Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát je nespolehlivý partner

Každý vztah by měl být vyvážený. V každém vztahu, by měli všichni účastníci vědět, co od nich ostatní mohou čekat a jaká mají práva a povinnosti. Bohužel náš stát není spolehlivý partner. Jeho chování vůči občanům je nevyzpytatelné, někdy až zákeřné.

Naši občané si nemohou být prakticky ničím jistí. Jejich jistoty se smrskly jen na jednu jedinou. A to, že budou platit a platit. To vše pod zástěrkou úniku z takzvané dluhové pasti.

Pod touto zástěrkou stát škrtá kde může. A formulace „kde může“ je trefná. Stát totiž opravdu škrtá jen tam, kde mu to projde. Škrtá tam, kde se nikdo nemůže bránit. Drtivá většina škrtů jde na vrub obyčejným lidem. Právě těm, kteří se nemohou bránit.

Ten kdo se může ozvat a brání se, těm vláda raději neškrtá. Soudcům, lékařům, sama sobě … Ve skutečnosti tak na úspory doplatí jen ti, kteří celé roky poctivě platí, starají se, aby sami dluhy neměli. Potom přijde stát a řekne: Platit budete více a pořád dál. Zvedneme daně, ale vaše peníze spotřebujeme na prostý chod státu. Na vaše důchody, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti ani mateřské nemáme. Takže plaťte nám dál, ale postarejte se o sebe sami. Po nás nic nechtějte.

Co na tom, že jste 20 let platili poctivě sociální i zdravotní pojištění, starali se o své zdraví, aby jste měli co nejméně absencí. Pracovali poctivě, aby byl zaměstnavatel spokojen. Co na tom že jste každý měsíc společně se svým zaměstnavatelem odváděli do státní kasy kolem 50% z vaší superhrubé mzdy. Teď stát peníze nemá. Pokud přijdete o práci, dostanete 5 měsíců almužnu a pak nazdar. O to vás pán bůh ochraňuj, aby jste nebyli zaměstnavatelem přinuceni podepsat rozvázání pracovního poměru dohodou. To by jste podle návrhu vlády nedostali nic. Onemocníte? Smůla! První tři týdny nedostanete od státu také nic.

Pořád nám chybí peníze? Vezmeme si je z pojišťoven. Pořád je to málo? Snížíme znovu plat státním zaměstnancům… však oni to vydrží. Žádný jiný stát je totiž nezaměstná a nezaměstnanost je 10% … takže je to v pohodě!

O to je teprve začátek. Za chvíli stát nebude mít na důchody, na vlaky, policii, hasiče …   No a? Na hasiče nemáme, kupte si hasící přístroj. Na policii nemáme, kupte si pistoli. Že je to hloupost? Kdepak. Stačí jen sledovat dění kolem služeben policie. Stát jasně řekl: Nemáme na služebny peníze. Pokud nás ve městě chcete, postarejte se o nás, tj. dejte nám nájem zadarmo a zaplaťte provoz služebny.

Stát je prostě nespolehlivý partner, nelze mu věřit! Přizpůsobuje si pravidla tak, jak se mu to zrovna hodí. Ale pravidla mění jen bezbranným nebo těm, kteří se bránit neumění, nebo nemohou.

Stát voliče zastrašuje krizovými scénáři podobnými hollywoodským katastrofickým filmům i když situace zdaleka není tak zlá, jak by se mohlo zdát. Ono totiž ani tak nejde o to, kolik dlužíme, ale především je potřeba se rozhlédnout kolem sebe, zda vlastně státní dluh není běžnou součástí všech ekonomik. Při bližším prozkoumání zadluženosti evropských zemí zjistíme, že Česká republika je jednou z nejméně zadlužených zemí.

Hned druhým státním strašákem je tempo zadlužování. Bohudík, ani zde nepatříme mezi ty nejhorší. Tempo zadlužování ČR je v posledních dvou letech pod průměrem EU. Jednoduchým odvozením se z těchto statistických údajů vyčíst, že dluhová past je v současné době opravdu jen strašákem.

Žít na dluh je špatné. Každý se musí postarat sám o sebe, především v základních věcech. Stát ale má ctít nastavená pravidla a nedělat bezhlavě to co se mu zrovna hodí do krámu. Hlavně aby se to nedotklo těch nahoře a jejich byznysu …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Verner | pátek 15.10.2010 8:42 | karma článku: 17,41 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

Rathovo zadržení, obvinění a následná mediální masáž jsou špatnou zprávou pro jeho odpůrce i příznivce. Celý případ může mít jen dva scénáře, které jsou, bohužel, jeden horší než druhý.

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37 | Přečteno: 1411x | Ostatní

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

Všichni víme, že Řecko dávno zkrachovalo. Ti nahoře nám to jen zapomněli říct. A tak se čeká, až to řeknou, aby mohlo zkrachovat i oficiálně. Řecko je taková finanční mrtvola udržovaná na umělém dýchání a kapačkách, kterou si EU táhne na svých zádech a jen se čeká, až mocipáni z EU dovolí pacienta odpojit od přístrojů a nechat ho zemřít.

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00 | Přečteno: 879x | Ostatní

Jiří Verner

Jančurovi už žádné další tratě nedávejte!

Radim Jančura žádal o povolení nasadit své žluté vlaky na jednu z nejfrekventovanějších tratí Praha – Brno – Břeclav. Myslím si, že předávat Jančurovi jakékoli tratě jen tak, je zbytečné a neekonomické.

15.10.2011 v 9:15 | Karma: 26,73 | Přečteno: 2422x | Diskuse| Ostatní

Jiří Verner

Holky neblbněte!

Muži většinou modelingové soutěže příliš nesledují. I moje oko spočinulo na tělech finalistek soutěže Swarzkopf Elite Model Look 2011 úplnou náhodou, když jsem ve zpravodajském bloku zhlédl krátkou reportáž. A docela jsem se polekal.

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ona

Jiří Verner

Proč komunisté nemají rádi sociální stát

Budování sociálního státu a dnešní snaha o jeho udržení se nelíbí prakticky nikomu z celého politického spektra. Podívejme se, co mu všichni vytýkají a proč sociální stát zavrhují i komunisté.

9.9.2011 v 12:13 | Karma: 13,81 | Přečteno: 970x | Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3664x
Občan, zaměstnanec, student a cestovatel.