Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To byl zase jednou krásný den

Nikam jsem nemusel a tak ani nejel, povaloval jsem se, četl a luštil sudoku, trošku vařil a o trošku víc jedl, z nějakého nadpřirozeného vnuknutí jsem ušmudlal šoulet, vlastně to nebylo ani tak vnuknutí jako mé přání a štičí přikázání, jestli znáte tu pohádku.

Dojídali jsme jej i na druhý den, protože jsem to přehnal s kroupami, na oběd šoulet a na večeři něco jako čínu, tomu říkám cesta kolem světa, asijská směska zeleniny (klasické čištění spodních přihrádek chladničky ve stylu „co dům dal“) a kuřecího masa, zbylého od jindy, plno koření, žluté od kari a jako příloha k tomu ohřívaný šoulet s hlívou ústřičnou, rajčatový salát, to jsou moje zážitky z toho milého dne, co do jídla věnovanému rozkvětu bezodpadových technologií. Jo a byl jsem dvakrát na záchodě, ale nevím co to s tím má společného, ovšem i když to nevím, cítím potřebu uvést, že jsem cítil potřebu.

A jak já se ten večer těšil do postýlky, i když jsem z ní vlastně za ten den takřka nevstal, to jsem nemíval ani v mládí, takové trhání do postele, dnes už razím heslo: Sex ponechejme dětem, dospělí se opíjejí! Ale ten večer to bylo tak silné, že mě to povalilo už ve dveřích a neslo mě to pomalu a houpavě jako na márách až nad postel a tam mě to pomaličku spustilo a něžně uložilo a dokonce přikrylo. A ještě mám pocit, jako by mně to dalo pusu na rty, ale to už nevím jistě, pravděpodobně jsem už spal a možná se mně to jenom zdálo, protože nevím, jak vypadalo to, co mně tu pusinku dalo, a já si sny nepamatuji, jak jsem už psal.

Ve snaze si ujednotit myšlenky před pokračováním popisu toho milého dne, pohlédl jsem ke stropu a vzpomněl si tím, jak jsem maloval svůj bývalý byt v historickém domě v centru města jenom štětkou, a to skoro suchou, protože když malba trošku nasákla, tak praskala a odlupovala se jako blázen, a pod moderními vrstvami byly ještě prastaré malby strašlivými tmavě modrými, temně zelenými a krvavě rudými barvami, tapetový váleček, strašlivé pigmenty, to se ti za štětkou tahalo třeba v pěti vrstvách, než jsi to překryl.

Ale odstranit starý nátěr by znamenalo okopat ty zdi až na cihlu a omítnout znovu, protože ty staré nátěry byly vsáklé až do omítky, tak jak se to dělalo ve středověku, nástěnné malby se tehdy malovaly přímo na vlhkou omítku, aby do ní vsákly. Jako třeba v Sixtinské kapli. Tak jsem to raději čtyři a půl metru nad podlahou, a to prosím neumím chodit na štaflích s deseti příčkami, tak jsem musel vždycky slézt, přetáhnout je, zoufat si nad čtverečkem nové malby v porovnání s celou plochou stropu a vylézt zase nahoru na předposlední příčku a šmrdlat to ztuha suchou štětkou, aby se dvoucentimetrová vrstva maleb a pěticentimetrová vrstva omítky nenasákla a nepopraskala jako naše okresní silnice.

Když se na takové silnici pustíte sondou po vrstvách směrem do nitra Země, najdete pod takřka rok co rok opakovaným živičným nástřikem makadamový štět, pod ním šotolinu a úplně vespod obyčejnou upěchovanou hlínu, která potahům vyhovovala, protože tažným dobytčatům neničila okutí. Na takový podklad můžete nanést cokoli, každý náklaďák nebo autobus vám to roztrhá na hadry.

Víte, jak jsem přišel na to, jak v takovém baráku malovat stropy? Vždycky jsem tahal štětkou od oken dovnitř, nikdy napříč, aby nebyly vidět stíny od těch tahů, vždycky od oken dovnitř, nevím, jak mě to napadlo, nikdy jsem o tom nemluvil s odborníkem, ale dělal jsem to instinktivně vždycky tak, co strop, to sixtinská kaplička. Nebo spíše na bílo natřený makadam.

Mimopodchodem, víte, co je makadam? To je takový profesní výraz pro štět, podle skotského inženýra McAdama, který jako první přišel na to, že cesta se dá dláždit také tak, že se kameny položí nejrovnější plochou nikoli nahoru ale naopak dolů, na srovnaný a upěchovaný podklad, a nahoře trčící špičky se pozuráží kladivem a tou drtí se vyplní spáry. Celé se to potom ještě srovná a zaválcuje. Odtud zřejmě přišla ve známé písničce o cestáři pasáž "a kamení tam roztloukal, když silnici štětoval", takovému povrchu se říkalo makadam, dnes se to už přeneslo na jakýkoli štětovaný povrch, i když nevzniká roztloukáním kamení, nýbrž se doveze z drtičky hotový štět a srovná a zaválcuje se takříkajíc jedním vrzem. Nemaje však toho podkladu, kde se jeden kámen opírá o druhý, vzniká silnice takříkajíc plovoucí.

Já pamatuju ještě skutečné parní válce, obrovské černé stroje, které když se vydaly někam po vlastní ose, tak si chlapi brali jídlo na týden, to byla doba opravdových chlapů, dnes se na chlapy už jenom hrajeme. Ti strojníci od parních válců byli něco jako světští, snědí ušmudlaní chlapi s žilnatýma rukama, s dřívím a uhlím pod kotel parního stroje byla vždycky dřina, a kolmo postavené koleso řízení s řetězovým převodem na přední široké kolo válce nemělo nějaký posilovač a muselo se za něj zabrat silou středně vzrostlého mamuta. Takový parní válec nešlo jen tak naložit na nějaký valník a převézt, jak se to děje dnes, tehdy se jen vypustila voda z obou vysokých zadních dutých kol a z dutého předního širokého, která tvořila díl zátěže, a stroj se vydal na další štaci po vlastní ose. Obnovy silnic se tím pádem musely plánovat docela jinak než dnes.

Na malby v tom starém domu si také už jen vzpomínám a velice se mně ulevilo, když jsem ten byt opustil, dneska v době nočního života se už v centru stejně bydlet nedá. Za minulého režimu, kdy pouliční noční život na maloměstě ztichl v deset jedenáct hodin a dál se provozovaly jen noční vinárny v hotelových sklepeních, byla centra měst docela obydleným segmentem, leč s revolucí a rekonstrukcemi historických jader měst vznikly nové multifunkční domy, kde práci všetečných babek, jimž neušlo nic, a telefonem hlásily policii každé šustnutí, zastávají dnes bezpečnostní agentury, které spolehlivě přijedou vždy až sčítat škody.

To je hezké, jak ty odstavce po sobě čtu a vidím, že jsem tematicky přeskakoval tam a zpět, připomnělo mně to braní mimochodem, kouzelný tah v šachové hře, ale to už sem motat nebudu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 22.9.2008 9:30 | karma článku: 13,27 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy