Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan doktor nebo docent Chocholoušek.

Už si přesně nepamatuji jeho akademickou hodnost, prostě pan doktor tvrdí, že kdo má chuť byť na jediné pivo denně, má návyk a je potřeba ho léčit třeba násilím. Takže drahý občánku, máš návyk a budeš léčen násilím, totiž neustálým zvedáním ceny tvé státní drogy, slabochu!!!

A to já nemusím mít pivo každý den, já si jednou dvakrát za týden vypiju svých deset nebo dvanáct a pak celé ty dlouhé dny mezi jednotlivými požitími přísně abstinuju, takže podle pana docenta Chocholouška nemám návyk, i když mé okolí včetně toho nejbližšího tvrdí, že jsem takzvaný kvartální alkoholik, u něhož kvartál trvá stěží týden. S chutí se jim vždycky vysměju, jak chcete dát na laiky, oni v tomto oboru nemají žádné oficiální vzdělání, vychází jen ze své bohaté životní praxe, a to jak jistě uznáte, není relevantní vzdělání, docent Chocholoušek je nejen uznávaná kapacita v oboru, ale je to také můj člověk, to se zase spolu vožereme.

No ale představte si člověka, který by nepil. Jak by se mohl při zachování zdravého rozumu vypořádat s přijetím atributů téhle zběsilé kýčovité fragmentární doby, jak by mohl bez těžké duševní újmy přijat vnímání vývoje práva s absencí jakékoli sebemenší kontinuity, jak se dnes ze dne na den rodí. Přemýšlejte u grenadiny nad tím, jak je možné, že v době své základní vojenské služby, ze zákona povinné, pohraničník pod přísahou plní své povinnosti a za zadrženého či nedej bůh zastřeleného narušitele přísně střežené hranice dostane odměnu a za deset let ho tentýž soudce odsoudí za totéž, jak se říká, „na tvrdo.“ Tahle doba už není schopna vývoje, naše civilizace překročila svůj zenit a začíná upadat.

Dost na tom, co se všechno dovíte u piva od lidí, kteří se neopíjejí bezdůvodně jako my standardní pijáci, lidí, kteří se opíjejí z jednotlivých důvodů, takoví ti, co si někdy řeknou: „A už toho bylo dost, jdu se sežrat!“ Já jim v tom ušlechtilém snažení rád pomáhám, protože tihle, když na vás vychrlí své trable a vy je pustíte druhým uchem ven, mají sklon ve své nezkušenosti poroučet vám nezvyklé a drahé nápoje, které byste nikdy za své drahocenné zlaté a stříbrné penízky, dětičky vaše, neochutnali. Já to vnímám jako odměnu za vyslechnutí zpovědi, jako nějakou formu rozhřešení, a necítím se při přijímání této obětiny nijak podle. Posuďte sami, obětavý organizátor vám u stolu skučí, že metropolitní kulturní počin dostává od státu větší dotace než jeho regionální amatérská akcička, sakra, neslyší ta slova nebo nezná jejich význam?

Pohraničí, školství a kultura v regionech jsou, byly a budou vždy více synonymem asketického sektářství než velkosvětské rozmařilosti. Festival ve velkém městě je žranice obchodníků s celebritami, kde se upečou další kšefty, zatímco na oblasti se sponzor hledá s lucernou za bílého dne. A tak vás napadne, jestli ten chlap náhodou nemíří do politiky, prásknete se do čela: „To je jasné, moc bych se divil, kdyby tam neskončil,“ Jakmile se objeví v regionech ambiciózní kritik a schopný organizátor, skončí po nějakém čase jako průměrný bezejmenný lhář v politice, ředitelé kulturních institucí prolézají venkovské zadky, aby jejich ze země vydupané „smysly života“ přežily, umění a politika, to je věčné téma, ještě by se slušelo upřesnit: peníze, umění a politika, v jakémkoli pořadí. No poslyšte, tohle když posloucháte hodinu, tak si toho Jacka Danielse zasloužíte, o tom žádná.

Nikdy jsem nebyl nějak výrazným zastáncem dobročinnosti, přispěju pravidelně menším obnosem, ale to je tak zhruba vše, necítím výraznou potřebu se angažovat, ani v romantickém mládí jsem neměl touhy odjet pomáhat do postižených oblastí, ani dnes, v pokročilém věku, netoužím například po roli sponzora zvířete vězněného v ZOO, jak jsem si všiml jmen politických a uměleckých celebrit, které za mrzkých pět či více tisíc ročně (srovnejte s cenami reklamy) mají umístěnu vizitku na místě, kudy projde za sezónu půl národa, příslušníky nám nesrozumitelně mluvících etnik v to nepočítaje.

Ano, jsem sobec a pecivál, jediné, nač nejsem líný, je sběr informací, ale to se velmi krásně dá dělat vleže, ale i na ty čundry jsem jezdil v posledních letech sám, i kamarádi mně byli na obtíž, protože se těžko dva shodnou v názorech na tu spoustu podnětů, které společné vnímání situací přináší, proto i dnes vyrážím převážně sám, do přírody, do hospody, tam si dokonce nosím sluchátka abych neslyšel ty žvásty kolem, já vím, „tak tam nelez,“ zní rada, ale když mám rád pivo, a taky tu atmosféru, jen ty kecy kolem mně vadí, ale víte jak to moje matka moudrá příroda vyřešila? Jak si trošku líznu, jdou sluchátka do pouzdra a pak už jsem jeden z nich a vévodím tomu, ba přisazuji si v tom všeobecném a všeobjímajícím láteření, to je ta pravá dialektika!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 8.11.2008 9:30 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2242x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy