Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přeji vám krásnou minulost

Lidé si zpravidla navzájem přejí vše nejlepší do budoucna, ale tu si netřeba přát, tu si každý vyvedeme, jak nejlépe umíme, a tak jsem si řekl, že budu lidem přát krásnou minulost.

Jenom si představte, co je kolem unavených, zapšklých, zneuznaných a vyhořelých človíčků s mizernými vzpomínkami, co mají problém ráno vstát a zapitvořit se na sebe do zrcadla. A co je jich odrůd, víc než jablek. Nejsrandovnější jsou ti, co mohli být prezidentem, kdyby chtěli. Hned za nimi se nachází velkoskupina těch, co mohli mít kohokoli, ale přesto zůstali sami. Pak tam máme notorické chlubílky, kteří vlastní šeď usilovně lakují na růžovo. A pak jsou tam ti, co za nimi všichni chodili o radu, takoví ti, co za nimi přišel zoufalý ředitel podniku, v němž pracovali v nádvorní četě, a zoufale se jich ptal, jestli má zavést výrobu toho nového krámu nebo ne.

Znával jsem jednoho, co ve značně pokročilém věku, ve věku tak pokročilém, že měl problém obout si boty správně, tvrdil, že se svou takřka imobilní přestárlou manželkou dodnes večer co večer obcuje, přiznával provinile pouhou jednu jedinou soulož, ale zato každý den. A jeho stejně stižený přítel trumfoval tím, že tedy nikoli sice každý den, ale když to na něj přijde, tak to dokáže ještě osmkrát za večer. My, tehdy mladí, jsme jej vždy opravovali v tom smyslu, že se nepočítají jednotlivá zasunutí penisu do pochvy, tzv. štychy, nýbrž čísla celá a dokončená, z mnoha jednotlivých štychů se skládající. Nevěděl, co máme na mysli.

A tito pardálové, posteloví akrobati, mě přivedli na myšlenku přát lidem krásnou minulost, nikoli tu, co si vymýšlí, aby svému zašedlému bytí dodali jakéhosi lesku, nýbrž tu opravdovou, prožitou. Prostě jim přát, aby si nemuseli vymýšlet, když mluví o své minulosti. Nebo aby si museli vymýšlet, jen když si chtějí na něco postěžovat. Chápete, ti lidé se chytí za nos a začnou od teďka žít tak, aby měli zítra krásné vzpomínky na dnešek, takže popřeji-li jim krásnou minulost, začnou ji ve smyslu mého přání žít v téhle chvíli, ten lepší život nelze odložit na zítra, začít s něčím zítra znamená, že s tím nemůžeme začít nikdy, protože zítra bude přece dnes.

Nikam nespěchej, bude znít první rada, pokud se někdo zeptá jak na to, aby měl krásnou minulost. Podívej se na strýčka Pospu, také nikam nespěchal, celý život se šoural a koukni kam až došmajdal, ve všech ohledech je hodně daleko, žádný spěch, „netoužím být brzy na konci,“ říkával jsem lidem, co se posmívali mému tempu, všichni oponovávali „kdo rychle dává, dvakrát dává,“ a já zase říkal, že u některých bab mně stačilo, když mně dala jednou, podruhé bych se styděl tak opít, jdu životem a věci nepoháním, mají svůj čas a vždycky si mě našly, a ty, které si mě nenašly, ty asi za moc nestály, když se nesnažily, věci jedny nešťastné nepoznané.

A hlavně se nezlobte na práci, ona za nic nemůže, za všechno mohou trpaslíci v nás, jsme jich plní, oni nejsou vidět zato jsou cítit, teda ne že bych měl smradlavé trpaslíky, ale jsou cítit, když se perou za čelem, to přece znáte, migrény a jiné slastné stavy, a jiní se perou na srdci a ještě jiní v zadku, jsme jimi prolezlí a nesmíme je zabít, protože bez nich bychom si nebyli jistí, že ještě žijeme.

Co by ještě tak chlapi řešili, když už mají všechno vyřešeno, a vědí naše milované berušky od kdy? Od tehdy, kdy se ještě v chlapeckém věku trápili jako psi, zatímco berušky jim odstrkovaly se smíchem ruce, kdy říkaly „až jindy, až příště!“ když chlapci chtěli teď, a tak se stalo, že chlapi poznali, že je lepší si to koupit než vybrečet a šli makat, aby vytloukli penízky a koupili si Miss World, která se kolem nich bude vinout jako psí víno, teda když těch penízků budou mít tolik, aby je ani ona nedokázala rozházet.

Ti línější chlapi se naučili chlastat a už to neřeší, je to jako s Dylanem nebo Párply, vždycky když vidím plakát na ně, říkám si: „Měli jste tu být, když jsem vám věřil, když jsem v to všechno věřil, dnes běžte do zadele, milionáři, jak vám můžu věřit, že vás trápí svět a peníze a holky, když jste přiletěli s Miss severní Ameriky tryskáčem!“ Viděly to berušky někdy takhle, že jsou vlastně na vině ony? Že to zavinily už když ještě byly holky a zocelovaly nás kluky tím, že nás odháněly? Dnes jsme zocelení a neřešíme už nic, čemu by se kdo divil?

A že píšu jako starý chlap? Vždyť já jsem starý chlap, nesmíte zapomínat, že mně bylo asi pětadvacet nebo třicet, když jste se narodili. Že v té době už byla tuhá normalizace a my měli za sebou skvělá šedesátá, viděli v normální distribuci ty skvělé novovlnné filmy a četli ty skvělé knihy, které jsou dnes v učebnicích, poslouchali tu muziku, která se hraje dodnes na všech stanicích, jak mám psát, když jdu za pět roků do důchodu a už jsem toho tolik viděl a zažil, jak můžu psát jinak než jako starý chlap, ani bych jinak nechtěl, jestli to mohu posoudit zatím ještě střízlivým okem, nechtěl bych být zase nazpět hloupý a muset se starat aby tomu tak nebylo, byla to dlouhá cesta a jsem rád, že ji mám za sebou, jakkoli to zní blbě, obyčejně se říká, že si staří přejí být zase mladí, mě na stáří krom nemocí a bolestí neškrabe naprosto nic, mně je v roli dědka dobře, nemusím se už ohlížet na nic a na nikoho, každému můžu říct bez obalu, co si o něm myslím, teda krom blízkých. A když se nad tím tak zamýšlím, tak ani nikomu neříkám, co si o něm myslím, protože se mně nechce už ani zraňovat, tak jsem starý.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 15.11.2008 9:30 | karma článku: 29,09 | přečteno: 2758x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy