Otto Klemperer

Otto Klemperer byl legendární dirigent a osoba tak pronásledovaná osudem, že se to zdá na jednoho nešťastného Klemperera trochu moc.

Otto Klemperer

(14. 5. 1885 – 6. 6. 1973)

Vzestupy a pády

· Otto Klemperer byl legendární dirigent a osoba tak pronásledovaná osudem, že se to zdá na jednoho nešťastného Klemperera trochu moc.

· Celý život trpěl bipolární poruchou. Koncem třicátých let mu byl diagnostikován nádor na mozku.

· Proběhla úspěšná operace, která ale nechala stopy. Do konce života chodil s hůlkou a na konci života jezdil na vozíku. Po operaci mozku se jeho depresivní stav zhoršil a strávil několik let v psychiatrické léčebně.

· Když ho pustili, dostalo místní oddělení policie echo, že byl propuštěn nebezpečný vrah a násilník. Policie Klemperera obratem sebrala a několik dní ho vyšetřovali, jak to s tou násilnou povahou vlastně je. Zjistili, že je v podstatě neškodný a nechali ho jít.

· V roce 1951 si během představení zlomil nohu a strávil devět měsíců v nemocnici.

· V roce 1958 kouřil v posteli a zapálil dýmkou ložní prádlo, utrpěl velmi těžké popáleniny, ze kterých se rok zotavoval.

· Jeho život se nese ve znamení absolutních propadů, kdy neměl žádné angažmá a velkých vzestupů, kdy vedl během života několik významných hudebních těles.

· Jeho pověstné výbuchy vzteku se střídaly se stavy absolutní letargie, kdy mu bylo všechno jedno a jenom podřimoval.

· Zlí jazykové tvrdí, že nebylo výjimkou, kdy Klemperer prospal celou nahrávací session a jen se na konci vzbudil s dotazem, jak to šlo. Jak stárl, jeho tempa se stále zpomalovala a některé nahrávky jsou tak pomalé, že je to až nepřijatelné.

Život

· Otto Klemprer se narodil 14. 5. 1885 ve Vratislavi do rodiny židovského obchodníka Nathana Klemperera.

· Klemprerer původně studoval gymnázium v Hamburku odkud v roce 1901 přešel na Hochovu konzervatoř ve Frankfurtu, kde studoval hru na klavír.

· První vystoupení v roli dirigenta Otto považoval za nedorozumění a náhodu. Dirigování se původně věnovat nechtěl.

· Osud rozhodl jinak a v roce 1907 získal Otto první dirigentské místo v Novém pražském německém divadle.

· Klemperer znal Gustava Mahlera osobně a od toho se odvíjí řada věcí. Jeho Interpretace Mahlera je považována za zajímavou. Já se k tomu ale nemůžu vyjadřovat. Já ty nahrávky neznám.

· Následovala angažmá ve Štrasburku, Brémách, Hamburku a Kolíně nad Rýnem.

· V roce 1919 Otto vstoupil do manželství se sopranistkou Johannou Gaislerovou. Někdy v té době též konvertoval od Judaismu ke Křesťanství.

· V letech 1924 – 27 působil jako dirigent ve Wiesbadenu.

· Jeho sláva se začala šířit po celé Evropě a do celého světa

· V roce 1927 se stal šéfdirigentem berlínské opery.

· V roce 1933 přesídlil do amerického Los Angeles. Obával se vzestupu nacistického režimu v Německu.

· V roce 1939 udeřila zmíněná nemoc.

· V roce 1951 Otto uzavřel smlouvu s Walterem Leggem a byl jmenován doživotním šéfdirigentem Philharmonia Orchestra. Já vnímám jméno Walter Legge se značnou kontroverzí. Tento nepřítel sterea a ničitel hlasů je pro mě nezařaditelný. Ale to asi nehraje v tomto případě roli.

· Byl to však právě Walter Legge, který se pokusil zmíněné hudební těleso v roce 1964 zrušit ukončením jeho financování. Legge se tak rozhodl kvůli sporu s nahrávací společností EMI a vzal Philharmonia Orchestra ztečí. Hudebníci se vzbouřili a pokračovali dál bez Leggeho. Do svého čela si zvolili, koho jiného než Otto Klemperera.

· Klemperer se s publikem rozloučil posledním koncertem 26. 9. 1971.

· Zemřel ve spánku v červnu 1973 ve věku 88 let.

· Ať je to, jak chce, jméno Otto Klemperer právem patří na vrchol hudebního Olympu. Zanechal po sobě rozsáhlou diskografii. Ano, může to být zvláštní, může to být příliš pomalé. Nahrávky jsou staršího data a není to občas úplně hifi. Já, jak to vidím, tak to beru. Určitě to vždy stojí za pokus.

Nahrávky:

· A protože méně je někdy více, uvedu toho méně.

· Je třeba se vyrovnat s tím, že zvuk je jenom mono. Brahmsova 4. symfonie. Moje verze je popsaná trochu jinak, navíc nemám originální obal. Myslím si, že je to tohle

https://www.discogs.com/release/8644783-Brahms-Philharmonia-Orchestra-Otto-Klemperer-Symphony-No-4-In-E-Minor-Op-98

· Kouzelná flétna v legendárním člověk by řekl až definitivním provedení. Není to tak šíleně pomalé, jak byste čekali. Je to ozdoba v mojí sbírce.

https://www.discogs.com/master/637718-Mozart-Nicolai-Gedda-Gundula-Janowitz-Walter-Berry-Gerhard-Unger-Lucia-Popp-Elisabeth-Schwarzkopf-Ch

· Oproti tomu, tohle „Cosi fan tutte“ pomalé je a úplně k uzoufání pomalé. Pěvecké výkony jsou ale skvostné. Berte ale zmíněná pomalá tempa do úvahy před případnou koupí.

https://www.discogs.com/master/989250-Mozart-Margaret-Price-Yvonne-Minton-Lucia-Popp-Luigi-Alva-Geraint-Evans-Hans-Sotin-Otto-Klemperer-Ne

· L. W. Beethoven „Eroica“ čili třetí symfonie. Kde bych s těmi superlativy začal?

https://www.discogs.com/master/336722-Beethoven-Philharmonia-Orchestra-Otto-Klemperer-Symphony-No-3-Eroica

· Don Giovanni. Sice to mám ve Flac, ale na první poslech mě to moc nezaujalo a zatím jsem se k tomu nevrátil. Ale to neznamená, že to je špatné. Ono s tím obsazením ani být nemůže.

https://www.discogs.com/master/683471-Mozart-Otto-Klemperer-Nicolai-Ghiaurov-Christa-Ludwig-Claire-Watson-Mirella-Freni-Nicolai-Gedda-Walt

Autor: Jiří Zedník | úterý 30.4.2024 21:13 | karma článku: 4,62 | přečteno: 71x
  • Další články autora

Jiří Zedník

Erich Leinsdorf

27.5.2024 v 1:37 | Karma: 0

Jiří Zedník

Dietrich Fischer-Dieskau

25.5.2024 v 0:37 | Karma: 3,32

Jiří Zedník

Franco Bonisolli

25.5.2024 v 0:30 | Karma: 0

Jiří Zedník

Sir Georg Solti

25.5.2024 v 0:23 | Karma: 0