Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotkopedie – heslo "diskriminace", prameny Der Spiegel a další

Tati, co je demokracie?" "Víš, Dežo, to je když bílý makaj a my dostáváme dávky." "A to jim nevadí?" "Vadí, ale to už je rasismus"  

Snaha pane Sobotky řešit diskriminaci Romů aby vyhověl Radě Evropy je směšná. Je to snad soutěž mezi vládnoucími špičkami o do nebe volající ......... . (jak to slušně říci). Do nedávna v souteži vyhrával Sobotka, nyní ho trumfuje TOP 09. Jejich pokřik "Romaňi čhib do škol" (ty občane čti – romský jazyk do škol) je neuvěřitelná. Co vše budeme nuceni podstoupit s naší vládou, která pojem diskriminace zneužívá pro poškození společnosti jako celku. Proč pan Sobotka ve svém dopise Radě Evropy taky nepoukáže na realitu v okolních státech?

V Evropě je odhadem až dvanáct milionů Romů. Žijí zde přes tisíc let a po celá staletí jsou jako cikáni vylučováni ze společnosti a pronásledováni. Tato největší evropská menšina zůstává nejnechtěnějším národem na kontinentu. Desítky tisíc Romů z jihovýchodní Evropy nyní v útěku před chudobou a diskriminací míří na Západ, ale státy Evropské unie nejsou schopny jim pomoci. Problémy s ekonomikou v některých zemích, bezpečnostní rizika z Východu, počínající krize vodních zdrojů na jihu a další přehlušují tyto problémy. Navíc řešení romské otázky se hledá staletí. Největší chybou dosud přijímaných rozhodnutí je "lakování menšinového etnika na bílo" . Ve všech zemích kolem končí stejně – zničení hodnot a tradic etnika samotného. Prohlubuje se propast. Ko amen sam? Kdo jsou?

Utíkají před diskriminací i z Čech. Ale ve Francii, Itálii a Německu končí v táborech a v polorozpadlých příbytcích. Na Západě se navíc ukazuje, že staré předsudky v Evropě přetrvaly. Na to poukazuje např. Der Spiegel opakovaně v posledních letech."Snědí Romové zpívají a kradou, své děti neobouvají a rádi žijí ve špíně," vypočítává Der Spiegel zakořeněné názory. Zároveň ale upozorňuje na to, že západní vlády přicházející Romy dlouhou dobu ignorovaly. Německo mělo integrované Sinty, Francie Manuše a Španělsko své Kalé.

 

V Itálii mají také svého Čunka - vláda se pokouší Romy nastěhovat do komplexů postavených z bytových kontejnerů. Příkladem je městečko Salone u okružní římské dálnice. "Je to bohem zapomenuté místo, vede k němu jen úzká cesta," napsal Der Spiegel s tím, že do centra metropole to trvá tři až čtyři hodiny. Ačkoli je Salone, kde v kontejnerech žije asi 500 rodin, považované za modelový příklad městem řešené a financované bytové situace "plně vybavených" jednotek připomíná spíše některé osady z východního Slovenska. Podle organizace Amnesty International nahlížejí italští politici na Romy "srovnatelně jako na přírodní neštěstí". Loni v létě místopředseda městské rady severoitalského Janova prohlásil, že medúzy jsou jako Romové. "Neužitečné a vždy otravné," řekl. Romské tábory likviduje pomocí bagrů i Francie. Tuto metodu podle Der Spiegelu zavedl konzervativní prezident Nicolas Sarkozy a jeho socialistický nástupce François Hollande v ní pokračuje.

Jaký zájem mají evropští politici o tuto problematiku (tedy mimo pana Sobotku a TOP 09) dosvědčuje např. Hojná účast ministrů na romském summitu v Cordóbě roku 2010. Přijeli tam tři. Ale to nám Sobotka nějak neřekne.

A snaha poslankyně Putnové z TOP 09 o zavedení romštiny do základních škol?

Ano , je pravda že jazyková bariéra vytváří propast. Ale paní poslankyně ignoruje znalosti a zkušenosti lidí, kteří se výchově romů věnují. A ti dobře ví, že to není primárně jazyk, ale kulturní zázemí. Tradice a hodnoty, které jsou odlišné. Vztah Romů ke vzdělání je jiný, většina etnika vnímá školu jako represívní instituci. Generačně se předává zkušenost, že k životu na podpoře vzdělání není třeba. Vzdělání je riziko pro romského rodiče (a to i ty mladé ročníky , dnešní 30-níky). Mohlo by jim dítě odcizit. A tak dále..... Stačí podívat se do pár publikací speciální pedagogiky. A ty nejsou diskriminační. Jen objektivně ukazují problémy. Problémy dané tím, že malé děti v "našich" a "jejich" rodinách mají odlišnou stimulaci potřebnou pro chápavost, rozvoj inteligence a osobnosti. Je to i tím, že romština jako jazyk dosud plně nekodifikovaný nemá některé pojmy jako čeština. Kognitivní schopnosti a struktura vlastních poznávacích procesů je jiná.

Paní Putnová vymýšlí další bludy které sníží kvalitu školství (již tak mizernou). Dovolte citovat - "děti vtahujeme do školy v době, kdy by se měly rozvíjet, ale tím jazykem je blokujeme. Ráda bych otevřela otázku, která by umožnila využití romštiny jako pomocného jazyka v první, druhé, možná i třetí třídě proto, aby získaly dobrý vztah ke škole,“ vysvětluje záměr Putnová. Část hodiny by prý mohla být vyhrazena i přímo výuce v romském jazyce. Třídy by tak podle poslankyně Putnové mohly být oddělené.Ale chceme opravdu toto? Chtějí to i ti diskriminovaní? Nesnažíme se jen slabošsky nepřiznat, že v této problematice máme stejný chaos jako ostatní země?

Jen málo zemí pochopilo jak zamezit konfliktům mezi etnickými (přistěhovalými nebo původními) skupinami a společenskou většinou. Indiáni, Aboriginci, Inuité....Romové mají mnoho společného. Prošli si mnoho společných paralel.

Nikomu nepomáhá rádoby humanita, rádoby ochrana lidských práv. V rámci různých korektností se stáváme zbabělci ve vyslovení názoru a pravdy.

Autor: Jiří Vítek | sobota 5.4.2014 18:51 | karma článku: 31,55 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

Před volbami se mnoho slibuje. Spousty geniálních nápadů. Držme se při zemi a věřte, že to není nechuť k novým věcem atd.. Jsem naivka a hlupák, co věcem nerozumí. Ale sliby o tom jak bude kde, kdo podporovat částečné úvazky, jak bude preferovat tu či onu skupinu jsou jen sliby a plácání. Řeči o zajištění prosperity a rozvoje, blahobytu....pohádky.

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

...ti pak, kdož nesoudí podle toho, co Bůh seslal, jsou nevěřícími.“(5:44) .....nepijte tu alkohol, říkají příslušníci zvláštní, etnické policie v německém Wuppertalu Němcům po klubech. Jde vskutku o první pokusy vytvářet paralelní strukturu moci ve státě? Pokus kam to nechá demokracie dojít? Možná. Němci mají s muslimy veliké problémy. Od sílícího radikalismu muslimů, přes násilí uplatňované proti vlastním souvěrcům (rozuměj převázně ženám pokud náhodou chtějí začít vztah s bezvěrci atd..). Čechy to čeká. Pokusnou lokalitou se stává nesporně Teplicko. (září 2014)

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

Na počátku něco málo z historie oblékání , jak ji zná i Korán....V době hidžry zahalené nechodily po většinu života ani manželky samotného proroka Mohameda – tento zvyk si osvojily až ke konci svého života. Pro Mohameda nebyly závoje velkou prioritou, ostatně zmíiuje se o nich v Koránu jen dvakrát: ....A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo synům svých manželů nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají.“ ....

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

...byl tam jenom biologický materiál...

celá hláška znějící nedávno v Čro byla... „Není tam žádný biologický otec, byl tam jenom biologický materiál.“ . Pregnantní vyjádření z úst lesbické matky. Jméno netřeba. Nedávno proběhnuvší Prag Pride otřásl veřejností. Mnou také. I pro to, že se pootevřela víc dvířka do divnozemě eurounijního myšlení. Sociální inženýrství zase vystrčilo růžky a naznačuje nám mimo jiné , že slova otec a matka nejsou z pohledu odborníků vhodná. Lepší termín je prý rodič. Mne to snad mine a vnuci mi budou moct říkat dědo. V nejhorším prarodiči. New speak ? Česky fujtajbl....

25.8.2014 v 23:20 | Karma: 20,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

18.8.2014 v 19:49 | Karma: 6,68 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Chlap co si myslí že se pořád dá něco změnit. Hlavně nesedět a nenadávat, jak je zvykem u nás v Čechách.
Asi jsem se zbláznil, ale tiché mlčení je podle mně horší než účast. Pokus o účast, pokus o názor.

Seznam rubrik