Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cizincem doma.

To je vám taková sranda, vždycky když čtu řádky nebo slyším jímavá slova lidí, kteří milují náš kraj, téměř vždycky vychází z úst lidí, kteří (nebo jejich předkové) odsud odešli za snazším životem. Připadá mně jakoby Praha byla jen velkou moravskou vesnicí, z níž tam přijíždějí invaze lidí, kteří milují Jižní Moravu ale z nejrůznějších důvodů ji museli opustit, málokdo řekne, že se mu tady nechtělo denně za pár šupů dřít nejdříve v práci a potom ještě doma.

Mluvívám s rodiči, hrdými na své možná úspěšné děti, znáte to, kdyby byla pravda vše, co maminky řeknou o svých synech, jsme národem nositelů Nobelových cen. Úspěšné děti si přijedou natankovat ze spíže a sklepa, odjedou aby přijely zase až na příští hody nebo jinou merendu, kterou si tu lidé zorganizují, aby pozapomněli na tu dřinu. Tyhle děti se sem už málokdy vrátí.

Ale jsou jiní, co sem také rádi jezdí, protože jsou zamilovaní do tohoto kraje, kupují tu nemovitosti a obratem je zase prodávají jakmile zjistí, že film je film a život je něco docela jiného, že život zde nejsou ty slavnosti v šestákových filmech.

Mizí tihle zamilovaní jako pára nad hrncem, když zjistí, že jsou zde nejnižší platy za nejvíc práce, utíkají jako by jim za patami hořelo, když naznají, že nikdy nebudou přijati rodáky a stále budou lidmi odjinud, už jsem jich potkal mnoho a vím, co si o nich upřímní slováčtí lidé myslí, jaké jim natáhnou koštýřem víno a jaké pijí sami, jak říkám, je to sranda, paní doktorka původem odsud má kroj, co si jej sama vyšila, ach bože, kdy se lidé naučí s životem vypořádat sami, bez berliček předků, původu, starožitností a jiného balastu, který sebeinterpretaci snad usnadňuje ale není nic než placebo.

Kdy si ti lidé uvědomí, že kopou za sebe a ne za národní kroj, jak mohou tihle lidé vědět, jaká je skutečná privátní tvorba těch zvěčnělých a zbožštělých hvězd starého Hradišťanu jako byli Staněk nebo Horký, vědí něco o jejich skutečném cítění? Ti muži zpívali lidovou píseň a jedním dechem do šuplíku psali skvělé a velmi moderní básně, snad lepší Skácela, pokud mohu soudit.

Ale jako jsem snadno pochopil nutkání lidí k odchodu z kraje, naopak jsem nikdy nepochopil, co vede lidi k odchodu z bytu do domu, já jsem odešel naopak, z domu do bytu a nebylo dne, abych si neuvědomil správnost toho rozhodnutí, já nejsem stavěný na celoživotní každodenní trdlování kolem tak prosté a pro mě nepodstatné věci jako je bydlení, přírodu mám rád ale nemusím v ní bydlet, to přenechám hajným.

Nikdy jsem nepochopil, co vede zbohatlíky ke stavbám těch osamělých rozlehlých sídel v krajině, kravských a neútulných, s japonskými zahradami kolem, představte si tu zvrhlost, má duše zvracela, když na okraji lesa, LESA !!!, spatřila podnikatelské baroko s japonérií kolem včetně umělého potůčku s rybičkami, barák jako synonymum necitlivosti, architekt si zřejmě zalepil při práci oči pětitisícovkami.

Pro mě je ideálem byt, jaké se dnes v nájemních domech stavějí, s garážovým stáním v přízemí a výtahem z garáže přímo do chodby, tohle je pro mě ideální bydlení, komfort ale ne luxus, pohodlí ale ne zhýčkanost, mírný přebytek ale ne arogance, úměra ve všem, počínaje plochou pokojů a uměřeným počtem kusů nábytku konče, nejsem ten sběrač, co ze svého bydlení dříve či později udělá skladiště nepotřebných věcí, které jeho potomci budou s proklínáním pracně likvidovat, až zahučí do země.

Můj život se musí vejít do dvou kufrů, to je moje předsevzetí vzešlé z nutnosti zlikvidovat již dvě pozůstalosti po předcích, jsem tedy poučený, od mládí jsem také měl na tisíce knížek a sta gramodesek a sbírku známek a sbírku nálepek z krabiček od sirek, sbíral jsem vstupenky z akcí, které jsem navštívil, ale osvítil mě duch svatý, jak se říká, zatopil jsem před svatbou v kamnech a počínaje dopisy od holek, od přítele, krabice fotek svých lásek a přátel, přes stohy odborných hudebních a fotografických publikací a časopisů, všechny tyhle „cenné“ sbírky jsem postupně spálil a dodnes jsem na tohle rozhodnutí hrdý.

Život se přece žije dopředu a ne dozadu, a pokračoval jsem v tom po rozvodu, prodal auto, rozdal zbývající knihy a gramodesky, daroval fotokomoru a odbornou literaturu, přestal nosit hodinky a jediné zavazadlo, které jsem životem tahal, byla vlastní hlava a její paměť. Víc člověk stejně neunese, a občas i odtud musí něco vytěsnit a ono to potvora někdy nejde bez porušení opiového zákona, prostě chci říct, že je dost toho, co člověk nosí v hlavě a netřeba tudíž ještě mít stohy a krabice vzpomínek, které se později s nastupující senilitou transformují i do skladování vymytých sklenic od hořčice nebo kelímků od jogurtů a jiných podobných zhovadilostí.

Já jsem z  venkova utekl, protože jsem se pokaždé styděl za své čisté a neupracované ruce, když jsem viděl ruce svých spolužáků, kteří zůstali, nikdo z nich by nedokázal ani vrznout na housle nebo kytaru, protože by hudební nástroj svýma prackama rozmáčkli (folklór na vesnici udržují kantoři, lékaři a vůbec lidé pracující duševně), je mně šíleně trapně, když z takové mozolnaté ruky přijímám milodar, i kdyby to bylo blbé kolečko klobásy nebo deci vína, je mně trapně, když se ty dvoje ruce potkají.

Koupit si od nich špek nebo víno na trhu nebo u nich doma, to je něco docela jiného, jezdím k jedněm lidem pro med, ale to je obchod, kolik si řeknou, tolik dostanou, ale přijat zdarma pohoštění od takto sedřených rukou mě v mých očích přesunuje mezi necitlivé a necitelné cizáky, a bůh, je-li jaký, ví, že to bych teda nechtěl, angličtina má pro cizince přiléhavý výraz, podivný se řekne strange a cizinec stranger, já tohle cítil i když jsem jako malé dítě chodil o velikonocích vybírat od těch babiček drobné mince za klepání, jakmile to jen trochu šlo, okamžitě jsem se vzepřel a přestal chodit, naši nedokázali pochopit, za co se stydím, já se styděl za ty ruce babiček, zkřivené revmatizmem a se zažranou hlínou, a já od nich měl přijímat peníze, to prostě nešlo, nedokázal jsem to, a tak se stalo, že jsem byl strange stranger a podivným cizincem ve vlastní zemi jsem zůstal.

Autor: Jiří Pospíšil | středa 16.4.2008 9:47 | karma článku: 23,05 | přečteno: 1446x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy