v tomto směru myslet do budoucna a inspirují se našimi východními sousedy. Pitná voda se bude stávat s časem čím dál tím více rozhodujícím zdrojem, o to více mě překvapilo, jak málo se k tomuto kroku SR kdokoli v našem státě vyjadřoval.

6.11.2014 v 15:30 | Karma: 18,57 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Bouře ve sklence vody

Jak všichni víme, v současnosti ještě stále média probírají sprostá slova použitá prezidentem Milošem Zemanem v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Osobně musím vše označit za pseudoudálost. Neříkám, že není důležité, jak lidé hovoří, právě naopak, ale abychom řešili v mediálním prostoru zmíněnou situaci takto široce, to mi nepřijde úplně standardní.

5.11.2014 v 18:33 | Karma: 28,64 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Pražákům bude hej!

V Praze je sestavována koalice, která bude v následujícím období vládnout. Pokud se nic nezmění, bude složená ze zástupců ANO, ČSSD, Trojkoalice (Strana Zelených, KDU-ČSL a STAN), podporovaná navíc Piráty. Ponechám teď stranou to, že jde o dost širokou spektrum, snad taková šíře nebude na škodu a shoda bude panovat v dlouhodobé míře. A záměrně ponechám stranou i koaliční vyjednávání, která zástupci jmenovaných subjektů vedou, chci se zaměřit na priority, které by měly být prosazovány, když si projdeme jejich odpovědi ze stránky volebnikalkulacka.cz.

21.10.2014 v 13:04 | Karma: 8,49 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Jiří Bejlovec

Babišova normalizace

Pokud se zamyslíte, původní normalizace v minulém století v některých bodech připomíná to, co by šlo označit za dnešní Babišovu normalizaci. A ač nechci v článku hodnotit, mám zájem rozvinout myšlenku o některých podobnostech (a naopak rozdílnostech) ve chvíli, kdy hnutí ANO Andreje Babiše získává vliv napříč naší republikou. O tom, jaký problém bude až příliš rychlý vzestup jmenovaného subjektu z hlediska personální, snad v jiném článku, ale nyní mi jde o ústřední motiv představy státu (verze „bude líp“) hnutí ANO.

14.10.2014 v 19:50 | Karma: 18,40 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 813x
Jsem vysokoškolský student a člověk milující svobodu, spravedlnost a možnosti demokracie. Stále ještě věřím v optimistickou budoucnost. Politiku dělím na dobrou a špatnou pro Českou republiku a její obyvatelstvo. Nemám rád lidskou hloupost a zmanipulovatelnost, což jsou krásné, ale těžko definovatelné pojmy.

Seznam rubrik