Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maestro Arturo Toscanini, dirigent klasické hudby

Legenda mezi dirigenty. To on zavedl moderní postupy interpretace hudby, které se užívají dodnes. Znal Verdiho osobně a od toho se vše odvíjí

Maestro Arturo Toscanini

(25.3 1867 – 16.1. 1957)

· Toscanini byl dirigent tak významný, že jenom vyslovení jeho jména obrazně vyrazí všechna okna v koncertním sále. Nebudu opisovat životopisné údaje z Wiki, vypisovat pozice, kterými prošel, čemu všemu šéfoval.

· Zkusíme pár osobních dojmů.

· Já neumím na nic hrát. Následující věci jsem četl, někde jsem je slyšel, nebo jsou můj osobní názor. Nelze je brát jako zdroj informací.

· Toscanini dává odpověď na otázku, zda je možné slyšet někoho dirigovat orchestr. Rozhodně si myslím, že Toscaniniho jsem dirigovat určitě slyšel. Zdá se mi, že Toscanini má orchestr za všech okolností přímo na taktovce. On je zakladatelem moderního přístupu k hudbě, který spočívá v respektování přání skladatele a striktního držení se partitury. On znal Verdiho osobně, znal jeho přání a názory na některé věci. Dirigoval některé Pucciniho premiéry. Od toho se ledacos odvíjí. On věděl věci, které jiní dirigenti nevědí. Byl geniální.

https://youtu.be/gJ3GvutirCQ

· Za zmínku stojí asi hlavně premiéra „Turandot“, která byla uvedena po skladatelově smrti. Po árii, která předchází sebevraždě otrokyně Liu „Tu che di gel sei cinta“, Toscanini zastavil orchestr a vyhlásil, že na tomto místě Maestro zemřel. Efekt byl údajně téměř zdrcující. Měl prostě smysl pro efekt. Po několika minutách se údajně vrátil za dirigentský pultík a dohráli to. Dle jiných zdrojů to dohráli až při další repríze.

Nutno podotknout, že se Toscanini na dokončení Turandot výrazně podílel. Dnešní zakončení opery napsal Pucciniho žák Franco Alfano, ale pod Toscaniniho konzultačním dohledem.

· Jeho styl práce byl velmi autoritativní a nemyslím si, že to bylo úplně příjemné. Byl prostě „poněkud vzteklý“. Ema Destinnová pro něj vymyslela krásnou přezdívku „Vztekanini“. Jeho návaly vzteku vstoupily do dějin. Lámal taktovky jako na běžícím pásu. Členové souboru (Ramon Vinay a spol.) mu tedy koupili ocelovou a nezlomitelnou. Prý si jí Toscanini moc pochvaloval. Také je třeba zmínit zlatou taktovku, kterou Toscanini dostal k nějakým narozeninám od Destinnové a spol. Jedná-li se o dvě taktovky k různým událostem, nebo o jednu v různých verzích příběhu, nejsem schopen prověřit.

· Ale ty návaly vzteku byly prostě šílené a dnes by ho za to zabily odbory. Chudáci basisté, asi bych na jejich místě utekl s brekem. Navíc nemá úplně pravdu, bojuje s fyzikou a šířením zvuku

· Toscanini bez brýlí nic neviděl. Všechno měl namemorované a dirigoval bez not. Jeho paměť byla prakticky neomylná. Jeho znalosti partitur byly zcela neuvěřitelné. 4. dubna 1954 ho na koncertě paměť zradila, stáhl se z koncertního života a zanedlouho zemřel.

· Jeho perfekcionismus, konflikty s pěveckými hvězdami, které posílal do háje, že jeho zajímá hudba, a ne jejich ego, zanechaly nesmazatelnou stopu v dějinách hudby. A já ho velmi obdivuji.

Mám tady další unikátní telecast recording Rossiniho Willéma Tella, přesněji předehry

https://youtu.be/t132rQ6i_zU

A ještě Respighiho „Pini di Roma“, tady byla provedena rekonstrukce zvuku. Ale pokud skladbu neznáte, je třeba tomu chvíli dát a trochu se do toho dostat. Ten začátek je prostě poměrně vřeštivý a je třeba se přes něj dostat.

https://youtu.be/xbBMvjjDjy4

· Nahrávky? On neměl nahrávání rád, přesto toho nahrál docela hodně. Je zde jeden bod. Nahrávky nejsou pro audiofily, jsou velmi staré a točené většinou na nějaký historický magnetofon. Já také mám rád hifi zvuk, a to tady prostě nehrozí. Je třeba se s tím vyrovnat. Nejde s tím nic dělat, tohle je prostě Toscanini a lepší technicky to nebude.

· Prosím o prominutí, pokud se dopustím nějakých nepřesností

· Arturo Toscanini, NBC Symphony Orchestra, Ramón Vinay, Giuseppe Valdengo, Herva Nelli, Verdi – Otello, Label: RCA Red Seal – LM-6107. Lze mít milion výhrad, lze Artura nenávidět, ale on měl k dispozici Ramona Vinaye a naplno toho využil. Jasně, namítnete, že Fitz Busch je ještě lepší, byla tam Licia Albanese, což byla možná lepší sopranistka než Herva Nelli a Jago byl Leonard Warren, jenomže technická stránka této nahrávky je naprosto katastrofická a poslouchat se to dle mého názoru nedá. Já mám na poslech naprosto příšerných nahrávek trénované uši, ale Fritz Busch je prostě technicky moc špatný. Já to zvládnu, ale nejsem si jistý, zda vy také. Je to strašná škoda. Toscanini hraje o něco lépe, ale zázraky se čekat nedají. Lidí, kteří tvrdili, že nebudou hrůzně technicky nekvalitní Toscaniniho nahrávku poslouchat, znám několik. On jim to ale Ramon Vinay vysvětlil sám.

https://youtu.be/FtaVXZQj1Ro

· Verdi, Toscanini, Herva Nelli, Giusepe di Stefano, Cesare Siepi – „Requiem“ Giuseppe Verdi - Label: RCA Red Seal – RB-16131/2

Shawův sbor, mladý di Stefano a v basové roli Cesare Siepi, Herva občas ulítavá. Ale komu to vadí? Má to naprosto neuvěřitelnou kvalitu. Že to má chyby, dies irae hraje jako z kanálu? Vodjezd!! Co tam máte dalšího?

https://youtu.be/YGRnmfCrb0M

Pak je zde Toscaniniho Beethovenův cyklus. S jistými částmi cyklu je prý spojována určitá kontroverze. Já ale opravdu nevím, jaká kontroverze jiná by to byla, než problém s technickou kvalitou

https://youtu.be/bqycwh4T_mQ

Moje milovaná Toscaniniho Pastorální, tedy Beethovenova šestá, tu bych ale vyzvedl

Dvořákova Novosvětská, vzdor omezenému zvuku, to prostě něco je a je to úžasné

https://youtu.be/v9Q_jpaJZ9U

Claude Debussy „La Mer“ nahráno živě 12. 6. 1935. Moře vždy vyžaduje pevnou ruku dirigentovu a „lehkou taktovku“. To je zde splněno měrou bohatou. Sonicky se s tím nic neudělá. Zvuk se prostě tříští vzdor snaze o jeho rekonstrukci

https://youtu.be/k-8xjtDNGOc

Autor: Jiří Zedník | pátek 28.6.2024 23:44 | karma článku: 0 | přečteno: 34x
  • Další články autora

Jiří Zedník

Giacomo Puccini "La Boheme“

Co je italštější než italské? Pucciniho opera „La Boheme“. Někdo by řekl, že je to vrchol operního nevkusu a kýče. Asi na tom něco bude. Ale je to i vrchol krásy a slzí u toho i Chuck Norris.

30.6.2024 v 0:02 | Karma: 5,48 | Přečteno: 75x | Diskuse| Kultura

Jiří Zedník

Teorie operní inkvizice

Text je míněn jako ironická provokace a možná někomu může připadat malinko moc kousavý. Ale je to jen vtip a střelba do vlastních řad, kdo je větší operní inkvizitor než já?

28.6.2024 v 22:00 | Karma: 4,89 | Přečteno: 88x | Diskuse| Kultura

Jiří Zedník

Mario del Monaco, Tenor

Mario del Monaco, chcete porci testosteronu? Dostanete ji, dostanete mnohem více. Del Monaco byl prostě jen jeden

28.6.2024 v 2:55 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Kultura

Jiří Zedník

Leontyne Price, zkrácená verze

Její hlas mě provází celý můj život. Ona sama říká, že nikdo nemiluje její hlas jako ona sama. Mýlí se však. Nikdo nemiluje její hlas více než já. Vždy v něm najdu co hledám.

27.6.2024 v 2:33 | Karma: 4,01 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Jiří Zedník

Richard Tucker a Robert Merrill, tenor a baryton

Dvě legendy operního nebe, dva přátelé, dva chudí židovští chlapci, kteří se zcela z ničeho prozpívali k úspěchu

26.6.2024 v 21:48 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 2,88
  • Průměrná čtenost 0x
Opera a klasická hudba, poskytuje přehled umělců, pěvců, autorů a skladatelů. Nemám sice vůbec žádné hudební vzdělání, ale vše je prověřené na moje vlastní uši