Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoce a Tři soutěsky

Jednou jsem si vyjel na kopeček zvaný Paňháje a zamyslel se nad původem jména snad kdysi panského lesa, ale jsou jiné hádanky v pomístním názvosloví, jak prosté jsou takové Kozojedy nebo Čertoryje a Dlouhé či Krátké losy (o příděly při parcelacích se asi losovalo), zajímavější je původ názvu Šlógy, snad od německého schlag, buď se ta políčka odměřovala odkrokováním či byla na krok za domy.

Příznačné jsou Strže, kde po nějaké jílovité vrstvě sjížděla ornice po deštích do údolí, ale abych přešel k těm pro mě nerozluštitelným, třeba takové Pavlíčky či Pavličky, v mnoha vesnicích se vyskytují ale odkud to slovo přišlo, možná od křestního jména Pavel (obrázek svatého Pavla z Tarsu, největšího hlasatele evangelia, někde na stromu ?) Toulaví mniši mohli docela klidně instalovat takové billboardy.

Ačkoli ono to s Pavlem co do jména bylo tak trochu jako s Leninem-Uljanovem nebo Stalinem-Džugašvilim, původně se jmenoval Šavel a účastnil se pronásledování křesťanů, hodil si svůj kámen při ukamenování svatého Štěpána a provandroval takřka celou Evropu po tom, co se u Damašku kristianizoval, zavlekl křesťanskou myšlenku až do dnešního Španělska, původem ovšem byl žid a patřil k farizejské straně, leč konvertoval, pročež byl sťat na Ostijské silnici, furt lepší než být ukřižován hlavou dolů, jak v Neronově Římě skončil Petr, za svobodna Šimon, mimochodem ve stejný den jako Pavel Šavel, přejmenování na znamení oddělení dvou životních etap, před Kristem a po Kristu? Proč ne, dneska už to vedle přírodních vyznavačů animistických kultů dělají v civilizovaných společnostech jen tajní agenti, někteří podnikatelé jakož i popové hvězdy.

Z doby, kterou jsem vzpomněl, pochází blížící se největší křesťanský svátek, velikonoce, abych se vrátil z toho poněkud nepříčetného historického výletu, opět se Moraváci ukážou světu v slavnostních krojích, díval jsem se kdysi v televizi na vlčnovského krále, kterého si japonští turisté fotografovali jako niagarské vodopády, jako indiána v rezervaci, smutno je mně z toho, ne konkrétně z Vlčnova či cimbálovky, ale z té úporné a víceméně marné touhy zastavit čas, zastavit neúprosný vývoj, pozdržet alespoň občas ve svém bezprostředním okolí to zběsilé tempo doby.

Je mně smutno z dnešní Moravy stejně jako z toho bolivijského indiána, oblečeného do svého tradičního obleku, vyrobeného v Číně, který se živí po náměstích moravských měst pseudoetnickou hudbou z japonského komba, vyrobeného ovšem v Číně, pouštěnou do dánských reprobeden, vyrobených ovšem v Číně.

Ta Čína se mně nějak dere do myšlenek stále častěji, Tibet je téma na traktát, to nejde na pár řádcích, útlak čínských pracujících je strašný ale je to pro ně mnohdy jediná možnost, jak uživit rodinu v podmínkách hladu, jaký si už neumíme představit, věznění politických odpůrců a příznivců hnutí Falun gong je ilustrace toho, kam až člověk v ponižování druhého ještě dnes může zajít, je ta Čína téma tak velké jak je velká ta země sama.

Číňané dali přírodě zase jednou přes držku, usmysleli si a prosadili a postavili svůj monument, přehradu San-sia, Tři soutěsky, 1,5 milionu lidí muselo odtáhnout pryč, aby se mohla řeka Čchang tiang, na dolním toku zvaná Jang c´tiang, přehradit, tak si svou přehradu vybudovali a nalili do ní 64 Orlíky a teď s obavami čekají, co bude dál.

My to dílo posuzujeme očima kultur euroamerických, ale kolik čínských vesnic a městeček na horním toku má čističky odpadních vod, ta přehrada se za pár desítek let zanese splavenou hlínou a komunálním odpadem a bude to přes úžasnou samočisticí schopnost vody největší stoka na světě, co se s tím pak udělá, až to bude semeniště dalších zmutovaných virů a bůhvíčeho, všichni mluví jen o změně lokálního klimatu, beru, nebezpečí záplav po zemětřesení v tektonicky aktivní oblasti, beru, změny v unikátním ekosystému, beru, ale co s moderním odpadem v prvobytně pospolné společnost horských vesnic na horním toku? Obyvatelé těch krajů nejdříve musí projít obdobím bezohledného ekonomického růstu, aby později, až snad nebudou otroci hladovět, vzpomněli učení Krista, Buddhy nebo Konfucia o skromnosti a část svého zisku věnovali ekologii. Tohle dobře nedopadne a bůh ví, že někdy bych se raději mýlil.

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 18.3.2008 9:56 | karma článku: 13,52 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy