Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Začnete-li své úvahy u smrti, nemůžete zabloudit!

Četl jsem tuhle nádhernou větičku u Jeho Svatosti Dalajlámy. Myšlenky na závěr života jsou u mě dosti časté a memento mori dostává den za dnem konkrétnější obrysy, zvláště v předvečer Dušiček.

Vaclav Belohradsky

Slyšel jsem kdysi pradávno v bedně říkat pana Břetislava Rychlíka, že když si vybíral místo k poslednímu odpočinku, říkal, že chce byť katolík, odpočívat na protestantském hřbitově, pro svůj neustálý pocit opozice proti establishmentu, už měl vybráno i místo, je to přístup toho rustikála, který je tak spjatý se svým rodným hnízdem, že ani nemůže jít do politiky, protože by nemohl dělat ty moravské vylomeniny, které tady čas od času s kamarády ještě provozuje.

Ale říkal i hezkou myšlenečku, že nedodržel dědovo poučení, který mu ukládal, že do baráku nemá mít žádné schody, aby se snáze vynášela truhla, byl u Prokopa v Krásných ztrátách, byl fajn, chytrý, ale co naplat, ještě mu hodně mu chybí, tím druhým byl pan Bělohradský a to byla zcela jiná káva, ten svůj konec života uviděl v jižní Francii, v Provence, kde jej oslovuje každý kámen, protože ví kdo na něm stál a co tam pronesl.

Pan Bělohradský říkal, že už tolik necítí náležitost ke svému pražskému rodišti, když je už třicet let pryč, já na to slyším, cítím myšlenkový vývojový posun, a ještě hezčí byla jeho odpověď na otázku, proč nešel do politiky, odpověděl, že nechtěl být zastáncem vítězné ideologie, vítězné ideologie připadají mu podezřelé a nebezpečné, totiž politika podle něj není soubojem s vítězem a poraženým, politika jsou dvě různá řešení téhož problému.

To se mně líbí, to je nádherná myšlenka, jen malé děti mají při svých hrách vítěze a poražené, dospělí by už neměli pro souboj zapomínat na hru samotnou, už by neměli mít vítěze a poražené, jenže tady si tuto myšlenku nikdo ještě nevzal za svou, stále ještě bojujeme o vítězství na bojišti, které z historického hlediska vítěze nepotřebuje, tohle pole potřebuje chytré a citlivé lidi a nikoli bojovníky, to se nám krutě vymstí, toto období zaslepených bojů, z jakého podhoubí má vyrůst humanistická vládnoucí třída, když se stále o všechno bojuje, všechny tradice byly několikrát za posledních sto let přervány, to si sakra budeme muset projít znovu středověkem?

To je zvláštní, jak člověk chápe jisté věci nejprve jaksi mlhavě, v nejasných konturách, třeba to stáří nebo vážné nemoci, a teprve až je prožívá, dostává ta zprvu nejasná myšlenka svou konkrétní podobu a ostrost osobního prožitku, ale to může být i u jiných myšlenek, třeba živelná katastrofa v televizi a doma, nebo popsaný a prožitý orgasmus, soustrast projevená jinému a muka svíravé bolesti ze ztráty svého bližního, no je dost myšlenek, co si je člověk věkem a osobními zkušenostmi vybrušuje do ostrých hran.

Potkali jsme se s kolegyní dnes už podruhé na chodbičce před záchody a tak jsme si zalibovali jednomyslně, jak nám to hezky funguje, že nebýt její počínající inkontinence a atrofie mé prostaty, tak se jak je den dlouhý neuvidíme a nepozdravíme. A také mě napadlo, že vzhledem k tomu, že se moč nemá v těle zbytečně zadržovat, je tenhle zatím nebolestivý a málo nepříjemný stav úplným požehnáním, člověk si musí na všem najít tu kladnější stránku, něco jako hrobka s hezkým výhledem, jak popisuje Viewegh v Báječných letech s Klausem, jak si tak procházím lexikon svých chorob, pokud se mně podaří na každé najít něco kladného a veselého, je jich tolik, že se asi uřehtám, ale vrtalo mně také hlavou, zda vůbec ještě má smysl o psoriatikovi říkat, že je všemi mastmi mazaný.

Vyjel jsem si do lesa užít posledních slunných dnů, jen tak se projít, bylo nádherné babí léto, šel jsem po cestě a jak jsem si v nádherné předpodzimní náladě vyšlapoval po silničce, rušen jen sem tam nějakým malotraktorem s nákladem dřeva, který řidil malý moravský zlodějíček, na které jsem zobákem společným a nerozdílným nadával se všemi vrabci a sýkorkami v okolí a zničehonic, bez varování, se les rozeřval a minuli mě čtyři šílenci na endurech, takových těch terénních motocyklech, vysokých, odpružených a hlučných, zůstal jsem jen beze slova stát a kroutil ostentativně hlavou, aby si ti pitomci všimli, že s nimi ze všech sil nesouhlasím, to ovšem byla voda na jejich mlýn, nasrat nějakého pošahaného dědka, tak přidali ani ne tak na rychlosti jako na hluku a míjeli mě už za vydatného stodvacetidecibelového řevu motorů, dost strašný zážitek.

Jakoby toho nebylo ještě dost, protože jsem si říkal, jak asi tím hlukem trpí zvěř, tak jako by toho nebylo dost, zahleděl jsem se do lesa nevěřícně a představte si, tam stála rozklepaná neurotická srnka s ovázanou hlavou. Migréna u vysoké, to je další z oblastí, kam napřu své vědecké síly, jen co budu mít více času.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 1.11.2008 9:30 | karma článku: 16,99 | přečteno: 1149x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

7. května 2024  20:24

Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy