Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár slov o tom, jak ve mně vysychá žíla tolerancia.

Já si pamatuji ze školy skoro všechno z předmětu zvaného snášenlivost ale jedno přece jen ne, dívat se na filmy v TV, to já neumím i kdybych ze sebe vykutal všechno tolerancium, co mám, z filmu mám půl, ba méně, TV jsou jen hýbací noviny, na dobré filmy se přece nedíváme proto, abychom věděli o čem to bylo stejně jako nečteme verše proto, abychom se dověděli, jestli se nakonec vzali, dívat se na dobrý film v TV, to je jako bych si Apassionatu pustil coby kulisu k vaření všednodenního bramborového guláše.

Pan Ladislav Pecháček kdysi napsal, jestli cituji správně, že přijímat myšlenky, umění a krásu prostřednictvím televize je jako poslouchat Devátou po telefonu. Už skoro nechodím do kina, protože mě tam ruší diváci, kteří se mezi sebou baví a šustí, zvoní jim mobily a smějí na špatných místech, mládí ostentativně dává najevo, jak je nad věcí a my staří utíkáme z bia rozladění.

Doma si filmy také málo přehrávám, protože mě tam ruší to prostředí, kde se pořád něco děje, to se na něco díváš a odněkud zazní pes nebo dítě, vrtačka nebo sportovní výfuk, je to skoro, pravím skoro, jako když si dospívající mladý muž přivede poprvé domů svou dívku. Pozdě v noci se všichni uklidí do ložnic, oni se konečně pustí do horečného rozechvělého milování a při náběhu na orgasmus se za dveřmi po decentním odkašlání starostlivá maminka zeptá, jestli si k snídani budou přát rohlík s máslem a sýrem nebo paštikou.

Já osobně se tedy pro jistotu zamykal ale za dveřmi jsem ji míval, uznáte, že to významné pokašlávání a utírání dávno vyleštěného zrcadla v předsíni nebylo zrovna sexuálně inspirativní. Ještěže v mládí jsem byl tak přezíravý a bezohledně lačný, přesně takový, jak to dnes u mladých nesnáším. Když o tom tak přemýšlím, kdoví jestli jsem mamince nedláždil cestu do hrobu svými slovy a činy, které nebyly vždy v souladu s jejím světonázorem. Jako dítě jsem býval pravidelně inzultován a to jak její rukou, tak velmi různorodými a mnohdy zcela absurdními součástmi vybavení kuchyně padesátých let minulého století.

Moje matka byla chabrus na srdíčko, ostatně jako dnes já, měla to s mou výchovou tedy velice obtížné, často svého milovaného synáčka nemohla za účelem ruční výchovy dostihnout, protože tento měl velmi pochopitelně zpravidla podstatně rychlejší start na míč a její korpulentní postava se hodila spíše k silovým sportům. Tehdy vmžiku vypočetla trajektorii a vyslala za mnou metlu nebo jiný předmět domácí potřeby, který zrovna byl po ruce, v naději, že tento mně pádně vyřídí její odlišný názor na mé předešlé konání.

Ne, už se na filmy takřka nedívám, hudbu poslouchám prakticky už jen do sluchátek, je to intimnější a protože jsem jako každý obstarožní bigboš také už tetřev hlušec, musel bych jít s kolečkem volume hodně doprava a to by vypadalo v mém věku, že už mně teda prdlo v kouli načisto, aby se z pokoje bezmála šedesátiletého kmeta ozýval bigbít z dvousetwattových beden. I ta sluchátka dojdou uplatnění poměrně málo, už si užívám převážně ticha, které je stále vzácnější, všichni kolem sebe permanentně šíří hluk, mají puštěné nějaké rádio, mluví nahlas, popiskují si, prozpěvují, zkrátka domáhají se pozornosti okolí seč mohou, ale já jim svou nedám.

Teda vlastně jakého ticha, žádné ticho nemám už tak hluboké, jako jsem míval za mlada, takové to ticho, kdy slyšíte jen šumění vlastní krve, někdy se zaposlouchám do svého pravého ucha, mám tam nějakou chronickou otitis nebo co bych si tak diagnostikoval, a ta mně píská svou monotónní melodii, z níž si to méně odolné povahy dokážou i hodit, já ji mám rád a někdy si v ní docela i najdu jakési zvrhlé zalíbení.

Pozornost však je u mě vzácné koření, už se soustřeďuji stále více do sebe, naslouchám svým melodiím a sleduji své filmy, polemizuji s nimi, nechávám je v sobě rezonovat, až to začíná vypadat, že takřka nepotřebuji podněty zvenčí, že mám uvnitř takové bohatství podnětů, že by jinému stačily na dva životy, a to jsem se nepustil  do hloubi svého diluviálního duševního pralesa, kde bloumám po jungovských krajinách mýtů a snů. Ale chce to trénink, přátelé, zjistil jsem, že když se fantazie nechá poflakovat, zleniví stejně jako dvojhlavý sval pažní. Musí se na vlastní představivosti pracovat tak usilovně, že někdy z toho hlubokého niterného soustředění a usebrání procitnu a kalendář už ukazuje jiné datum.

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 22.3.2008 10:03 | karma článku: 28,97 | přečteno: 2488x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Beryl, nečekané hurikánové monstrum. Žene se k Jamajce a Kajmanským ostrovům

2. července 2024  19:41,  aktualizováno  3.7 17:23

Hurikán nejvyšší kategorie Beryl, jehož větry dosahují rychlosti přes 250 kilometrů v hodině a...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy