Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Euroskepticismus a populismus před volbami do EP

Pár poznámek k dnes publikovanému materiálu Centra pro bezpečností analýzy a prevenci   Nedávné varování evropských elit před vzestupem evropských populistů se stalo záminkou k několika debatám, zda je či není populismus hrozbou, nebo zda je příležitostí pro sebereflexi a budování silnější Evropské unie.

Je potřeba rozklíčovat si o jaké elity jde.

Několik vysoce postavených úředníků, včetně italského premiéra Enrica Letty, předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa a předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, varovalo voliče, že populistické radikální pravicové skupiny mají potenciál k tomu, aby Unii destabilizovali.

Naši Republiku (politickou stranu) budou mít snahu přidávat mezi populistická radikální uskupení. Dochází tu a bude docházet k úmyslnému matení pojmů "populistická radikální pravicová strana", "extrémistické uskupení". Strana Republika je jasně pravicová strana s čistě a jasně definovanými hodnotami. Ochrana vlastních lidí, sebe sama a snaha zajistit českému národu prosperitu v mantinelech vytyčených naším programem není a nemůže ani být takto případně označována.

I přes nedávné období klidu je Evropa stále zasažena hlubokou hospodářskou a sociální krizí. Lidé protestují po celé Evropě, banky nedodržují své závazky a jsou zavírány. Zatímco některé dalekosáhlé změny byly prosazeny k záchraně finančního trhu, spory nad ekonomickými balíčky rozdělily politické strany a někdy dokonce celé země. Řada regionů EU setrvává v ekonomické stagnaci. Situace, kdy dramaticky klesá podpora veřejnosti pro evropskou integraci, využívají pravicově populistické a nacionalistické subjekty, které v Evropě nabývají na síle. Ve Francii dávají předvolební odhady Marine LePenové, která je lídrem Národní fronty (NF), až 24% hlasů, což by mohlo teoreticky udělat z této strany nejsilnější francouzskou stranu zastoupenou v Evropském parlamentu.

Tyto společenské procesy mají jasný původ v pocitu ohrožení, který začíná cítit většina lidí. Střední třída , zejména u nás, je na ústupu a přestává existovat. Lidé získávají pocit, že díky politice v podobě prováděné stávající nomenklaturou EU nemají nad děním kolem sebe kontrolu. Z toho pramení frustrace která odkrývá nepřipravenost společnosti na řešení změn ke kterým dochází. Chyba je v rozhodování a myšlení politických elit a nomeklatur celé EU. Není odvaha pojmenovávat věci pravými jmény. Přehnaně akcentovaná politická korektnost, falešná humanita, pseudodemokracie ničí rozpoznávací, vyhodnocovací procesy od počátku řešení problémů. Přijatá rozhodnutí pak nemají žádnou hodnotu.

 

Geert Wilders, charismatický vůdce holandské Strany svobody (PVV), oznámil v listopadu 2013 spolupráci s Marine Le Penovou. Obě strany deklarovaly, že se společně budou podílet na evropských volbách jako Aliance svobody. Podle Wilderse je cílem Aliance „osvobození od evropských elit a osvobození od nestvůr z dosáhnou až 25% hlasů, což vyvolává obavy nad stabilitou celého integračního procesu. Jakkoli tyto obavy mohou být přehnané, Wildersův plán na vybudování populistické radikálně pravicové frakce v rámci Evropského parlamentu se brzy může stát realitou.

V Evropské unii také ožívají debaty o nové podobě azylové politiky s odvoláním na Lampeduskou katastrofu. Manfred Weber, člen křesťansko-sociální unie (CSU), prohlásil: „s ohledy na průzkumy veřejného mínění, které předpovídají až 30% pro euroskeptiky v novém parlamentu, imigrační politika nemůže být v současné době více liberalizována, poněvadž by to mohlo posílit extrémistické strany“. Alarmující je i situace ve východní Evropě, kde více posiluje extrémní varianta anti-evropského populismu podporující rasismus a xenofobii. Zejména v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku extrémní „pravicové milice“ terorizují národnostní a sexuální menšiny.

Mnohdy překotná integrace států na diametrálně odlišném stupni ekonomického, společenského vývoje nemůže přinášet výsledky , které mají mít podobu a uroveň vzývanou Bruselem. Pouhé politické rozhodování ve kterém se jen zohledňuje stranickost a pomíjí se vše okolo je krátkozraké. Například snaha o integraci Ukrajiny. Toto je pouze politikum. Na ekonomické úrovni je to katastrofické rozhodnutí. Pozitivní výsledek by byl jen pro špičky evropské oligarchie.

Mnozí se domnívají, že populismus škodí demokracii, volby ale také mohou vyvolat nový podnět k tomu, aby Evropané začali věřit, že stojí za to, aby EU mohla fungovat. Ve výroční zprávě Světového ekonomického fóra stojí, že k první desítce trendů pro rok 2014 patří nedůvěra v politické vedení a prohlubující se rozdíly v příjmech. Zpráva také uvádí, že generace, která začíná kariéru v naprosté beznaději, bude o to náchylnější k populistické politice. Evropská unie musí pochopit, že vzestup populistických skupin ukazuje, že způsob vládnutí nemůže být takový jako v minulosti a nemůže ignorovat skutečné sociální a politické požadavky občanů.

I u nás v některých regionech vyrůstá již 2-3 generace mladých kteří postrádají základní sociální návyky. Je to důsledek chronické nezaměstnanosti, neadekvátní sociální politiky, přesvědčování se o fungujících regulativech v tržním hospodářství. A těchto míst je po Evropě spousta. Ve Španělsku, Řecku, Portugalsku. Ale i Francii a Německu. Tady je podhoubí budoucích problémů.

Je třeba prokázat, že se EU vyvíjí a mění. EU musí být schopna promlouvat ke svým občanům a ukázat jim projekty, které budou mít reálný základ. A co je nejdůležitější, musí bojovat proti nezaměstnanosti mladých lidí. Těm, kteří absolvovali školu nebo mají výuční list, by měla dopomoci k zaměstnání. Evropa musí i nadále bojovat proti protekcionismu a musí podporovat efektivní trans-atlantský obchod, který může pomoci k zrychlení růstu a také k zabránění budoucí stagnaci evropských trhů.

I přes tyto skutečnosti panuje určitý optimismus. Zatím není pravděpodobné, že populistické radikálně strany budou schopné narušit každodenní fungování evropských institucí. Jejich růst nicméně může být jistým budíčkem pro Evropu

 S využitím podkladů CBAP ze dne 16.14

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Vítek | pondělí 17.3.2014 8:47 | karma článku: 7,65 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

Před volbami se mnoho slibuje. Spousty geniálních nápadů. Držme se při zemi a věřte, že to není nechuť k novým věcem atd.. Jsem naivka a hlupák, co věcem nerozumí. Ale sliby o tom jak bude kde, kdo podporovat částečné úvazky, jak bude preferovat tu či onu skupinu jsou jen sliby a plácání. Řeči o zajištění prosperity a rozvoje, blahobytu....pohádky.

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

...ti pak, kdož nesoudí podle toho, co Bůh seslal, jsou nevěřícími.“(5:44) .....nepijte tu alkohol, říkají příslušníci zvláštní, etnické policie v německém Wuppertalu Němcům po klubech. Jde vskutku o první pokusy vytvářet paralelní strukturu moci ve státě? Pokus kam to nechá demokracie dojít? Možná. Němci mají s muslimy veliké problémy. Od sílícího radikalismu muslimů, přes násilí uplatňované proti vlastním souvěrcům (rozuměj převázně ženám pokud náhodou chtějí začít vztah s bezvěrci atd..). Čechy to čeká. Pokusnou lokalitou se stává nesporně Teplicko. (září 2014)

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

Na počátku něco málo z historie oblékání , jak ji zná i Korán....V době hidžry zahalené nechodily po většinu života ani manželky samotného proroka Mohameda – tento zvyk si osvojily až ke konci svého života. Pro Mohameda nebyly závoje velkou prioritou, ostatně zmíiuje se o nich v Koránu jen dvakrát: ....A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo synům svých manželů nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají.“ ....

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

...byl tam jenom biologický materiál...

celá hláška znějící nedávno v Čro byla... „Není tam žádný biologický otec, byl tam jenom biologický materiál.“ . Pregnantní vyjádření z úst lesbické matky. Jméno netřeba. Nedávno proběhnuvší Prag Pride otřásl veřejností. Mnou také. I pro to, že se pootevřela víc dvířka do divnozemě eurounijního myšlení. Sociální inženýrství zase vystrčilo růžky a naznačuje nám mimo jiné , že slova otec a matka nejsou z pohledu odborníků vhodná. Lepší termín je prý rodič. Mne to snad mine a vnuci mi budou moct říkat dědo. V nejhorším prarodiči. New speak ? Česky fujtajbl....

25.8.2014 v 23:20 | Karma: 20,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

18.8.2014 v 19:49 | Karma: 6,68 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Rána do srdce Slovenska, jsme země v rozkladu, píše tisk o atentátu na Fica

16. května 2024  9:08,  aktualizováno  9:56

Za ránu do srdce slovenské společnosti, která čelí pokročilému rozkladu bezpečnosti a společenskému...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  9:49

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ministr obrany...

Policie hledá muže z Teplicka, odstavil služební auto a zmizel

16. května 2024  9:09

Na Teplicku se rozjela velká pátrací akce po pohřešovaném muži, který v úterý zanechal své služební...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Chlap co si myslí že se pořád dá něco změnit. Hlavně nesedět a nenadávat, jak je zvykem u nás v Čechách.
Asi jsem se zbláznil, ale tiché mlčení je podle mně horší než účast. Pokus o účast, pokus o názor.

Seznam rubrik