Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Jaký igelitkový páprda?“

„Okamžitě si běžte vypláchnout hubu, vy hulvátko jedna hulvatá, to je obraz výstředního milionáře, elegána, který se s největším sebezapřením zahazuje s takovou ženskou, jako jste vy!“

Tak nejak priserne vypadala Pruhledna Zaminka. Vzpamatovaval jsem se dve piva.

Tak jsem se osopil na jednu známou paní, která mou fotografii s nákupem v obou rukou charakterizovala jako záběr nahlouplého igelitkového páprdy. Já tutéž fotku považoval a také prezentoval jako zobrazení svůdného ďábla, jdoucího z nákupu, an třímá igelitku a balík minerálek, neuvěřitelně romantický a neobvykle originální záběr z ulice, hodný nejvěhlasnějších světových magazínů.

Ale ponechme tu nekulturní ženštinu jejímu osudu a popíšeme si, jak jsem se byl před malým časem rozkošně opít, vzal jsem si svou zamilovanou muzičku, Johna Mayalla, takové roztomilé album z r. 2001, kde mu přihrávají Peter Green, Garry Moore, John Fleetwood, Dick Hackestal-Smith a podobní čarodějové, usadil jsem se za stolem, upíjel pivo, pokuřoval a poslouchal, jak je John stále alone for the ride, jak možná bude funy next time, jak mně svěřuje něco málo about my baby, jak skučí so many roads, so many trails.

Bylo mně jako v mamince, měl jsem skoro zavřené oči, jen škvírečkami jsem vnímal okolí, zabarvené umělým osvětlením, mhouřil jsem víčka do škvíreček aby se obraz rozostřoval a podbarvoval, na střídačku jsem oči pootevíral a zavíral, měl jsem z toho úplný svátek, protože jindy se vám to třeba už takhle nepodaří a tak jsem si té podivné barevné hudby chtěl užít. Ale pak se někdo dotknul stolu, já se probral, a rázem bylo všechno pryč, kouzlo vyvanulo jako cigaretový kouř z okna vlaku, kde se vzala tu se vzala, stála u stolu.

Chtělo se mně říci „pod plachetkou osoba“ ale tahle nebyla podplachetnice, tohle byla taková ta, co se o ní říká v nejlepších letech, něco mezi čtyřiceti a smrtí, řasy jako smuteční prapory na pražském Hradu při úmrtí prezidenta, na tvářích nános mejkapu jako paragáni v akci, pravda, trošku jiné barvy, tady převažovala oranžová a růžová, zatímco paradesantní jednotky používají zelenou a černou, její ústa rudou barvou zrovna křičela, připadala mně jako hrabě Dracula těsně po uvolnění skusu krkavice. Růž až na zubech, znáte to.

Pojmenoval jsem si ji Průhledná Záminka, protože si přišla baba jedna princmetálová koupit cigaretu, když mě viděla tak labužničit, myslela, že kouřím nějaké omamné svinstvíčko, vzala si hned dvě, a neměla ani oheň, schválně si odnesla zapalovač, abych za ní musel ještě jednou pro něj, dala mně za dvě cíga dvacet peněz, nechtěl jsem nic a říkal jsem jí, ať nikdy neplatí za něco, co může dostat zadarmo.

Na ta slova celá zjihla, rozněžnila se a začala usilovně pracovat na výrobě poněkud omšelých cukrbliků, které v jejím podání mohly zabírat tak před třiceti lety, pokud to mohu posoudit, jenže já byl mimo hru, protože jsem byl naštvaný, že mě vytrhla z mého snění. Baba se chtěla kamarádit, ale já jí to uťal a poslouchal jsem dál, popíjel a pokuřoval, snil o jiných babách, sny mají tu výhodu, že když se probudíš, ta baba zmizí, na rozdíl od těch bab z masa a kostí, které ti visí na krku tak dlouho, že když se tě pustí, tak bez toho břímě už neumíš žít.

Jsou chvíle, kdy není zbytí, někdy se věci tak seběhnou, že se člověk opije i před vlastními dětmi, tohle byl jeden z těch případů, kdy jsem bez ohledu na své potomky musel tu nádheru sprovodit ze světa gramáží vyšší než obvyklou. Ale to mně připomíná, jak se mě kdysi přítel zeptal na můj názor, zda se mají děti účastnit rodičovských sezení s alkoholem či zda je lépe děti co nepříjemné svědky prapodivných jim nepochopitelných excesů zahánět do jejich cel.

„V zásadě bych řekl, že by se dětství s dospělostí v rodinných alkoholických příležitostech a jiných sešlostech příliš míchat nemělo,“ zamýšlel jsem se nahlas, „samozřejmě je to sobecké vůči těm, co děti mají a přesto by chtěli hýřit, jenže děti, jak víme, je řehole, pěkných pár let jsme s mou bývalou ženou, matkou mých dětí, nešli nikam společně, měli jsme třeba i na filmový klub dohodu s generačně spřízněným kolegou a jeho ženou, ve středu jsme šli my chlapi, a ve čtvrtek zase ženské.“

„No a třeba chata?“ nedal se odbýt kamarád. „Přes den jistě, žádný problém, dokonce mohou děti, když jsou fajn, přinést oživení,“ usuzoval jsem, „samozřejmě takový otravný rozmazlený fracek dokáže otrávit vzduch v okruhu deseti světelných roků, no ale večer to roztomilé ptactvo ať jde chrnět, klidně ať se ozývá okřikování, abychom nehýřili tak hlučně, no v kostce bych řekl, že děti na akce dospělých nepatří, ale někdy, když není jiná možnost atd.“

Ačkoli jsou rodiny, kde děti jsou zvyklé ponocovat a ještě ve dvě v noci sedí s otevřenou pusou mezi dospělými a ti samozřejmě ještě ani v dobu tak pokročilou nemohou používat přirozený slovník a tak pronášejí takové lingvistické perly: "Evičko, chtěl bych zkypřit tu vaši zahrádku a konečně ochutnat tu vaši voňavou růžičku!" a ten spratek se ptá, co strýček blbne, když chce při polních pracích požírat keř, notabene ostnatý.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 22.12.2008 9:30 | karma článku: 14,79 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy