Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Temný týden - Zpráva z Majáku č. 47

První svobodné volby v Tunisku. Německý satelit spadl do moře. Dvoudenní generální stávka v Řecku, 100 tisíc lidí v ulicích. Kaddáfí zabit. Klaus rozhořčen „zločinným“ Respektem.  Konec světa předpověděný americkým pastorem na 21. října se nekonal.

Zima jakoby předběhla listopad. Na Šumavě 12 pod nulou. Nevlídno vůkol, až i duše mrzne. Onemocněl jsem po pondělku, pak viróza pomalu odezněla. Přesto se mi podařilo zorganizovat stěhování na další maják. A podařilo se mi po mnoha měsících získat příslib práce. Neuvěřitelné! Amia se určitě směje: Pořád hledá práci! Neb ona ví, že už ničehož takového netřeba (Konec času ťuká na dveře, ťuky ťuk...). Ale já si tou blízkostí Nebe ještě nejsem úplně jist. Co když tady ztvrdnu? Budu se živit jako ptactvo nebeské? Poskakovat po stráních a zobat červíky a zrníčka? Přespávat v chroští? Ježíš sice taky říkal: Nedělejte si starosti s příštím dnem. Podívejte se na ptactvo nebeské..., ale v Palestině nemrzne jako v Čechách. Nový maják má verandu otočenou směrem k Vltavě, je umístěn ve velké zahrádkářské  kolonii plné domků a chat. Zeleň a příznivá krajina se zajímavým historickým podtextem (Levý Hradec relativně nedaleko) mě ukecaly, abych dále nehledal a šel do toho.

Tento týden vlny násilí a neklidu. Zabili vůdce Lybie Kaddáfího. Prohrál válku s povstalci a s NATO. Diktátor se schoval do betonové roury. Vytáhli ho a zlynčovali. Tělo pak jeho krajané vystavili v řeznictví. Prsty v jeho polapení měla zřejmě „naše“ aliance  – francouzský pilot a americké bezpilotní letadlo. Doba těchto politiků končí. O tom jsou také arabské revoluce. Sadistická média nám cpou několik dnů zakrvácený obličej i mrtvolu.

Včera jsem zašel na demonstraci na náměstí Republiky a chvílemi jsem vnímal energii davu tak silně, až se mi dělalo špatně. Šel jsem místo pochodu Prahou raději na grog se synem a jeho dívkou, s kterými jsme se tam náhodou potkali. Tato demonstrace se mi - na rozdíl - od té tiché před týdnem moc nelíbila. Příliš zorganizované.  Zatímco jsme mrzli na ulici, v teple sněmovali politici dvou hlavních koaličních stran. Poplácali se po zádech: „Děláme to, dobře!“ A kníže Schwarzenberg oznámil, že chce být prezident, i když mu zdraví moc neslouží, s pomocí Boží. Také pánové Bezčas a Matlafousek dopadli dobře a radostně se usmívali vstříc zářným zítřkům. Věštím: Zde Změna nebude. Vem chlup na dlani, když tam není. Není tu silné alternativní hnutí, charismatičtí lídři, dokonce i myslitelé s novými idejemi chybějí. Koruna česká pospává, spí lid český ve svých domečcích mezi supermarkety a hospůdkami spánkem spravedlivých. Pokud dojde příští rok k větší změně systému, tak jen proto, že přijde dominový efekt venku. To zas bude divení.

„Stane se něco 28.10. či 11.11.?“ ptala se mne na chatu kamarádka Monika. Upřímně: Myslím si, že se nestane nic. Jen pod povrchem zesílí jemná energie. Hrubohmotní si nevšimnou ničeho. A propos konce světa. Americký pastor Harold Camping  se zase seknul – v pátek se konec světa nekonal. Ostatně středověcí Evropané prý čekali na Poslední soud čili Apokalypsu imervére. Kdo si počká, ten se dočká.

Nedá mi, abych na závěr nezmínil dnešní besedu o globálních protestech proti finančnímu i politickému systému v Otázkách Václava Moravce, jíž se zúčastnili moji oblíbenci Václav Bělohradský a Jaques Rupnik.

Bělohradský: Jde o to, že jsme částí nějakého systému, ale nemáme tam žádnou účast... Takovéto: ´Oni nemají žádnou alternativu...´ Ne, nemají. Ale kdo ji má? Začátek všeho je říct: ´Já nemám alternativu, ale chci přispět k tomu, aby vznikla společnost, v které nějakou společně nalezneme.´

Rupnik: Rozhořčení není politika, je to reakce na bezmocnost politiky, ale může vést k politice, ale nemusí...Současný bezradný (vyprázdněný) politický systém už nemá co nabídnout.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/140526-protesty-jsou-opravnene-demokracie-je-v-ohrozeni/

 42. týden ve zprávách - (17.10.-23.10.)

Vydržte to, nebo nastane katastrofa, řekl řecký premiér svámu národu. – Prezident Václav Klaus si stěžuje na „zničující“ útok „zločinného“ Respektu na jím udělenou milost, kde mohlo jít podle časopisu o korupci. - Mezinárodní ratingová agentura Moody’s varovala, že by mohla zhoršit výhled úvěrového ratingu Francie. - Řecko decimuje dvoudenní generální stávka. - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl zajat a zavražděn. – Americký prezident Obama oznámil, že se všichni američtí vojáci stáhnou z Iráku do konce roku - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podle očekávání přijal na celostátním sněmu své strany kandidaturu na prezidenta republiky. - Několik stovek až tisíců lidí se v sobotu sešlo na pražském náměstí Republiky, aby vyjádřili nespokojenost s vládou a jejími reformami, potom šli k sídlu vlády. - Zemětřesení v Turecku mohlo zabít až 1000 lidí. - První svobodné volby v Tunisku. - Německý satelit Rosat z roku 1990 spadl do moře.

Autor: Jiří Sirotek | neděle 23.10.2011 21:23 | karma článku: 8,69 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Jiří Sirotek

Ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000

V České republice je minimální mzda 8 000 Kč, ve Švýcarsku je minimální mzda 80 000 Kč !!!Tuto větu by měl každý politik vyslovit jako první, kdykoliv otevře (h...) pusu. Dal bych jim to jako povinnost ze zákona místo imunity.

25.4.2012 v 12:35 | Karma: 34,64 | Přečteno: 9635x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Sirotek

Proalt o pravicové lži

Pokud nezačneme omezovat přebujelý sociální stát a tím snižovat rozpočtový schodek, čeká nás osud Řecka! Tak strašil občany před volbami nynější ministr financí Kalousek; dokonce nechal rozesílat lidem složenky s výší státního dluhu přepočítanou na hlavu.

12.4.2012 v 13:05 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Skutečná demokracie teď jde do toho – hledání lepší budoucnosti

Jan Cemper vysvětluje své představy o skutečné demokracii. Zaujalo mě, jak jasně formuluje své představy a že hnutí preferuje nekonfrontační aktivitu – debaty s občany o budoucnosti naší země. Mají také již jasný profil a nebojí se ho formulovat.

29.3.2012 v 14:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

Místo restrikcí rozvoj kreativity

Současná společnost začíná žít stále více v atmosféře strachu a restrikcí, je třeba to zastavit a vrátit se na pozitivní cestu a rozvíjet lidský potenciál, největší dar, který máme.

28.3.2012 v 11:16 | Karma: 9,67 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní

Jiří Sirotek

PAN Janoušek – člověk zvláštní ražení

Tzv. lobbista Janoušek je zjevně opravdu výjimečná bytost, nejen kvůli pozornosti, kterou mu věnují média.

27.3.2012 v 16:15 | Karma: 24,43 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1320x
Po listopadu 1989 novinář, překladatel a dramaturg, předtím většinou knihovník, redaktor a topič. Nyní redaktor internetového časopisu.