Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Symetrická odpověď

Tak nám přiletěl spasitel z Ameriky. Všude je plno povyku. Nic než Ukrajina, krize kolem ní. Objektivita a validita většiny informací je mizivá. Navíc nevím, co vlastně chceme my, Češi (viz. dnešní výstup z vlády). Jsme v EU a NATO. Obě instituce jsou evidentně bezradné. My též. Všem je nám obtížné mít rád veleúřad, abstraktní a dehumanizovaný, důsledně očištěný ode všech symbolických a tradičních rysů jednotlivývh národů, který dnešní EU představuje. Ochota Evropu bránit je nulová. Není tu politický zájem reálně krvácet na ostré „smrtící linii“ .

Ale současně  tady v Česku podkuřujeme taky, dáváme EU na vědomí že sankce vůči Rusům nechceme. Tak kudy půjdeme? Se strachem o ztráty v ekonomice pokud budeme uplatňovat sankce vůči Rusům? Nebo máme na to, nastolit vůči agresorům tvrdý kurz? Máme jasnou doktrínu, jak se v této situaci zachovat? Máme vůbec pojem co je to hrdost národa?

Většina říší, států které měli pocit „světa měnícího poslání“ byla schopna (byť časově omezeně) snášet škody na majetku, ekonomické ztráty a ztráty na životech. Evropa ve své dnešní podobě touží po další administrativní expanzi, nemá ale politicky sílu utrpět sebemenší hospodářský propad. Natož obětovat  své občany.

Dnes je v "The Independentu" článek Tonyho Brentna (velvyslanec Británie v Rusku, bývalý). A má názor hodný povšimnutí – přijměme přidružení Krymu k Rusku jako nevratný fakt. Je to znovusjednocení. I Rusové v uplynulých letech dostávali hořké kapky od EU a USA. NATO se natáhlo na Východ, v Čečně jsme podporovali kdekoho. Na Ukrajině taky. Když začal Majdan hned se tam hrnuli senátoři z Ameriky a spousta rádců. Ale my nemáme jasno doma (a to nemluvím o pořádku ve státě). Kde bereme přesvědčení o oprávněnosti svých zásahů?

Zažil jsem to v bývalé Jugoslávii, v Sarajevu, Srebrenici a na dalších místech. Deklarovaná politika EU a realita. Nepřiléhavost opatření, omezení jednotlivým kontingentům nasazeným v Jugoslávii na humanitární misi které kopírovaly národní zájmy vysílajících států (mrtví ve Srebrenici jsou důkazem). A znovu se chystáme radit.

Rusko i Ukrajina si musí své účty srovnat sami. Vytvořme jim prostor k jednání. Ale nesnažme se vytvářet tam realitu. Snaha separovat a izolovat Rusy není dobrá. Každá takováto izolace jen posiluje extrémní uskupení a názory zůčastněných stran. Zatím jsou všichni zdrženliví (Moskva v odpovědích, Polsko v reakcích na výzvy Žirinovského atd..) . Ale kolotoč se točí. Žirinovského dopis o dělení Ukrajiny nechápou běžní Rusové, odmítají ho. Ukončení vysílání ruských kanálů na Ukrajině chápe pár lidí z pravicových kruhů Majdanu. Ti normální to nechápou. Tím co se stalo na Krymu končí pro Evropu klidné dvacetiletí. Uzavírá se kruh, kruh snů o š´tastném globálním světě kde tržní mechanismus a demokracie vše vyřeší.

V ukrajinském konfliktu se znovu ukazuje, odlišnost světů na Západě a Východě. A to se pohybujeme v Evropě. Nemá smysl na stejný paradox poukazovat mimo Evropský kontinent. Představa o snadnosti obnovení demokracii na Ukrajině je velmi maximalistická a stěží bude korunována rychlým úspěchem. Zapomíname, že tento stav (demokracie) se vyvíjel v Británii, USA, Francii či Skandinávii přes dvě stovky let, i u nás už od roku 1866 (s přestávkami). Politická paměť určitého území je neobyčejně dlouhá, sahá po několik generací. Rozdílná politická kultura je zřejmá. Jedna základní politická zvyklost v demokracii je - vyklidit posty v případě volebního neúspěchu. Janukovič to nezvládl. Putin to taky neumí. Ale sáhněme si do svědomí v naší "Strakovce". My to taky ještě neumíme.

Pro zdárné fungování západního politického systému potřebujeme poměrně početnou až převažující střední třídu. Nemáme ji ani v Čechách. Natož v Rusku a na Ukrajině kde je stále společnost složená z „bojarů“ a „drobného lidu“ bez silné střední vrstvy. Také potřebujete být zažitou tradici a určitou úroveň výkonného státního aparátu (lidí-úředníků).

Naše politická elita nám musí (pokud to dokáže) říct, jak máme v tomto případě konat navenek. Ale sklízí co sama zasela. Ideový chaos, chaos v deklarování a realizaci našich zájmů v zahraniční politice. Sklízí značnou omezenost prosazování vlastních zájmů navenek danoubchybějícím silným hospodářským zázemím. Značnou omezenost a minimální vyjednávací prostor pro deklarování našich zájmů v EU.

Takže potrestejme rusáka. Odsuďme ho, a co dál? Pomůžeme Ukrajině. Vezmeme sem pár raněných. A co dál?

 

PS: nepřípomíná Vám to de Tocquevillovu vizi „o stádě pokojných, zatloustlých a pilných živočichů.......". Jen ten pastevec – stát není nějak v kondici taktéž.

 

 

Autor: Jiří Vítek | středa 26.3.2014 23:15 | karma článku: 19,46 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

Před volbami se mnoho slibuje. Spousty geniálních nápadů. Držme se při zemi a věřte, že to není nechuť k novým věcem atd.. Jsem naivka a hlupák, co věcem nerozumí. Ale sliby o tom jak bude kde, kdo podporovat částečné úvazky, jak bude preferovat tu či onu skupinu jsou jen sliby a plácání. Řeči o zajištění prosperity a rozvoje, blahobytu....pohádky.

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

...ti pak, kdož nesoudí podle toho, co Bůh seslal, jsou nevěřícími.“(5:44) .....nepijte tu alkohol, říkají příslušníci zvláštní, etnické policie v německém Wuppertalu Němcům po klubech. Jde vskutku o první pokusy vytvářet paralelní strukturu moci ve státě? Pokus kam to nechá demokracie dojít? Možná. Němci mají s muslimy veliké problémy. Od sílícího radikalismu muslimů, přes násilí uplatňované proti vlastním souvěrcům (rozuměj převázně ženám pokud náhodou chtějí začít vztah s bezvěrci atd..). Čechy to čeká. Pokusnou lokalitou se stává nesporně Teplicko. (září 2014)

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

Na počátku něco málo z historie oblékání , jak ji zná i Korán....V době hidžry zahalené nechodily po většinu života ani manželky samotného proroka Mohameda – tento zvyk si osvojily až ke konci svého života. Pro Mohameda nebyly závoje velkou prioritou, ostatně zmíiuje se o nich v Koránu jen dvakrát: ....A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo synům svých manželů nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají.“ ....

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

...byl tam jenom biologický materiál...

celá hláška znějící nedávno v Čro byla... „Není tam žádný biologický otec, byl tam jenom biologický materiál.“ . Pregnantní vyjádření z úst lesbické matky. Jméno netřeba. Nedávno proběhnuvší Prag Pride otřásl veřejností. Mnou také. I pro to, že se pootevřela víc dvířka do divnozemě eurounijního myšlení. Sociální inženýrství zase vystrčilo růžky a naznačuje nám mimo jiné , že slova otec a matka nejsou z pohledu odborníků vhodná. Lepší termín je prý rodič. Mne to snad mine a vnuci mi budou moct říkat dědo. V nejhorším prarodiči. New speak ? Česky fujtajbl....

25.8.2014 v 23:20 | Karma: 20,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

18.8.2014 v 19:49 | Karma: 6,68 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Chlap co si myslí že se pořád dá něco změnit. Hlavně nesedět a nenadávat, jak je zvykem u nás v Čechách.
Asi jsem se zbláznil, ale tiché mlčení je podle mně horší než účast. Pokus o účast, pokus o názor.

Seznam rubrik