Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hokejové intermezzo během ryze fotbalových dní

…pokusím se odprostit od fotbalu a dávám si na chvíli pauzu s přemyšlením a hloubáním nad očekávaným večerním čtvrtfinále s Portugalskem, potažmo nervů, které nás zcela jistě dnes večer čekají a od nejpopulárnější míčové hry naší planety odbíhám na moment k dalšímu kolektivnímu fenoménu naší zemičky…, a sice lednímu hokeji. Už tento týden v sobotu bude v Karlových Varech slavnostně vyhlášena Zlatá hokejka. Domnívám se tedy, že je dosti příhodná doba napsat pár řádků o tom, co se v posledních dnech v hokeji nejen u nás událo. Jako by ve víru fotbalových událostí byl hokej dočasně odsunut na vedlejší kolej.

Vybral jsem si pár události, které jsem zaregistroval a nejvýrazněji mi utkvěly v paměti.

Nejdříve se, ale vrátím k již zmiňované Zlaté hokejce. Bráním se jejímu srovnávání s jinými trofejemi a cenami v zahraničí a ani osobně moc nemám rád, když se novináři hned po vítězství v této anketě ptají všech těch Hašků a Jágrů, jestli je pro ně důležitější vyhrát Zlatou hokejku nebo Vezina Trophy respektive Hart Memorial Trophy. Zlatá hokejka má svůj zvuk i prestiž a je to prostě a jasně ocenění nejlepšího českého hokejisty v daném roce.

Volbu jejího vítěze nechávám na osobách za toto zodpovědných, ovšem předpokládám, že Patrik Eliáš má tento rok k zisku skvěle nakročeno, poněvadž se mu dařilo nejen na klubové úrovni, kde jeho Devils dokráčeli do finále ligy a až po velké bitvě padli s LA Kings, ale i bodoval jako nejproduktivnější  Čech v právě skončeném ročníku NHL. Domnívám se, že si ze všech ostatních kandidátů toto ocenění  možná nejvíce zaslouží. V případě vítězství by na český hokejový Olymp vystoupal již podruhé.

Ovšem přiznejme si – vyhlašování vítěze Zlaté hokejky je přece jen ve stínu vyhlašování trofejí ve slavné NHL. Hvězdou galavečera v Las Vegas pro nedávno skončenou sezónu v nejslavnější lize světa se stal Jevgenij Malkin, který si k dopředu jisté Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování, odnesl také Ted Lindsay Award, ta je udělována samotnými hráči a Hart Trophy, jenž ruskému centru přiřkli novináři.

 Dobrá zpráva přišla z Plzně, kde se hokejový matador Martin Straka rozhodl i v příští sezóně nadále oblékat dres s indiánem na prsou. S trochou nadsázky se dá říci, že to taky posiluje možnou naději na retro útok s Džegrem pro olympiádu v Soči. Majoritní vlastník, generální manažer i kapitán klubu a čistokrevný plzeňský patriot v jedné osobě, který v uplynulých sezónách po svém návratu ze zámoří, udržoval svůj mateřský klub nad vodou a patřil k tomu nejlepšímu, co Plzeň i ELH nabízela, se rozhodl putování po českých ledových kolbištích ještě minimálně o rok prodloužit. Stračeno, hodně úspěchů v novém ročníku!!! 

A to nejlepší si nechávám na závěr…utopickou vizi na ovládnutí hokejové Evropy představil prezident KHL Alexander Medveděv na konferenci v Barceloně ( příznačnější hokejové město v Evropě nenašel ), kde obhajoval svůj názor, že vytvoření silné evropské soutěže je nutností…

…pane jo, vidím, že se Matka Rus myšlenky o sjednocování rozvrácené Evropy a vytvoření jednoho ideového aparátu asi ještě nevzdala, tentokrát pomoci kolektivního sportu…inu už se těším až budeme za rok maximálně dva hrát o Gagarinův pohár…hlavně vidím Angličany a Belgičany jak se tohoto monsterplánu na vytvoření dokonalé a sjednocené ligy v ledním hokeji také účastní…

…ale nebál bych se do tohoto monstrózního megaprojektu zapojit  Pakistán, Zimbabwe, Mechiko, Tahiti a All Blacks…taková Haka na kluzišti musí být pastva pro oko každého hokejového fajnšmekra…ve finále by si to pak mohli rozdat 1. HC Jerusalém Mazel Tovs s HC Ullanbatár Olgoj-Chorchojs…pak bych expandoval dál v naší sluneční soustavě, zapojil bych Mléčnou dráhu a červí dírou pozval do ligy i jinou galaxii…to už by se ale asi soutěž musela přejmenovat na UHL nebo SHL ( Universe nebo Space Hockey League ) o Gagarinův pohár by se mohlo hrát i nadále…i když se dá očekávat, že za pár let se pohár přejmenuje na Kubok Putina, který by už v té době mohl být prohlášen za svatého a jeho sláva překoná hranice naší planety…

 A takto bych mohl pokračovat až do večerního čtvrtfinále, ale zakončím slovy mého kamaráda, vtipného a trochu i paranoidního glosátora, který varuje před větrem, který vane z východu, nesmrdí mu tentokrát ( opět ) prachy ze špinavého západu a tento kamarád má strach z imperialistické hokejové pětiletky…

 Sportu zdar a přeji krásný den.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Michal | čtvrtek 21.6.2012 14:31 | karma článku: 9,19 | přečteno: 694x
  • Další články autora

Jiří Michal

Život s Elizabeth

Už to bude půl roku, co jsme si pořídili Elizabeth, chlupatého člena naší rodiny. Záměrně píši, pořídili, poněvadž se mi moc nelíbí nebo řečeno zvířecí terminologií, je mi proti srsti, když si někdo pejska nebo jiného mazlíka kupuje jako věc. Domnívám se, že půl roku je již docela dlouhá doba, ale také dostatečně krátká na ohlédnutí se zpět, na všechny strasti, slasti i radosti.

10.4.2014 v 16:08 | Karma: 15,06 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Jiří Michal

45 let poté

Včera bylo 45. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy a bratrské pomoci spřátelených armád. Jedna z nejsmutnějších událostí naší novodobé historie.

22.8.2013 v 11:45 | Karma: 12,79 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jiří Michal

Sparťanská (ne) stopa ve fotbalové Evropě

Prakticky nikdo nepostřehl začátek evropské fotbalové anabáze pražské Sparty a švédský BK Häcken dává letenským vale, kteří po jepičím životě balí kufry a hurá nach Prag.

26.7.2013 v 13:12 | Karma: 10,03 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport

Jiří Michal

Příběh těchto sluncem provoněných dní

Sluníčko Vás ráno roztomile probudí šimráním po tváři, povzdechnete si, „škoda, že není víkend“, dáte si silnou ranní kávu s pořádným kopancem kofeinu na probrání a hybaj do pracovního procesu.

18.6.2013 v 11:58 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jiří Michal

Bylo, nebylo...

A je to tady, boží mlýny melou pomalu, ale...však víte...protikorupční útvar policie po včerejší masivní razii na nejvyšších českých úřadech, zadržel několik vlivných lidí, údajně podezřelých ze zneužití pravomoci a jiných trestných činů.

14.6.2013 v 9:32 | Karma: 6,84 | Přečteno: 236x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
Neobyčejně obyčejný a obyčejně neobyčejný občan tohoto společenského zřízení.

Seznam rubrik