Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Thrill is gone

Podlehli jsme tlaku blbých ekonomů, že neustálý ekonomický růst je nutný a lidé si tenhle trend bez rozmýšlení přesunuli do svých životů. Honí se za růstem jako pes za vlastním ocasem a zapomínají, že nejdůležitější jsou v životě zdánlivé zbytečnosti.

Tady už se konečně trošinku vyčasuje, jak říkala babička, která o časování v gramatice věděla ještě míň než pyrotechnik o haiku, myslela tím, že už svítí sluníčko, sice nesměle ale už je to sluneční svit, že za chvilku už se budeme zase potit jako blbci.

Velice se mně o jedné nekončící zimě líbilo vyjádření meteorologů, že pokud nám to červenec a srpen nepokazí, tak se letošní zima opravdu vydaří.

Já nemám moc rád teplo a proto s velkým sebezapřením jezdím každoročně k moři a vymlouvám se na lupénku, nemám rád velké shluky lidstva a tam je i v pozdním létě dosti zalidněno, trpím tam přemírou lidského chování, lidské maso mně jako jakékoli jiné mladé a čerstvé maso naprosto nevadí, naopak je vyhledávám.

V jistém věku jsem se shromaždištím začal vehementně vyhýbat, jezdil jsem na starém kole ještě bez přehazovačky na čundry, nebo i vlakem, ale vždycky sám a na nějaká odlehlá místa, jen na noc jsem občas sešel někam do údolí, a popíjel s dělníky, jednou jsme se v Ostravici opili s kurzem dřevařů, jindy na Pálavě s výpravou Ostraváků, kteří tam přijeli nakoupit okurky a meruňky, ne že bych ty chachary vyhledával, ale jsou to typy, které také se snadno sbližují, jsou upřímní a málokdy si něco nalhávají. A byla s nimi vždycky sranda.Jenže stojím já dneska vůbec o srandu? Jezdívalo a dodnes jezdí se u nás v Uherském Hradišti Giro de pivko, recesistický závod výrostků po okolních hospodách, dlouhá léta jsem byl aktivním účastníkem a psával do almanachu povídky a jiné poznámky, byla to čistá sranda, jenže po revoluci, až už se to mohlo, nebylo větších odpůrců režimu, než bylo pár těch křiklounů, co tehdy drželi huby a chodili spořádaně do fabrik a na brigády.

Dnes, kdy už se může cokoli, zpolitizovali naši chlastačku a tak jsou to velcí nepřátelé socializmu, jednou dokonce zastavili před domem starého Grebeníčka a složili mu do vjezdu betonový blok, a v domu, kam byly přestěhovány těsně po revoluci kanceláře komunistické strany z budovy okresního výboru, počurali demonstrativně dveře, prostě takovou třeskutou srandu už nemusím.

Proto, že se z toho stala sranda blbá, blbá a primitivní jako televizní estráda, ne že bych měl komunisty v lásce, byť jsem v té straně dílem z vychcanosti a dílem z ustrašenosti nějaký čas byl, ale umím si to přiznat a umím se chovat slušně dnes jako tehdy, probůh, přece komunisté nebyli jen to mláticí komando z hradišťské věznice, to také bylo 1,5 milionu (to je číslo, že? Kde dnes všichni jsou?) slušných chlapů a ženských z fabrik, kteří tomu uvěřili a nebýt mocichtivých hajzlíků, kterým naletěli a kteří svou vládu přivedli až do dneška, tak tomu věřili dál.

Kdo dnes věří všem těm poctivcům z Občanského fóra, které jsme poslouchali na cinkajících náměstích, a kteří dnes ani nestáhnou černě tónované sklo v okénku své audi osmičkové řady, když tě potkají. Vyhýbám se jim.

No jo, a jsou ještě jiné společnosti, před nimiž utíkám, divadlo, kino, bohoslužby, koncerty, ani ne tak pro ten všudypřítomný akční hluk, co mě neustále vytrhává z poklidného rozpoložení, s nímž jsem navyklý kumšt přijímat, a už vůbec ne pro zrovna mně nesedící hudební či výtvarný styl.

Svého času jsem se zúčastnil pár bluesových jamů a tam mně bylo dobře, tam nás bylo patnáct dvacet včetně hráčů, ale tady? Neumím se v těchhle větších společnostech chovat přirozeně, každý kouká aby okolí koukalo a neříká, čemu věří.

Já nevěřím všem těm účastníkům a znalcům přehlídek vín, čajů, káv, poezie a obrazů, ženské krásy a nedopujících sportovců, znalcům klobásek, nakládaných zelí a okurek, česnekových polévek, tomuhle všemu a mnohému jinému se dělají dnes konference a košty, já jim nevěřím tu hudbu, ty chutě ani ty názory, ale není to jen tohle, já už nevěřím skoro nikomu nic, málokdo najde odvahu mluvit pravdu, že to všechno dělá jen pro strach ze sebe sama, pro strach, že by jemu samotnému připadalo, že žije málo, kdyby netušil jak chutná červený kaviár nebo dvanáctiletá skotská.

To jsou ti ateisté na půlnoční mši, to jsou masopustní maškary na vsi, kde po celý rok nikdo nechodí v kroji, prostě už na zachovávání tradic a celou etnografii věřím stejně málo jako v Boha, v Budhu či Alláha, ani v ten svůj opěvovaný konfucianizmus, těžká nedůvěra v lidské konání pro víru jakož i zábavu, jako s tím girem, všechno se šíleně schematizovalo a lidé věří schématům a nikoli sobě a svému rozumu, lidé se za schémata schovávají aby nemuseli v sobě hledat odvahu pro vlastní projev, pro vlastní myšlenku.

Podlehli jsme tlaku blbých ekonomů, jak to označil Václav Bělohradský, že neustálý ekonomický růst je nutný a lidé si tenhle trend bez rozmýšlení přesunuli do svých životů. Honí se za růstem jako pes za vlastním ocasem a zapomínají, že nejdůležitější jsou v životě zdánlivé zbytečnosti.

Já vím, je to asi tvrdé a otrlé, ale ona ta zodpovědnost za život bez schémat je skutečně jen pro otrlé, tohle je ta moje nedůvěra, s níž přistupuju ke každému lidskému konání a podrobuji ho pátrání po kořenech, a často, velmi často zahlédnu jen schéma, farář schematicky slouží obřad a lidé se schematicky kají z hříchů bijíce se obřadně v prsa, lidé zpívající kolem cimbálovky, cifrující rozjaření zpocení chlapi (a mezi nimi jejich poslanec s kohoutím pérem za kloboučkem) s rukama ke stropu a průvanem v hubách, je to skutečnost nebo schéma? Přemýšleli o tom někdy? Dokázali by se oprostit od výchovy a tradic a pohlédnout na své konání s tím odstupem, který je nutný, aby člověk začal vidět sebe sama jako jednu z kapek nekonečného deště bez zaslepujících subjektivních korekcí?

No, nevěřím jim, tak je to se mnou, tu zábavu jim věřím, tu modlitbu jim věřím, ale tu spontaneitu už tolik ne, bohužel, asi škoda pro mě.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 7.2.2008 12:08 | karma článku: 12,98 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy