Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výběrová řízení primátora Lajtocha

Přerov je svému okolí známý spíše negativy než pozitivy. Pominu předvánoční účelové a až příliš pozitivistické zviditelňování primátora Lajtocha v médiích, za peníze občanů města, které pohled na město změnit nemohou.

Dlouhá léta se zde střídají politici dvou dominantních stran ODS a ČSSD a defilují tytéž tváře, které produkují stále se opakující politiku. Oni utváří podobu města a jsou i odpovědni za situaci, ve které se město nachází. Město je zadluženo, majetek města je rozprodán a dluhová služba raketově roste. Jde o jasný důsledek bezmyšlenkovitého vedení města, výhradně cestičkami, které umožňují neprůhledně nakládat s rozpočtem města. Reálné vize, které by skutečně mohly město posunout a kultivovat, jsou potlačeny podivnými finančními machinacemi.

Jen na okraj podotknu, že za neprůhledné a nezákonné nakládání s financemi města jsou někteří radní a primátor patřičně obtěžkáni trestním stíháním. Vznesená obvinění poukazují na důvodnost obav, že město vedou lidé, kteří se hned tak něčeho neštítí.

Na přelomu roku 2012/2013 se SpP pokusila odvolat z postu primátora Ing. Jiřího Lajtocha a šlo především o preventivní opatření. Důvodů, proč se SpP rozhodla prosazovat tak razantní opatření, bylo hned několik. Ovšem dominantní byla snaha zamezit trestně stíhaným v přístupu k financím města. Trestně stíhaní, svojí přítomností ve vrcholných orgánech města, mohou účelově vytvářet potřebu masivních investic a ty pak vyvolávají významná výběrová řízení, ve kterých si opět sami rozhodnou, komu zakázku přidělí. Investičních pobídek, které město vedou výhradně k dluhům a nevytváří předpoklad prosperity, je poměrně hodně. Pravdou je i skutečnost, že Jiří Lajtoch, Josef Kulíšek, Václav Zatloukal a Jaroslav Čermák se od doby zahájení trestního stíhání zúčastnili desítek výběrových řízení, které dosahují hranice stovek milionů.

Podezřelé zakázky přerovské radnice nekončí, naopak, právě v dnešních dnech se zvrhávají  v taškařici. Rada při jednání dne 11.prosince 2013 v zakázce IOP 09 (projekt digitalizace státní správy) přistoupila k zajímavému opatření. Nad rámec zákona o zadávání veřejných zakázek, si zvolila Řídící výbor a pověřila jej úkony souvisejícími se zadávacím řízením v rozsahu otevírání obálek, posouzení a hodnocení nabídek. Jako třešničku na dortu si přizvali k procesní části této zakázky zástupce Policie České Republiky a Transparency International – Česká republika

Vzniká tak zajímavá situace. V řídícím výboru jsou hned čtyři trestně stíhané osoby a zbytek je doplněn loajálními úředníky. Za opozici byla oslovena paní Helena Netopilová, která účast odmítla. Důvody? Hlasovala proti této zakázce a navíc by se necítila kompetentní pro posuzování IT zakázky tak velkého rozsahu. Osloven byl i zástupce KSČM. Tímto rozhodnutím rada zcela nedbá na ustanovení zákona o veřejných zakázkách, konkrétně §74, který volá alespoň po jedné třetině odborníků v komisi pro otvírání obálek. U této zakázky je zcela logické, že jich bude potřeba.

Evidentně je připraven pokus o vytvoření dojmu naprosté čistoty projektu, který má sám o sobě tolik otazníků, včetně chatrně vydefinovaného přínosu pro město, že bude zajímavé sledovat, zda a za jakých podmínek se vůbec Transparency International tohoto pokusu o očištění trestně stíhaných zúčastní.

 

Autor: Jiří Kohout | středa 5.2.2014 20:03 | karma článku: 10,72 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Jiří Kohout

Nezaměstnanost trochu jinak

Pro posuzování lidí v dlouhodobé nezaměstnanosti používáme projekt aktivní politiky zaměstnanosti. Jde o poměrně jednoduché testování. V projektu lze jednoduše a prostě prokázat jak to je ve skutečnosti s jejich přístupem k práci.

7.12.2016 v 0:41 | Karma: 22,57 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Jiří Kohout

Ne každá nabídka se vyplatí aneb pracovat se nevyplatí

Dostala se mi k rukám studie, zadaná agenturou pro sociální začleňování, která má název – NE KAŽDÁ NABÍDKA SE VYPLATÍ. Lze ji nalézt na webu agentury.

9.9.2015 v 22:13 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Socalismus v nás a uprchlíci

Co mají utečenci společné s levicí? Mnohem víc než si chceme připustit. Sociální systémy a jejich nastavení je velkým dílem levice, která pomoc chudým konstruuje na tezi, že i chudý má nárok na relativně vysokou životní úroveň.

22.8.2015 v 20:21 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Dobré ráno pane premiére.

To fakt pobaví, když se premiér probudí ze zimního spánku. Článek uvedený na Novinkách je v mnoha ohledech fascinující. Teprve dnes se GŠ AČR i vláda probudily ze snů o bezpečné ČR.

28.6.2015 v 13:34 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Sociální jistoty?

Problematika pracující a nepracující části národa a jejich vzájemná solidarita je na mnohem hlubší diskuze, než se na první pohled zdá a než propaganda sociální demokracie, krytá odbory, produkuje. Téma, dnes akcentovaného zvýšení zdravotních odvodů ze strany levice, do daňové problematiky poměrně silně vstupuje a je zjevné, že jednoduchá hesla jsou cílena, výhradně na tu část národa, které to vyhovuje.

26.3.2015 v 22:49 | Karma: 20,58 | Přečteno: 557x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Paličatý obhájce lidí, kteří jsou postiženi nezákonným chováním státních úředníků.

Seznam rubrik