Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ať žije listopad, měsíc přípravy na měsíc prosinec!

Testuji klávesnici, ráno jsem si ji umyl a tak bych chtěl vyzkoušet, zda bude i nadále umět psát obscénnosti, sprostoty a urážky, napsal jsem jich cvičně pár a funguje to, paráda, já měl strach, že jak bude čistá, už nebude chtít psát nehezká slova.

Jistěže je skvělé, že má klávoběsnice nezapomněla urážet a hladit, milovat i šoustat, však jsem si s tím taky pohrál a to mytí a čištění nijak nepřeháněl, ještě budu muset vyzkoušet, jestli jsem nepotrhal ty jemné a tenké drátky bezdrátového spojení mezi mou hlavou a klávesnicí, zdá se, že to bude také v pořádku. To by mě hrozně mrzelo, kdyby se tam něco přerušilo a porouchalo, to bych si připadal jako ten chlápek, co má problém ráno najít trenýrky, než odejde z paměti přednášet na univerzitě.

„Vyprávěj a přeháněj,“ vyzývám každého, s nímž je mně se potkat, nestojím o pravdivé verze příběhů, zpravidla jsou málo zajímavé a odehrály se už tolikrát, že je můžete popsat o půlnoci čerstvě probuzený v příkopu, já rád poslouchám příběhy lidí, kteří umí vyprávět tak poutavě, že z výletu k lesu se stane dobrodružná výprava. Můj emeritní kolega sjezdil celý svět a nikoho to nezajímá, protože je to vůl, který nečte a tudíž neumí vyprávět, jeho mluva je protkána opakováním slov, kdy v malinkaté kartotéce své slovní zásoby hledá vhodný výraz, spoustou citoslovcí, které vkládá na místa, kde neumí nalézt vhodný příměr či výstižné synonymum, pracovali jsme spolu asi deset let a po celou tu dobu ho k nepříčetnosti iritovalo, že lidi daleko raději poslouchali vyprávění o tom, jak jsem jel já do Brna, než jak on jel do Paříže.

Božíčku, ten si s námi užil, ale zase kdyby nám byl lhostejný, nevyváděli bychom mu taková alotria, možná bych měl alespoň jedno popsat. Před revolucí panovaly poněkud jiné poměry na všech pracovištích téhle země, mladým to obtížně vysvětlíme, ale my, co jsme tu dobu žili, a je nutno podotknout, že předpokladem podobných vzpomínek je prožít ty časy na správných místech, ve správných kancelářích či dílnách, sborovnách nebo laboratořích, jen tehdy na ni vzpomínáme s láskou a tak tento text berte jako připomenutí pamětníkům.

Po dobu adaptace našeho baráku na náměstí jsme byli přestěhováni do hereckých šaten Reduty, což je bývalá jezuitská kolej, dnes kulturní stánek v historické budově, prošlé nedávno dalekosáhlou rekonstrukcí, tehdy ty šatny byly v maličkém neomítnutém přístavku na nádvoří, kde v přízemí byla kotelna a další dvě podlaží obsahovala ony šatny, malé kamrlíčky, kde jsme seděli po jednom, max. po dvou (dáváme s bratrem bolševikovi jeden, max. dva roky), já seděl v kanclíčku s jiným kolegou, který rovněž nelitoval jakékoli námahy pro pobavení své a svého okolí.

Pod námi seděli dva mladí lidé, inženýři opačného pohlaví, kteří v sobě ani nenalezli bůhvíjaké zalíbení ale to nám nevadilo, spustili jsme na niti z našeho okna před jejich okno olbřímí srdce s jejich monogramy, dole nastalo malé stěhování, protože kancelářičky byly opravdu malinkaté a dostat se k oknu šlo jen po odsunutí jednoho stolu a vlezení si na další, nakonec se okno otevřelo a vzteklá ruka servala to srdce.

Počkali jsme, až si kancelář uklidí a nábytek zase dají na místo, nato jsme vyvěsili nové srdce, ještě větší a s monogramy doplněnými o akademické tituly, tentokrát však nebylo srdce vyvěšeno na prosté niti ale na solidním špagátku a na složité konstrukci ze smetáku, který způsobil, že na srdce nešlo jen tak rukou z okna dosáhnout. Srdečně jsme se bavili pozorováním ruky, která se postupně vyzbrojovala stále delšími předměty, až se jí srdce nakonec podařilo strhnout, to už jsme se dusili smíchy.

Protože víme, že neštěstí chodí vždy v sérii po třech, zašli jsme do kolegovy kanceláře, který zrovna tou dobou pobýval v terénu, bez svolení půjčili si jeho kalhoty a gerlachy, takové ty gumové zimní galoše s jednotně světlomodrými silonovými holeněmi, tyhle holeně jsme přišpendlili do nohavic kalhot a na kolegově věšáku to celé spustili před dotyčné okno.

Samozřejmě až jsme s jistotou věděli, že stoly jsou zase přisunuty na své místo pod okno, představovali jsme si obličeje osazenstva, které spatřilo, jak se shora spouští boty a kalhoty nějakého chlapa, když jim to došlo, docela vztekle to servali a celého strašáka i s ramínkem shodili na dvůr, no a my už jen čekali na návrat onoho kolegy, kterému jsme začerstva hlásili, že mu ti dva mladí zespoda vyhodili boty a kalhoty i s věšákem na dvůr ale zaboha nevíme proč, copak jsi jim udělal?

Jak říkám, ať žije listopad, měsíc, v němž oslavím své narozeniny a připomenu si jiná alotria, která se tehdy svezla zase po mně samotném. Bývali jsme tehdy statní junáci a nelenili jsme vydat sebevětší námahu směřující k pobavení našich kolegů. Byly časy, kdy jsme ke kulatým narozeninám kolegyň a kolegů secvičovali kulturní pásma, obsahující vedle recitace vlastnoručně sepsaných opusů také hudební čísla, dramatické skeče a jednou dokonce i baletní pásmo, kdy jsem ve spodním prádle za doprovodu kolegovy tahací harmoniky předvedl úryvek z  Labutího jezera od Petra Iljiče Čajkovského. Spodky měla moje umírající labuť strategicky proděravělé v rozkroku a pod nimi se při náročných figurách skvěly ideologicky zapálené rudé slipy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 10.11.2008 9:30 | karma článku: 12,03 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy