Nechci žít pod knutou gastrokratů!

Když se pomnoží úředníci a trápí svou aktivitou občanstvo, mluví se o byrokracii. O gastrokracii však zatím nikdo nemluví. Já to hodlám změnit!

Podle mě se vedle úředníků přemnožili také samozvaní odborníci na zdravou výživu, trýznící svou aktivitou lidstvo neméně, ale celkem nikdo se do nich nemontuje jako do úředníků. Ba naopak, veřejnost jejich proměnlivým názorům dopřává sluchu a řídí se jejich názory jako někteří věřící ustanoveními Písma svatého.

Jistě jste už viděli nějakou z knih o hubnutí a zdravé výživě, napsanou populárním autorem, který má za sebou léta prostopášného obézního života a dnes drží dietu ne proto, že chce, ale proto, že pomalu na své minulé obžerství umírá. Pro mě má taková literatura stejnou hodnotu jako přednáška vysloužilé rockové hvězdy o škodlivosti alkoholu a drog.

Vedle celkem neškodných metrosexuálů se do našich příbytků a hlavně kuchyní cpou gastrosexuálové, pro nutričně stabilizované tlouštíky takřka stejně málo škodliví jako ti první. Mnozí z nich mají své televizní pořady, své fankluby, pravidelné poradny a celé edice knižních kuchařek s přílohami DVD o nejroztodivnějších jídlech a jejich přípravě. Potud OK. Maximálně se nějaký blaf vyhodí do koše, když naletíme na jejich pitomosti.

Ale pak je zde velká skupina militantních gastrosexuálů, propagujících racionální a zdravou výživu nedemokratickou cestou. Z této sociální skupiny se postupem času vyvinula skupina vysloveně asociální, která si klade za úkol získat do své sekty celé lidstvo, stejně jako svědci Jehovovi. Jestli snaha mít kšeft z každé babičky, s odporem polykající slizovité bioprodukty z plastového kelímku namísto své obligátní kyšky z kameňáku, není počátečním projevem gastrokracie, tak já jsem čínský bůh srandy.

Chcete příklad? Ne, o našich českých gastrokratech v čele s jednou populární paní doktorkou nutriční specialistkou pomlčím, nemám zájem o pronásledování hysterickými vyzáblými příznivci jejích nepříliš zábavných pořadů v televizi. Zatím její péči svěřenci všichni přežili. Zatím! Pevně doufám, že se žádná, ani komerční, televize nesníží k přenosu umírání v přímém přenosu. Dovolím si jako příklad použít jiného nutričního specialistu.

Dr. Joe Wallach MVDr., MUDr., v roce 1991 navržen na Nobelovu cenu, v roce 1994 v Kansas City přednesl přednášku, z jejíhož obsahu vyjímám:

…Něco vám povím. S mojí zkušeností z 17 000 pitev je denní moč za 50 centů to nejlevnější pojištění jaké znám a pokud neinvestujete do svého zdraví, investujete do příjmu nějakého lékaře. Ani cent z výdělku lékaře nejde na výzkum jak předcházet nemocem, jež lidstvo sužují. Kdyby tomu bylo jinak, lékaři by za chvíli neměli koho léčit a tato lukrativní profese by se stala minulostí. A pak tu přece máme různé politiky, kteří nám nabízejí lékařskou péči zdarma, pokud budeme volit právě toho kterého z nich, nebo to je alespoň to, co chtějí, abychom si myslili, a my se pak divíme, proč máme tak vysoké daně. Jak je toto vše možné? Je to tím, že jsme odevzdali zodpovědnost za své zdraví lékařům a vládě! Podařilo se jim nás totiž přesvědčit na úrovni podvědomí, že sami na to nestačíme a že bez nich je každý z nás ztracený. Jen se někdy pozorujte, jak jednáte s lékařem. Velice zřídka je to jako rovný s rovným. Lékaři znají tisíce faktů o nejrůznějších nemocech, ale jen někteří vědí jak léčit…

…Když jsem před léty začal s touto osvětovou činností pro Američany a začal jezdit od města k městu po celých Státech, bylo mi jasné, že si musím najít nějaké hobby na ukrácení volného času. A protože jsem chtěl najít něco, co by mě bavilo a zároveň bylo prospěšné lidem, rozhodl jsem se sbírat úmrtní listy lékařů a právníků. Již dříve jsem uvedl, že průměrný věk lékařů ve Spojených Státech je 58 let, zatím co průměrný věk Američanů je 75,5 let. Je zajímavé, že ti, kteří nám říkají, co máme a nemáme jíst, se dožívají 58 let a ti, co se dožívají 120 let, si denně dávají do čaje hroudu másla. Budete se tedy muset rozhodnout, komu z nich chcete věřit. Zdali mrtvým lékařům nebo těm, kteří se dožívají jednou takového věku. Chci se s vámi nyní podělit o některé informace ze své sbírky úmrtních listů…

…naše ornice je využívána, nebo ještě lépe řečeno zneužívána tak intenzivně, že bez přihnojování umělými hnojivy už není schopna poskytovat úrodu. Umělá hnojiva dodávají rostlinám pouze pár základních minerálů jako je dusík, fosfor, draslík, případně další dva, tři minerály. Tímto přihnojováním dodáváme rostlinám pouze hmotu, to znamená, že jsme schopni zvýšit pouze hektarový výnos. Pokud však jde o výživnou hodnotu, ta je hluboko pod úrovní, než jakou měly plodiny řekněme před 200 lety. Nezapomeňme také na to, že hnojením se ničí půdní bakterie. Znamená to tedy, že většina, právě těch pro tělo důležitých minerálů, je z ornice již dávno vyčerpána. Rostliny spolu s půdními bakteriemi tedy nemají odkud zabudovat do svých buněk tyto cenné minerály, aby je pak dále mohly předat člověku...

…K ilustraci celé situace se chci zmínit o dokumentu amerického senátu číslo 264 z druhého zasedání 74. kongresu. V tomto dokumentu se uvádí: „Zemědělská půda je ochuzena o minerály a v důsledku toho úroda z této půdy obsahuje nedostatek minerálů. U lidí, kteří jedí takovouto stravu, dojde k výskytu nemocí spojených s nedostatkem minerálů. Jediným způsobem jak těmto nemocem předejít je užívat potravinové doplňky obsahující minerály“. Tento dokument pochází z roku 1936!...

No, to by snad z pana doktora stačilo, v celé přednášce je mnoho poučného, jsou tam publikovány poučné a odstrašující případy, jaké v reklamních letácích na různé potravní doplňky jsou používány dodnes. A možná ještě maličkost, na to nemusím být patologem, abych si spočetl, že abych odpitval 17 000 mrtvoláků, musel bych při 250 pracovních dnech ročně mydlit 4 denně po dobu 17 let. Nejedl, nepil, třetí den pošel, jak známo z legendy o lvu knížete Bruncvíka. Jedno je však jisté: Gastrokracie pronásleduje lidstvo již dost dlouho na to, aby se o ní začalo veřejně mluvit a aby někdo poukázal na škodlivost její bezuzdné a nezřízené ziskuchtivosti a chamtivosti. Až zdravá výživa a potravinové doplňky zničí genofond lidstva úplně, bude pozdě, přátelé!

Je vidět, že se lidstvo jako celek nudí. Když člověk věnoval dvacet hodin denně shánění potravy, její přípravě a konzumaci, neznal statistiky a nutriční specialisty, žil celkem spokojeně a dožíval se požehnaného průměrného věku sedmatřiceti let. Jeho genofond byl tímto přirozeným výběrem tak silný, že dokázal týden hladovět a neztratit sílu a vytrvalost, nezmrzl ani v době ledové i když neměl pro ochranu před krutými mrazy než kožešinu jakéhosi bývalého živočišného bratrance. V okamžiku, kdy si svého zdraví začal hledět a převzal přirozenou selekci a vývoj genofondu svého živočišného druhu do svých rukou, začalo se to jaksi kazit, i když jeho původní myšlenka byla zajisté skvělá. Ale tak se to bohužel děje ve všem, co se člověk pokouší ovládnout a řídit.

A tak jak posilujeme v posilovnách, jsme jako živočišný druh pořád fyzicky slabší. Budeme-li jíst potravinové vitamínové doplňky a dáme-li na řeči zmírajících věšákovitých modelek o nenahraditelnosti jakýchsi bifidusů pro jejich zažívání, budeme vypadat jako ony, a to si jistě žádný z nás nepřejeme. Probuďte se, bratři a sestry!!! Hr na ně, na gastrokraty!!! Jinak nám nezbude než čekat a s napětím pozorovat, kam až je lidstvo schopno toto nutriční šílenství přivést.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 4.10.2008 9:30 | karma článku: 21,82 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80