Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínka na Te Deum

Samozřejmě jsem si před Dušičkami zašel na koncert do kostela, kristianizovaná Evropa dělá, co může, aby zagitovala i takové neznabohy, jako jsem já.

Byl jsem párkrát v kostele na varhanním koncertu, ale já už to mám bohužel raději doma, i když samozřejmě sebelepší aparát nemá zvuk jako klasické varhany, už pro úžasnou dynamiku toho nástroje a také pro tu atmosféru, jenže mně na koncertech vadí lidé, kteří posmrkují, šeptají, vrtí se, zkrátka jsem už asi alergický na lidské projevy, sakra, když poslouchám hudbu, jak u toho můžu mluvit? Co je tak důležitého, že to musím říct někomu, kdo sedí vedle?

Ale to jsou ti posluchači rádií, já je znám, oni vlastně neposlouchají, oni stejně jako u rádia ani na koncertu neposlouchají hudbu, oni jsou tam snad proto, aby v té společnosti jim podobných byli viděni, protože jinak by v polovině věty nekafrali o tom, že je to hezké. Stejně tak neposlouchají, co kdo říká v rozhlasu, jak u slova, tak u hudby je jim jedno, o čem tam kdo mluví nebo hraje, moderátor plácá a když řekne nějaký nesmysl a já na to upozorním: „Co to mele, to není pravda, Eagle přece nebyl Nobile, to byl André.“ A v odpověď uslyším: „Já to neposlouchám, o čem že tam mluvili?“

Tihle lidé nějak dokážou klouzat po povrchu té skladby, možná slyší nějaký souzvuk nástrojů, ale ten oblouk, to vzepětí vyklenuté rafinovanou harmonií, to asi neslyší, nemohou to slyšet, to by byli jako pěny a poslouchali, co na ně autor nebo interpret vymyslí dál, zřejmě jsou to posluchači, kteří nepřerostli přes dominantu a tóniku, snad v rafinovaných věcech popustí uzdu fantazii a prostřednictvím dvou meziakordů jsou schopni vejít do subdominanty, ale to je na baroko žalostně málo, tam se melodie splétá z jiných lián, to je skutečná Amazonie hudby, a tam musím slyšet jednotlivé sekce, jinak se mně to slije do pejskokočičí kaše, o níž můj děda říkal, že je to „jakdyž táhajú kočku za ocas.“

Ale když z chrámu vyjdu, přece jen jsem smířlivější, ta hudba je tak silná, že překryje nevrlost génia ze spolčení hlupců, řečeno slovy Kennedyho O´Toola, a zanechá mě v podvečerním městě samotného s mými myšlenkami. Tehdy bývám v náladě, v níž jsem s to tvrdit, že pro mě mohla hudba skončit v r. 1759, kdy zemřel Händel, ale to přeháním, samozřejmě poslouchám kde co, ale tahle stará muzika mě vždycky naladí do jakési sentimentální polohy, v níž se zamýšlím nad minulostí a tokem času, tím, co z lidstva přežívá a co zmizí.

Spousta lidí naopak po sobě chce zanechat nějakou bytelnější památku než je něco tak nepatrného jako je třeba Ave Maria, chlapi obyčejně v podobě nějaké rozlehlé barabizny a ženské aspoň zahrádku jako namalovanou, jenže když to necháš pět let bez jejich láskyplné péče, tak se podivíš jak pomíjivé odkazy ti lidé zanechali a začne ti vrtat hlavou, proč to ti lidé vlastně dělali, když každý večer padli ztěžka na židli a stěžovali si, jak jsou na všechno sami a nikdo jim nepomůže. Tahle úvaha pak směřuje zpravidla k vlastním rodičům, protože jsou přece ty Dušičky a tak jim člověk věnuje tichou vzpomínku, jak se říká, byť matka tiše zesnula před třiceti lety a to je už pěkně dlouho.

Jenže ona ta vzpomínka zas až tak tichá není, mí rodiče nechtěli slyšet nic o změně svého životního stylu, chtěli si jen postěžovat, ale já nebyl to pravé ucho, matka měla v kuchyni v jednom rohu sporák a ve druhém kredenc, v níž bylo uskladněno všechno lžičkami počínaje a kastroly konče, všechna koření, prostě vše k vaření, snad krom vody, celý život na cestě od hrnce na sporáku ke kredenci obcházela velký kuchyňský stůl když potřebovala špetku soli, nechtěla nikdy slyšet o tom, že se to dalo postavit vedle sebe a měla by to jenom o dvou úkrocích, ne, tak to měla babička, tak to bude nafurt.

Když matka zemřela, navrhl jsem totéž otci, který tam ještě patnáct let žil a tu kuchyni denně používal, ani u něj jsem neuspěl, ale tam už to bylo jedno, byl v důchodu a tak nikam nespěchal, ta procházka kolem stolu mu jenom prospěla, no řekněte, jak s takovými konzervami hnout, to prostě nejde a musí to jít po jejich, oni si v tom dožijí a říkají: „Až já umřu, tak si tu dělejte co chcete,“ leč zapomínají na jednu maličkost, že až oni umřou, jejich děti mají zpravidla padesát let, mají vlastní dospělé děti a už vnoučky třeba, a začínat nový život je dost pozdě, opravovat zanedbaný majetek, protože k stáru už ti prarodiče nemohli zvládnout pravidelnou údržbu, kterou tahle hmotná dědictví vyžadují.

To je věčný generační spor lidí, kteří se rozhodli, že svým dětem zanechají co největší a nejobsáhlejší dědictví, mám příležitost, ba vlastně pracovní povinnost, to poslouchat celkem pravidelně, jednou si přijdou stěžovat mladí, jednou staří, ale ani jedni nejsou přístupni jakékoli dohodě, a přitom já vůbec nemám chuť jim nějak radit, já umím jen poslouchat, protože tohle je základem, když člověk neumí poslouchat a projeví netrpělivost, lidé se obyčejně naštvou a k žádnému výsledku, natož kladnému, není možno dojít, a tak je poslouchám a přisvědčuji, nakonec se přistihnu, že přisvědčuji i sobě a přitom dobře vím, že se sebou nesouhlasím.

A to by o té nádherné barokní hudbě bylo asi tak všechno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 20.11.2008 9:30 | karma článku: 13,38 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy