Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Internacionální špagety

Obědval jsem včera v podivné restauraci, kde měli velmi internacionální spaghetti bolognese.

Boloňským špagetám zatvrzele říkali buloňské, ale jestliže to italské město se jmenuje Boloňa a ten les u Paříže Buloňský, snad je ta chutná směs, jíž byly polity, nazvána podle onoho italského města a nikoli podle koňských koblížků, zhusta po stezkách v Buloňském lesíku roztroušených.

Sakra do ignorantů, ale na druhou stranu čerta záleží na přesné výslovnosti, hlavně že tam ten dobrodruh kuchařská dal dost gothajského salámu a oravské slaniny namísto mletého masa, aby se tak moje bolonese staly skutečně evropsko unijní. S tímhle já mám problém dosti často, kuchařský zeměpis mě často mate, na výslovnost už ani nedbám, stejně si to každý v hubě poopravíme tak, abychom to mohli vyslovit co nejčeštěji, jistěže italština s přízvukem na první slabice je poněkud komická, ale doma jsem spíše za komika já, když vyslovím název jídla nebo kávy pečlivě uschované v našlehaném mléce hezky latte traMONto s akcentem na předposlední slabice.

A to si dokážeme dělat srandu z anglicky mluvících národů, nejraději z jednoho velkého zámořského, který pranic nedbá na původ slova a tvrdošíjně psaný text vyslovuje svou výslovností hlásek, nejroztomilejší v tomto oboru se mně zdál název starodávné kapely, převzatý z latiny a znějící Status Quo, který příslušník toho nejmenovaného národa přečetl jako Stejtas Kaou. Ale to bych se stejně jako u kuchařů mohl pozastavovat nad kuriózními patvary, vycházejícími z úst sportovních komentátorů, politiků, novinářů a jiných, na jazyk méně citlivých vrstev obyvatelstva.

Milým špagetám předcházela vydatná slepičí polévka s masem a nudlemi (po chvíli i u nosu, protože byla vařící), další nepřesnost, jak mohu uvařit z kuřecího ořezu slepičí polévku, to mně vysvětlete. To zřejmě patří mezi další tajemství, která se člověku dosud přírodě nepodařilo vyrvat. Nejdále v zkoumání této záhady přírody byl zřejmě onen šéfkuchař, který mému příteli, tehdy mladému učni oboru kuchař číšník, vysvětloval, jak se to v jeho kuchyni má s vývary. Hosté si objednávali tak zhruba půl na půl hovězí a slepičí vývar a milý mladý adept kuchyňské alchymie s údivem stál nad jediným kotlem vývaru a sháněl se po druhém. Starý rek mu vysvětlil, že u něj je to z úsporných důvodů v kotli jediném a že slepičí vývar je vespod u dna a hovězí nahoře u hladiny. Někde při středu hloubky byla česnečka.

Vrátím se ale k těm špagátům, když jsem je do sebe velmi decentním způsobem soukal, já totiž držím vidličku v pravé a lžíci v levé, takže se u malých stolků některých bister dost šťouchám a přetlačuji s ortodoxními leváky, kteří drží jídelní přístroje opačně, jednou se mně už stalo, že jsem z jejich zrcadlového držení byl tak zblblý, že jsem si vidličku svého souseda narval do své huby a sežral mu tak velmi chutné sousto, kterému užuž hrozil pád do jeho bezedného jícnu, byl očividně zklamán tak, že se neomluvil za to, že se mně vidlema prochází v hubě, kolchozník jeden.

Jídlo a pití ve mně vzbuzuje stavy rozkoše. Jsou lidé, co musí přípravě své rozkoše věnovat dlouhé chvíle jakési podivné předehry, připomínající poněkud přípravy chudého krále do boje, já jsem s tím hotov raz dva. Všude, kde najdu odvahu pojíst, si objednám ražniči nebo stejk, s výjimkou italských restaurací, kde pečlivě střídám špagáty carbonara s bolognese. U káv obdobně, hodně záleží na vzhledu servírky, když je to restaurace se servírkou v džínsech, dávám si vídeň, tam se nic nepokazí, lžička rozpustné kávy a posakrovat šlehačkou ve spreji, to svede i umělkyně najatá včera a považující pracovní oděv servírky za potupu své osobní důstojnosti. Někdy dokonce jako vrchol latte artu svede i spirálku ze šlehačky.

Když ale servírka přijde v černé sukýnce, kope před sebou dlouhou černou firemní zástěrku, ušitou původně na žirafu nebo basketbalovou hvězdu, ve vlasech má cosi jako čelenku a k celkovému dojmu emeritního indiánského náčelníka jí chybí už jen orlí péro, vzmužím se a dostanu odvahu si objednat latte tricolore, tramonto nebo macchiatto. Uvažuju tak, že když je ochotna nebo přinucena, to je mně celkem jedno, nosit nepříliš hezkou a už vůbec ne sexy zástěru, tak bude stejně ukázněně dodržovat technologie přípravy kávy a nebude spoléhat na to, že vítězství nad hostem uhraje výstřihem. A víte, že to jim i mně docela vychází, protože já už jsem ve věku, kdy nedávám spropitné za letmý pohled?

Autor: Jiří Pospíšil | středa 3.9.2008 9:30 | karma článku: 17,70 | přečteno: 1201x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  18:04

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Téměř polovina Čechů vnímá ekonomickou situaci jako špatnou, vyplývá z šetření

1. července 2024  18:03

Současnou ekonomickou situaci v zemi hodnotí pozitivně 17 procent občanů, 47 procent ji vnímá jako...

„Přišla strašná voda, babička pořád brečí.“ Rodiny vyklízejí domy po smršti

1. července 2024  17:39

Michaela Volná dnes dopoledne se svými blízkými vyklízela dům své babičky v Rackové na Zlínsku. Při...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  17:30

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy