Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinská anabáze

Na Ukrajině se dějí věci o nichž by určitě bylo lépe nemuset mluvit a přemýšlet. Hrozí tam jak někteří pesimisté poukazují začátek rozsáhlého konfliktu. Hrozí (možná už nastala) diskreditace Evropské unie. Ale o její bezzubosti taky všichni víme. Hrozí  spousta nepříjemných věcí. Dost to celé připomíná dění z konce 90-tých let vbývalé Jugoslávii. jen teritrium zachvácené rozvratem by bylo mnohonásobně větší. Ale mně nyní spíše vytanuly na paměti vzpomínky na jednu z mých cest po Ukrajině. Jezdil jsem am už od dob Černobylu. Povětšinou pracovně. A mám Ukrajinu rád. Zažít se tam daly neuvěřitelné věci. Tak si dovolím kousek předat. Jména pozměňuji. V archivu pohledám fotografie a přidám (doufám).

Povídání o cestě z Brna na konec světa za 64,5 hodin

…které je i poděkováním všem, kteří přispěli k jejímu  zdárnému konci …

 

Brno-Drietoma-Banská Bystrica-Košice-Sobrance-Užhorod-Svaljava-Stryj-Ternopyl-Černivci-Chmelnic’kyj-Vinnycja-Uman‘-Pervomajs’k-Mykolajiv

 

Zatím nepsaný palubní deník výpravy začíná .

Je 23.30h 1.12.2007. -88.5 hod před odjezdem.

Do zahrady přijíždí dlouho očekávaný kamion, který má odvézt víc než tucet zvířat do zooparku v Baku. Zatím ještě klidně spím.

Neděle 2.12.07, 8.00 hodin. Poprvé se setkávám s řidičem Fajasem. Působí dojmem chlapíka, který ví co má dělat. Jak čas dál ukáže ten odhad není přesný. Fajas během dopoledne něco kutí v kabině auta. Tvrdí že dělá kontrolu před cestou. Auto koupil před dvěma dny a moc ho zatím nezná.

Situace se začíná měnit v pondělí 3.12.07. Do odjezdu máme 56 hodin.

Fajas přichází s přáním vyrazit koupit pár maličkostí. Nářadí, náplň do ostřikovačů, trojúhelník a jak tvrdí pár dílů na cestu. Když ho vyzvedávám u auta a předávám našemu řidiči užasle koukáme na rozdělané turbo, vymontované vzduchové měchy pod návěsem. Chlapi odjíždějí na nákupy. A věnují se kamionu. Mezitím nám veterinární zpráva komplikuje život neschválením tohoto vozu pro přepravu. Začíná sháňka po jiném dopravci.

Úterý, 4.12.07, 32 hod do odjezdu.

Zatím každý z přepravců když se dozví cíl – Nikolajevo na Ukrajině,odmítá. Pozdě odpoledne nacházíme po dni horečnatých telefonátů a zmatku svou „oběť“. Náhradní kamion bude zítra v zahradě.

Středa, 5.12.07, plánuji že se zvířaty a kolegyní Martou odjedeme kolem druhé odpoledne.

V 8 ráno začíná nakládka: 2 pakoně modří, 2 zebry chappmanovy, 3 paovce, pár vlků sibiřských, 3 emáci. Z další zoo (soukromé) přijíždí 3 muntžaci. Narážíme na první problém. Bedny na muntžaky jsou naprosto perfektní. Jako bankovní sejf. Stejně tak snadno se i obsluhují. Nejde pořádně kontrolovat co se děje uvnitř, otvor na krmení a vodu je promyšlený technicky k „dokonalosti“. Jen to krmení jak ukáže čas,se do něj dává špatně. Kolem půl druhé je vše na kamionu, celní deklarant se činí co to jde a po domluvě kamion se zvířaty, vodou a žokem krmení vyráží na cestu. Zatím bez nás, řidič vyzvedne kolegu a sraz máme na slovenské straně ukrajinské hranice v Sobrancích.

My zatím naloďujeme svoje věci do dodávky, Fajas který si vysloužil přezdívku „medvídek“ odjíždí na celnici do Slatiny, kde si ho vyzvedneme.

Je 15.45 když přichází Marta, dáváme si poslední domácí kávu, přebíráme štos dokumentů ke zvířatům a vyrážíme.

Volám řidičům na druhý kamion se zvířaty, tam je všechno v pořádku, jsou na Slovensku. „Medvídek „ jede za námi.Drží si rychlost na 60 kilometrech. Zprvu myslíme že se seznamuje s autem, s ubíhajícími kilometry začínáme chápat, že vyšší tempo z něj nevymáčkneme jen tak snadno. Při průjezdu kolem Uherského hradiště se jeho kamion náhle vydává na opačnou stranu. Obracíme na prvním sjezdu a jedeme hledat Fajase. Ubíhá necelá čtvrthodinka a vidíme ho stát přímo v centru Hradiště. Uděluji si za volantem výjimku a v křižovatce zcela „předpisově“ najíždím před jeho kamion. Proč odbočil neví ani on.

Běží hodiny, noc se překlenuje k brzkému ránu. Ve tři ráno volají chlapi z kamionu se zvířaty. Od půlnoci čekají kde jsme. Do Sobranců nám chybí ještě 40 kilometrů.

Potkáváme se na výjezdu z vesnice.

Na hranici je to odtud 8 kilometrů. Fajas začíná protestovat, proč „naši“ spí a on jede sám beze spánku. Po dohodě s  Martou vyhlašuji pauzu do šesti ráno. Jdeme zkontrolovat zvířata, zavíráme větrací okénka. Marta se ukládá na zadním sedadle, já se balím do spacáku na místě řidiče.

Je čtvrtek 6.12.07, mrazivé ráno, 6 hodin. Máme za sebou prvních 550,4 kilometrů. A zatím netušíme co nás čeká za chvíli. Kolem nás nocují desítky kamionů a začíná se v nich probouzet život.

Po kontrole zvířat a rychlé kávě z termosky vyrážíme k celnici. Po pár stech metrech narážíme na kolonu kamionů stojící směrem na Ukrajinu. Předjíždíme těch pár kilometrů až do slovenského celního prostoru. Zatím stále vše běží hladce. Slováci nám domlouvají rychlý průjezd na ukrajinskou stranu. Já zatím jdu ke slovenské veterinářce. Bere si všechny papíry, chvíli se jimi probírá a sází na stůl naprostý trumf. Se slovy „začínám tu už druhý rok, ale zvířata jsem ještě nedělala“ telefonuje do vnitrozemí. Jak se zdá nadřízený není nadšený jejím dotazem. Zasmušile mi vrací dokumenty, bere si po jednom paré a dává výstupní razítka.

Je 6.35 ráno, když vjíždíme k ukrajinským celníkům.

Naposledy jsem tu byl před šesti lety. Systém se zdá nový, přibylo nějak uniforem. Nastává kolečko „výslechů“ v boudách celniště – pohraniční policie, SMERP, celník, GAI. Zatím jde všechno hladce. Na formuláři mám mít pět razítek, do půl deváté mám čtyři.

Murphyho zákony fungují neomylně. Kráčím proměnit eura na hřivny, v druhé ruce formulář a doklady pro celníky. Úsměvy u okénka nečekaně zmizely. Staršina mě nekompromisně posílá do čekárny, chce se mnou mluvit „načálnik“. Ubíhá hodina čekání. Načálnik probíhá kolem a v běhu utrousí pokyn ke svým lidem: naše dodávka musí z celniště, je odbavená, oba kamiony odstavuje do prostoru pro zadržená vozidla. Berou si můj pas.

 

...pokračování v dalším blogu....a snad i ty fotky....

Autor: Jiří Vítek | čtvrtek 20.3.2014 22:05 | karma článku: 8,63 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

Před volbami se mnoho slibuje. Spousty geniálních nápadů. Držme se při zemi a věřte, že to není nechuť k novým věcem atd.. Jsem naivka a hlupák, co věcem nerozumí. Ale sliby o tom jak bude kde, kdo podporovat částečné úvazky, jak bude preferovat tu či onu skupinu jsou jen sliby a plácání. Řeči o zajištění prosperity a rozvoje, blahobytu....pohádky.

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

...ti pak, kdož nesoudí podle toho, co Bůh seslal, jsou nevěřícími.“(5:44) .....nepijte tu alkohol, říkají příslušníci zvláštní, etnické policie v německém Wuppertalu Němcům po klubech. Jde vskutku o první pokusy vytvářet paralelní strukturu moci ve státě? Pokus kam to nechá demokracie dojít? Možná. Němci mají s muslimy veliké problémy. Od sílícího radikalismu muslimů, přes násilí uplatňované proti vlastním souvěrcům (rozuměj převázně ženám pokud náhodou chtějí začít vztah s bezvěrci atd..). Čechy to čeká. Pokusnou lokalitou se stává nesporně Teplicko. (září 2014)

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

Na počátku něco málo z historie oblékání , jak ji zná i Korán....V době hidžry zahalené nechodily po většinu života ani manželky samotného proroka Mohameda – tento zvyk si osvojily až ke konci svého života. Pro Mohameda nebyly závoje velkou prioritou, ostatně zmíiuje se o nich v Koránu jen dvakrát: ....A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo synům svých manželů nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají.“ ....

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

...byl tam jenom biologický materiál...

celá hláška znějící nedávno v Čro byla... „Není tam žádný biologický otec, byl tam jenom biologický materiál.“ . Pregnantní vyjádření z úst lesbické matky. Jméno netřeba. Nedávno proběhnuvší Prag Pride otřásl veřejností. Mnou také. I pro to, že se pootevřela víc dvířka do divnozemě eurounijního myšlení. Sociální inženýrství zase vystrčilo růžky a naznačuje nám mimo jiné , že slova otec a matka nejsou z pohledu odborníků vhodná. Lepší termín je prý rodič. Mne to snad mine a vnuci mi budou moct říkat dědo. V nejhorším prarodiči. New speak ? Česky fujtajbl....

25.8.2014 v 23:20 | Karma: 20,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

18.8.2014 v 19:49 | Karma: 6,68 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Chlap co si myslí že se pořád dá něco změnit. Hlavně nesedět a nenadávat, jak je zvykem u nás v Čechách.
Asi jsem se zbláznil, ale tiché mlčení je podle mně horší než účast. Pokus o účast, pokus o názor.

Seznam rubrik