Byli v seriálu Beverly Hills 90210 až příliš atraktivní herci? A byl to záměr?

Určitě si říkáte, proč někdo řeší 30 let starý seriál a píše o tom blog. Je to proto, že o něm nedávno vyšel na iDnes článek, a při prohlížení fotek herců jsem si všiml něčeho zvláštního: jsou nápadně pohlednější než ty herečky.

Jak praví perex, na iDnes vyšel před pár dny článek o úmrtí jednoho z herců seriálu Beverly Hills 90210. Na článek jsem se šel ze zvědavosti podívat, a ač jsem nepatřil k publiku tohoto seriálu v 90. letech, prohlížel jsem si v článku přiložené fotografie:

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/david-gail-beverly-hills-snoubenec-brenda.A240122_105836_filmvideo_ts

Zkuste si fotky sami otevřít, a podívejte se na herce - jsou to podle vás sympaťáci? A jestli jo, jak moc, na škále 1 až 10? A teď se zkuste podívat na jednotlivé herečky a zkuste při tom odfiltrovat obličeje těch herců, aby vás nerozptylovali - jsou to podle váš sympaťačky? A opět, na škále 1 až 10, jak moc?

Když se podívám na hromadnou fotku herců a hereček z Beverly Hills, působí na mě tak, že si říkám, jak jsou na Západě nějací až moc atraktivní muži. Zvláštní. Jenže pak si začnu prohlížet ty ženský jednu podruhé a říkám si - vždyť to jsou vlastně celkem vzhledově průměrný ženský, z toho jednu až dvě bych vyloženě označil za škle... Že by se v Beverly rodili sympatičtější muži? To asi těžko.

Důvod bude jiný. Do seriálu, který byl v podstatě určen pro dívčí publikum, markeťáci úmyslně obsadili průměrně a běžně vypadající holky, ke kterým si divačky puberťačky budou schopné lépe vypěstovat sounáležitost. No a následně těmto průměrným holkám, do kterých se dívčí publikum vciťuje, dosadí jako partnery extra atraktivní kluky. Takže se divačky budou cítit jako princezny v nereálné pohádce, budou mít dojem, že takhle skvěle se prostě žije v "jů-es-ej".

Jak je to v té písničce od Žlutého Psa, Sametová:

"Sousedovic bejby Milena je celá blbá z Boba Dylana
ale to nevadí, já mám taky nárok"

No a teď k pointě, proč to mám potřebu vlastně vůbec rozebírat. Je to proto, že poslední dobou víc a víc nemám rád marketing, a druhak proto, že generace tehdejších puberťaček dospěla do středního věku, a řada z nich už v Česku nežije. Určitě sami znáte několik případů žen z okolí, které si jely splnit svůj dívčí sen do zahraničí a už tam zůstaly. Já nejen, že několik případů znám, ale týká se to i nejbližších členů mé rodiny:

Otázka: "Proč jsi se vlastně odstěhovala do Anglie?" 
Odpověď: "Protože co bych dělala tady v Česku, pff..."

Takže si říkám, byly takhle 90. léta, železná opona padla, v médiích doposud nic podobného nebylo, nebyli jsme na takové praktiky očkovaní. A naráz je tady takový seriál, který značně ovlivnil celou jednu generaci dívek, dnešních žen. A jaký to asi mělo dopad na jejich vnímání reality? 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Kačír | středa 31.1.2024 22:04 | karma článku: 10,83 | přečteno: 603x