Místo restrikcí rozvoj kreativity

Současná společnost začíná žít stále více v atmosféře strachu a restrikcí, je třeba to zastavit a vrátit se na pozitivní cestu a rozvíjet lidský potenciál, největší dar, který máme.

Slyšíme už roky jen o problémech (státní dluhy, bankroty), omezování (krácení důchodů a zvyšování daní) a represích (exekutorský zákon – za nezaplacenou jízdu v tramvaji, může viník přijít o dům, a nejen to: chybou v systému o něj může přijít i ten, kdo nikomu nic nedluží!) atd atd. Světlo v tunelu nikde.

Samozřejmě i tento starý model je k něčemu dobrý. Ptáte se k čemu? Ukazuje, co se nám nelíbí, o co nestojíme, co nás deptá. Pradávnou lidskou touhou přece není žít smutně a v chudobě, ale radostně a v dostatku.

Co s tím?

Již mnoho desetiletí existuje opak starého modelu: nový model, který pracuje s hodnotami, jako jsou  pomoc, podpora, pozitivita a kreativita. Všimněme si, že ho současná česká vláda téměř vůbec nepoužívá – naopak vidí cestu ve starém modelu. Snad se domnívá, že koná správně a pro společnost užitečně.  Zřejmě se mýlí. Není v tom ovšem sama, podobné ideje se šíří celým světem: restrikcemi a strachem, omezováním svobody žijí už dlouho také USA, (i když současný demokratický prezident prosazuje všeobecné zdravotní pojištění, což je jednoduše řečeno pozitivní věc) a Evropská unie. Všichni víme proč: dluhová past, přebujelý úřednický aparát, korupce a zlaté oči.

Jaké řešení v současné krizi nejen ekonomiky, ale i západní civilizace (jak říkají někteří) nabízí nový model? Je to jednoduché:  vychází z toho, že největším potenciálem člověka jsou kreativita, nápady, vynálezy. Nestačí mít mozek a pracovat, i kdy to je OK.  Jde také o to, aby myšlení bylo pozitivní a prospěšné pro všechny.  A dosavadní struktury práce je třeba neustále kreativně rozvíjet s tím, jak se mění struktura společnosti.  Je třeba vycházet z pozitivní atmosféry a pozitivního postoje.

Tyto myšlenky nejsou nic nového, ale podívejme se na realitu současné České republiky: převládají strach - nejen z vlastních zkorumpovaných politiků, ale i z Evropské unie, obecně řečeno z budoucího vývoje, restrikce, omezování státních podpor,  obavy z chudoby a rostoucí existenční nejistota chudších sociálních vrstev.

Něco je špatně

V atmosféře strachu, hrozeb a restrikcí kreativita skomírá a klesá i produktivita a rostou negativní emoce. Společnost se vrací k starému modelu, ke staré době třídních rozporů a konfrontací, sociální nejistoty. Pokud chce společnost opravdu změnit situaci k lepšímu a nejen pasivně čekat, až „bude líp“, měla by upřednostňovat nový model – podporovat kreativitu, vytvářet nové formy obživy, posilovat pozitivní myšlení v celé společnosti, a nikoli naopak.

Je možné začít například projektem, který můžeme pracovně nazvat Kruh kreativity. Ten bude přinášet vlastní nápady, ale i přebírat úspěšné zahraniční nápady a aplikovat je do praxe, aby přinášely konkrétní práci a výdělek. Lidský potenciál je úžasný, jen ho nedostatečně využíváme.

Kde na to vzít peníze?

Je to snadné:  až politici začnou reálně omezovat rozkrádání veřejných financí, mohou vytvořit něco jako Fond kreativity  a ušetřené miliardy (nebo alespoň miliony) do něj ukládat, poté vytvořit  komise z nezávislých odborníků po celé zemi (hlavně to nesvěřovat státním úředníkům), které budou přidělovat granty na vše, co má potenciál prospět lidem, prospět růstu celé společnosti, využívat lidský potenciál.

Jedním z příkladů, že to jde, je třeba projekt časopis pro bezdomovce, u nás Nový prostor.  Ve skutečnosti jde o projekt, který funguje už dlouho po celém světě. Pod názvem Street News začal vycházet v roce 1989 v New York City. Takových nápadů je nesčetně, jen si musí společnost uvědomit jejich důležitost pro zdravou existenci všech svých členů. A stát by je měl podporovat a rozvíjet. Proč stát? Protože ten disponuje největšími prostředky a především on by měl mít maximální zájem na budoucnosti země. Myšlenky se ale samozřejmě mohou ujmout i bohatí sponzoři. Inciativě se meze nekladou. Garantem by mohly být některé univerzity a jako aktivisté by mohli nastoupit studenti středních a vysokých škole, kterým se to ostatně hodí jako  brigáda i jako součást studijního programu. Nebo už se to děje? Víte o podobném projektu? Divil bych se, kdyby to ještě někoho nenapadlo.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Sirotek | středa 28.3.2012 11:16 | karma článku: 9,67 | přečteno: 892x