Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O rozhodování,

zda raději vědět o všem něco než o něčem vše.

V tomto taxi by muj mlady pritel nejspise nejezdil.

Tuhle jsem diskutoval s jedním mým mladým přítelem o konkurenci mezi místními taxikáři, jak tam jeden starý na štaflu pořád nadává mladým, že mu berou kšefty, když si jako študenti přivydělávají. Můj mladý přítel jej ve své mladistvé černobílé pozici označil za chudáka, tak jsem mu jen tak lehce patkou naznačil, že se třeba dostane jednou také do situace, kdy bude nutně potřebovat peníze na splátku auta, na splátku na barák, na školné pro děcko, na inkaso, no zkrátka, že jedenkrát si bude vydělávat na živobytí a ne na kapesné, a v ten okamžik začne toho tatíka - taxikáře vidět jinak.

"To ať si vyřídí s mým šéfem!" zněla odpověď toho mladého už takřka vysokoškolsky vzdělaného specialisty, je to stejný problém, jako když mluvím s někým o partyzánech, nebylo nic jednoduchého, utéci před fašisty do lesa a trápit se tím, co bude s rodinou, protože jak známo, brávala to jagdkomanda z jedné vody načisto, ale bylo ještě složitější zůstat doma a v nemenším strachu živit rodinu, a tak jsem tomu mladému radikálovi trošinku pocuchal jeho svaté přesvědčení o nezbytnosti specializace. Já zastávám názor, že je lepší vědět o všem něco než o něčem vše.

Ale je zde pak jisté nebezpečí, že se člověk rozmění v drobných a nezbude mu dost energie na myšlenky velké a vznešené, protože jednou jsou to sedláci, jednou politici, jednou skini, jednou hurikáni, vždycky člověka něco nadzvedne, dojme, rozpláče, navzteká... Od toho zde máme sdělovací prostředky a umělce, žijeme fragmentární dobu, jak říká Bělohradský, vždy je nám ukázán jen fragment a je na nás, zda víme, na které místo mozaiky patří nebo zda nás nevědomé bude v kapse (duši) drásat navěky: Specializace nese své ovoce, nadělali z nás specialisty, které opije rohlíkem v oblasti, které nerozumíme, kdokoli.

V těchto pošmourných dnech zase vzpomínám na léto, na krásné dny, které se vyznačovaly dostatkem obnažených součástí půvabných opálených dívčích těl, které dnes jsou mým zrakům skryty pod bundami s kapucemi a ve vysokých botách s dlouhou orientální špičkou. A tak o dívenkách sním při jídle, u mě se spojuje láska a jídlo nad jiné pevněji. Mám na stole slepičí vývar s masem a nudlemi, vepřové rizoto, okurkový salát, při tom myslím na štíhlou brunetku s něžnými rameny v tričku se spuštěnými rameny, uzobávám zmrazené ovocné dřeně a vzpomínám na ta horka. Hele, a víte, že bych nechtěl být ženská? Docela si umím představit, jaké by to bylo, kdyby se mně k tomu všemu jak mně v těch letních horkách bylo, ještě zařezávala tanga do zadku a měl košíčky podprsenky plné potu.

Čemu se divíte? Kde je psáno, že jednoho krásného dne nezešílím úplně, tohle je jen takový slaboučký náznak šílenství, ale na skutečné zešílení není nikdy pozdě. Vrátím se k jídlu, k tomu středobodu všech mých lásek, jen když zaslechnu slovo krkovice, okamžitě si vzpomenu na jednu báseň, do níž jsem napsal dvě strofy "dva prsty tvé mi tisknou obě krkavice / a hlava má už umdlévá" no to byste teprve viděli, jak má vypadat hodnotně zešílená poezie.

Ale víte, co mně také u jídla napadlo? Zabýval jsem se tehdy v létě myšlenkou na složení piva, tedy samozřejmě, že takové to obyčejné složení, co se zveřejňuje v každém letáku o pivu, to nemám na mysli, já se zabýval těmi tajemnějšími složkami, které nikdo nikdy nezveřejnil a nezveřejní. Ono to také z konkurenčních důvodů ani nejde, protože kdyby se to prozradilo, tak by postačil jediný výrobce a všechny ostatní pivovary by se mohly přeškolit na výrobu čínských instantních polévek. A co to tedy mám na mysli? Do jiných, zastaralejších a zaostalejších druhů piv se takzvaný automatický vraceč chuti ještě nemontoval, to měl podle mého privátního průzkumu namontováno jako první plzeňský Prazdroj, pak to od něj převzal Gambrinus, no a z posledních modelů to má uherskobrodský Patriot od pivovaru Janáček, je to taková zjednodušená verze ale svou funkci zastane, a běda tomu, kdo si nevšimne, že pije pivo s namontovaným automatickým vracečem chuti, toho opravdu vyžene z hospody buď letní bouřka od přírody nebo celoroční bouřka od jeho staré.

Automatický vraceč chuti způsobuje, že jakmile dopijete jedno, dostanete automaticky chuť na další a tak to jde pořád dokola. Nevím, kdo s tímhle vynálezem přišel jako první, protože mé zkušenosti s pitím piva nesahají tak hluboko do historie, ale musel to být hlavička, to se musí nechat. Když si představíte, do kolika lahví a sudů je třeba tento maličký, takřka neviditelný, přístrojek namontovat, je vám jasné, že se musí vyrábět na více místech a že se to udrželo v tajnosti i v Čechách, no to se tedy divím jako divizna. Vždyť výroben automatického vraceče chuti na pivo musí být pomalu víc než pivovarů, a přesto o nich dosud není žádné veřejné povědomí. A že to funguje na všechna piva a na všechny lidi, no jak říkám, byl to génius. A ten, co se na vraceči chuti napakoval, raději zůstává v anonymitě, protože se o svůj majetek bojí, vždyť to musí být také pěkný Gejts.

S těmi automaty se to má tak, že si člověk musí ohlídat, co kupuje, já blbec jsem si koupil kolo jen proto, jak vypadá, a zapomněl jsem se zeptat na vybavení automatickými funkcemi, které jak známo nejsou u kol a piv vidět, tak se stalo, že jsem koupil kolo vybavené automatickým obracečem větru do protisměru.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 6.11.2008 9:30 | karma článku: 13,82 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

V lese shořelo porsche. Řidič pod vlivem drog zabloudil, vůz chytl od jiskry

7. května 2024  9:29

Řidič s autem Porsche Cayenne zabloudil v pondělí u Dačič na Jindřichohradecku do lesa, kde po...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy