Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Hele, víš, že se moje ženská bojí o mé zdraví,

když si s tebou povídám? Prý, že moc a zbytečně přemýšlím. Musím se smát,“ chechtal se kamarád, když jsem ho potkal včera odpoledne ve městě.

Tak vám sem napíšu, co jsem mu řekl, aby své ženě vyřídil, nebudu přece dělat ramena a říkat jí to přímo mezi blinkry já sám, diskuse s ženami, které se bojí přemýšlejícího muže, se jaksi nevejde do mého bohatého repertoáru. Je zbytečné ztrácet čas s ženou, která nepochopila, že nejpřitažlivější orgán na mužském těle je mozek a vlastnost intelekt. Proč s ní tráví svůj čas přítelík drahý, raději přecházím mávnutím ruky, neboť nepíši pornografii.

„Proč by mělo někomu, zdravému či nemocnému, chytrému či hloupému, černému nebo bílému, starému nebo mladému, vadit přemýšlení? Tady mně něco nedochází, to přece ta tvoje ženská ztracená a zcepenělá nemůže myslet vážně, vědění právě osvobozuje a nikoli naopak, čím méně tajemných zákoutí ve svém nitru mám, tím jsem šťastnější, když budu vědět, že tato chvíle a tento okamžik je jedinečný život, budu-li smířen s tím, že tato má cesta je zároveň i jejím cílem a po ní už nic nebude, budu snad i potom vědět, že jsem žil, a bude si mi (doufejme) snáz se světem loučit, jak říkám nepochopil jsem ji.“ Takhle filosoficky jsem mu to postavil, a bez piva, podotýkám.

A pak jsem mu raději vyprávěl o jedné autobiografické povídečce pana Viktora Fischla, tento notně starý pán, žid i Žid, pracoval dlouhá léta v diplomatických službách, strašlivě chytrý pán, který židovství staví nad všechny politiky a náboženství, který půvabně a nádhernou jako briliant čistou a vybroušenou češtinou popisuje, jak musel psát celému Olympu v Barmě vyznávaných bohů doporučující dopis na svého zesnulého služebníka, o němž jeho příbuzní soudili, že by mohl, nabyl-li v zaměstnání na ambasádě takové kvalifikace, vařit i svým bohům.

Pak takový dopis psal ještě dvakrát, jednou dokonce za jiného pána, který byl z komunistické země a víra v boha či bohy mu byla upřena, laskavý chytrý starý pán, v hlavě mně při četbě těch povídeček ze starého cylindru zněl Skoumalův "starý pán sedí a poslouchá jazz a na desce se točí pes", ostatně měl jsem doma ještě pár desek se psem, to byla značka His masters voice a na etiketě seděl takový strakatý vořech s uchem natočeným do trouby starého gramofonu na kliku.

A také jsem mu řekl, ať má o čem přemýšlet, že jsem si opsal jednu větu z nějaké knihy: „Historie Miami je stará 105 let a nejméně jednu pětinu jsem byl u toho, to už něco znamená.“ Vyprávěl to nějaký pamětník, to je hrozné, ten posun ve vnímání, u nás je historie až něco, co je staré nejméně tři sta, pět set, ale častěji tisíc a víc let, u nich už deset let bydlení na jednom místě znamená pamětníka. Tady stojí domy, v nichž už bydlí dvacátá generace přímé rodové linie, jen při každé rekonstrukci se na známé a bezpečné místo uloží další svědectví doby, v níž přestavba proběhla. U nás bylo to místo nad překladem vchodových dveří, kde jsme při bourání staré zdi našli kovovou krabici, kde byly sto a více let staré písemnosti, bankovky a mince, tak k nim otec přidal další relikvie a nechal tu schránu zazdít zase nazpět.

Nejvíc těch rodových posloupností v Evropě zpřetrhají zpravidla války. Někdy by se člověk raději docela bez té historie obešel, nejpregnantněji to vyjádřil asi sir Winston Churchill, když řekl, že Balkán vyprodukuje víc historie, než sám dokáže spotřebovat, měl tím na mysli, že všechny evropské konflikty posledních let pochází z Balkánu, a krásné je, že jeho postřeh platí stále, i když autor už nežije.

Na to mně kamarádíček zlatý odvětil, že jakmile přijde domů, napustí si plnou vanu vřelé vody, otevře si láhev červeného vína, ulehne do vany, nalije se sklenku vína a pokusí se mé myšlenky tímto starodávným způsobem potratit. Dočetl se prý někde, že plná vana horké vody, láhev červeného vína, skákání ze schodů nebo štokrdlete, kyretáž tupým koncem pletací jehlice, byly a jsou praktiky andělíčkářek po celém světě, kterými se snaží uchycené oplodněné vajíčko odpojit od děložní stěny, čerta starého se starajíce o etické a filozofické otázky, kdy to je ještě medicína a když už vražda.

Jsou na věc i takové pohledy, že bych musel papírový ručník, jímž si po aktu otřu moudí, považovat za hřbitůvek o několika milionech hrobečků, nejkrásněji tento problém řešil onen prastarý vtip, kde se katolický kněz, protestantský farář a židovský rabi přeli o tom, kdy začíná nový život. Konzervativní katolík tvrdil, že okamžikem spojení, početí, zatímco reformní protestant označil za okamžik vzniku nového života chvíli porodu, zplození. Rabi je oba vyslechl a řekl jim toto: „Pánové, myslím, že se oba mýlíte. Nový život začíná, když chcípne pes a děti už jsou z baráku.“

Já horkou, ba ani teplou vodu nemám rád, vyrostl jsem na vesnici a chodil jsem se umývat do potoka, který nám tekl za stodolou, až do pozdního podzimu, už jsem musel prorážet tenký led, tak jsem se vlastně z nouze ctnost otužoval, dnes také nenosím svetry, chodím v tričku až do zimy a pak si tedy vezmu bundu proti sněhu. Mnozí lidé to nechápou, jenže já nejenže jsem otužilý ale jako hypertonik se i dost přehřívám, no a v neposlední řadě jako psoriatik mám na rukou takovou tu novou růžovou tenoučkou kůžičku pod šupinami dost citlivou na teplo, snadno se opaří, proto nesmím třeba umývat nádobí, protože ve studené to není ono a do horké vody nemohu, protože mě pálí. Je to se mnou kříž, když některé činnosti nesmím vykonávat pro své choroby, život se Štírem není jen samá slast, ale naštěstí převažuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | pátek 3.10.2008 9:30 | karma článku: 13,53 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy